site

Pelabur asing melihat semula saham Jepun tetapi keraguan berterusan

Pasaran saham Jepun boleh ditetapkan untuk pulangan terbaik dalam satu generasi, kata penganalisis yakin tentang prospek deflasi yang berakhir selama beberapa dekad dan tahap aktivisme pemegang saham yang semakin meningkat – tetapi keyakinan mereka masih belum meyakinkan ramai pelabur luar negara untuk berpisah dengan wang tunai mereka.

Sejak awal 2023, broker Tokyo telah menjadi tuan rumah kepada gelombang pelabur dari seluruh dunia yang tertarik dengan kemungkinan pasaran ekuiti yang mereka abaikan sejak 2018 kini mungkin mewakili peluang yang tidak mampu mereka lepaskan.

Lawatan Warren Buffett ke Tokyo baru-baru ini datang dengan pendedahan bahawa dia berminat untuk mengembangkan portfolio Jepunnya. Perniagaan dana lindung nilai Ken Griffin’s Citadel merancang untuk membuka semula pejabat Tokyonya selepas hampir 15 tahun tidak hadir.

Bagaimanapun, setakat ini, kebanyakan pengunjung keluar tanpa meningkatkan kedudukan mereka. Dalam Tinjauan Pengurus Dana Global terbarunya, Bank of America mendapati bahawa peruntukan responden kepada ekuiti Jepun jatuh dalam dua minggu pertama bulan April, menurun lima mata peratusan daripada bulan sebelumnya kepada kedudukan kurang wajaran bersih 10 peratus.

Pelabur tetap berhati-hati terhadap satu lagi fajar palsu untuk pasaran Tokyo yang ralinya berulang kali terbukti tidak bertahan lama. Walaupun indeks Topix Jepun telah mengatasi pesaing di Eropah sejak sedekad lalu, ia telah ketinggalan di belakang Wall Street. Dan bagi pelabur asing yang tidak melindung nilai pendedahan mereka kepada turun naik mata wang, yen yang jatuh telah menyebabkan pulangan yang tumpul.

Pada tahun-tahun pertama era “Abenomics” antara awal 2013 dan akhir 2015, yang memegang janji pembaharuan pasaran yang serius yang diketuai oleh mendiang perdana menteri Shinzo Abe, pelabur asing mencurahkan kira-kira $250 bilion ke dalam ekuiti Jepun. Tetapi pada tahun-tahun berikutnya, mereka telah menjadi negatif tanpa henti dan menjual hampir jumlah yang sama.

Tetapi ahli strategi dan ahli ekonomi mula berhujah bahawa air pasang akan berubah. Bukti yang dibentangkan, lebih daripada sedozen pengurus portfolio melawat memberitahu Financial Times, adalah lebih menarik daripada selama bertahun-tahun.

“Bagi pasaran besar pelabur global, orang yang tidak memberi tumpuan kepada Jepun, terdapat satu kuasa tabiat untuk kekal dengan apa yang anda tahu. Jepun telah dilihat sebagai satu kesakitan,” kata Drew Edwards, pengurus portfolio tertumpu Jepun di GMO Usonian.

“Tetapi itu bermakna mereka tidak melihat perkara yang benar-benar menarik yang berlaku. Ini adalah anjakan generasi. Orang ramai perlu berhenti bertanya ‘apa yang diperlukan untuk Jepun berubah?’ — ia berubah.”

Gabungan gabenor Bank of Japan yang baharu dan kenaikan harga mendorong spekulasi bahawa hari-hari Jepun dalam keadaan monetari ultra longgar mungkin akan terhitung dan perjuangan dua dekad negara menentang deflasi akhirnya mungkin berakhir. Itu sepatutnya menjadi berita baik untuk ekuiti, yang biasanya bergelut dalam persekitaran harga jatuh merentas ekonomi.

Saham Jepun sepatutnya mendapat manfaat daripada status mereka yang tidak disayangi di kalangan pengurus dana asing, yang meninggalkan potensi kecil untuk eksodus selanjutnya, menurut Alain Bokobza, ketua peruntukan aset global di Société Générale.

“Anda tidak boleh menjual apa yang anda tidak miliki,” kata Bokobza, sambil menambah bahawa pendapatan berdaya tahan, inflasi yang meningkat dan prospek gelombang baharu pembelian balik saham menjadikan ekuiti Jepun baharu “relevan” kepada pelabur global.

Terdapat juga tanda-tanda bahawa syarikat Jepun menjadi lebih responsif kepada kepentingan pelabur, kerana pemegang saham aktivis seperti Elliott Management, ValueAct dan kumpulan dana domestik yang semakin meningkat memaksa syarikat untuk mengubah tingkah laku mereka.

Saham dalam Honda melonjak pada Februari selepas syarikat itu mengumumkan rancangan untuk membeli balik sahamnya sendiri bernilai $500 juta. Saham dalam Dai Nippon Printing meningkat hampir 40 peratus pada Januari selepas didedahkan bahawa Elliott telah menjadi salah satu pemegang saham terbesarnya.

Jepun, menurut pengurus portfolio Man GLG Stephen Harget, kini merupakan contoh unik bagi pasaran maju di mana pelabur boleh membuat pulangan yang besar “dengan hanya membuat cadangan AGM yang meminta kenaikan dividen atau pembelian balik saham”.

Walau bagaimanapun, sebab untuk kekal kurang berat badan Jepun, kata pengurus dana, kekal meyakinkan. Ia adalah pasaran yang sukar untuk memilih saham tanpa mempunyai kepakaran yang ketara, dan pasaran yang mudah untuk diketepikan oleh jawatankuasa pelaburan global. Kemeruapan yen baru-baru ini, yang jatuh dengan cepat tahun lepas, telah memberikan para pengurus alasan untuk menangguhkan pelaburan buat masa ini.

Pemangkin yang berpotensi terbesar untuk penilaian semula Jepun, bagaimanapun, mungkin merupakan perubahan dasar yang mengejut di Bursa Saham Tokyo. Lewat tahun lepas, dan dengan sokongan seterusnya daripada pengawal selia kewangan, bursa berkata bahawa syarikat dengan nisbah harga-ke-buku yang jatuh secara konsisten di bawah satu perlu membentangkan rancangan khusus untuk memperbaiki keadaan itu, dan menunjukkan kesedaran yang lebih besar tentang kos modal mereka.

“Rangka kerja penamaan dan memalukan boleh menjadi sangat berkesan, kerana syarikat Jepun yang berprestasi rendah tidak pernah dipanggil seperti ini sebelum ini,” kata pengurus portfolio Man GLG Stephen Harget. “Sebab kami yakin bahawa ini akan membuat perubahan ialah perubahan yang diperkenalkan oleh TSE mendapat sokongan kerajaan kali ini.”

Dana asing tidak mempunyai pegangan besar saham Jepun murah dengan nisbah harga kepada buku yang rendah, kata seorang pengurus dana yang berpangkalan di Hong Kong di pengurus aset global yang besar.

“Tetapi di situlah kami melihat beberapa aktivis mendapat kemenangan besar dan ia memberi tekanan kepada dana lama sahaja untuk mengikuti mereka bagi memastikan kami tidak terlepas,” kata pengurus dana itu. “Ada rasa pasaran ini sebagai mata air bergelung.”

totobet agp

angka keluar sdy

sidney hari ini

indo togel hk

t0t0bet hk