site

Pegawai tertinggi Fed meletupkan SVB runtuh sebagai ‘kes salah urus buku teks’

Pegawai tertinggi Rizab Persekutuan dalam penyeliaan perbankan telah menyalahkan kejatuhan Silicon Valley Bank pada “kes buku teks salah urus”, mengatakan lembaga bank pusat AS telah diberi taklimat mengenai masalah di pemberi pinjaman California pada pertengahan Februari.

Dalam kesaksian pendengaran kongres yang dikeluarkan menjelang pemanggangan yang dijangkakan mengenai kegagalan SVB oleh penggubal undang-undang AS pada hari Selasa, Michael Barr, naib pengerusi penyeliaan Fed, mengkritik “model perniagaan tertumpu” bank itu.

Beliau juga mencadangkan kemungkinan mengetatkan peraturan perbankan untuk mengelakkan insiden serupa pada masa hadapan, dan berkata pengawal selia AS bersedia untuk campur tangan sekali lagi jika perlu.

“Kami akan terus memantau dengan teliti keadaan dalam sistem perbankan dan bersedia untuk menggunakan semua alat kami untuk mana-mana institusi saiz, seperti yang diperlukan, untuk memastikan sistem selamat dan kukuh,” kata Barr.

Fed telah melancarkan semakan kejatuhan SVB, yang akan dikeluarkan pada 1 Mei, tetapi Barr mencadangkan bank itu telah membuat beberapa kesilapan kritikal kerana ia berkembang dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Semasa fasa awal [coronavirus] pandemik, dan dengan sektor teknologi berkembang pesat, SVB menyaksikan pertumbuhan deposit yang ketara. Bank itu melaburkan hasil deposit ini dalam sekuriti jangka panjang, untuk meningkatkan hasil dan meningkatkan keuntungannya. Walau bagaimanapun, bank tidak menguruskan risiko kadar faedah sekuriti tersebut dengan berkesan atau membangunkan alat pengukuran risiko kadar faedah yang berkesan, model dan metrik

“Pada masa yang sama, bank gagal menguruskan risiko liabilitinya. Liabiliti ini sebahagian besarnya terdiri daripada deposit daripada firma modal teroka dan sektor teknologi, yang sangat tertumpu dan mungkin tidak menentu.”

Fed telah pun menghadapi kritikan bahawa ia tidak cukup pantas untuk mengesan kelemahan di SVB. Barr berkata penyelia telah menemui “kekurangan” pada pemberi pinjaman sejak lewat 2021, dan telah bertemu dengan pengurusan bank pada November 2022 “untuk menyatakan kebimbangan dengan profil risiko kadar faedah bank”. Bagaimanapun, kakitangan Fed hanya memberi taklimat kepada lembaga pengelola bank pusat itu pada pertengahan Februari tahun ini.

“Kakitangan membincangkan isu secara meluas, dan menekankan kadar faedah dan risiko kecairan SVB khususnya,” kata Barr. “Kakitangan memberitahu bahawa mereka terlibat secara aktif dengan SVB tetapi, ternyata, tahap kelemahan bank itu tidak nyata sehingga bank yang tidak dijangka itu dijalankan pada 9 Mac.”

Barr berkata “kegagalan SVB menggambarkan keperluan untuk bergerak ke hadapan dengan kerja kami untuk meningkatkan daya tahan sistem perbankan”.

Beliau berkata adalah “penting untuk kami mencadangkan dan melaksanakan pembaharuan akhir permainan Basel III”, merujuk kepada peraturan yang memerlukan bank mengekalkan nisbah leverage tertentu dan mengekalkan jumlah modal tertentu.

Beliau berkata pembaharuan sedemikian akan “lebih baik mencerminkan risiko perdagangan dan operasi dalam ukuran keperluan modal bank kami”.

Barr berkata Fed merancang untuk mencadangkan “keperluan hutang jangka panjang untuk bank besar yang tidak [globally systemic] supaya mereka mempunyai kusyen sumber yang menyerap kerugian untuk menyokong penstabilan mereka”.

Beliau berkata Fed perlu “meningkatkan ujian tekanan kami dengan pelbagai senario supaya ia menangkap pelbagai risiko yang lebih luas dan mendedahkan saluran untuk penularan, seperti yang kami lihat dalam siri peristiwa baru-baru ini”.

Dalam keterangan berasingan yang dikeluarkan pada hari Isnin, Martin Gruenberg, pengerusi Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan, meminta “perhatian khusus” diberikan kepada peraturan bank yang mempunyai aset lebih daripada $100bn, serta tumpuan kepada “kaedah untuk merancang dan melaksanakan” resolusi bank tersebut.

Beliau juga berkata FDIC akan menjelang 1 Mei mencadangkan pilihan dasar untuk menukar had $250,000 untuk deposit yang diinsuranskan – titik fokus perdebatan dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Walaupun Gruenberg berkata terdapat “kesederhanaan” dalam aliran keluar deposit sejak permulaan kegawatan perbankan awal bulan ini, beliau berkata bank masih melaporkan bahawa pendeposit korporat mengalihkan wang untuk “mempelbagaikan pendedahan mereka dan meningkatkan perlindungan deposit mereka yang diinsuranskan”.

Beliau juga memberi amaran bahawa sistem kewangan AS terus menghadapi “risiko penurunan yang ketara daripada kesan inflasi, kenaikan kadar faedah pasaran dan ketidaktentuan geopolitik yang berterusan”.

“Kualiti dan keuntungan kredit mungkin menjadi lemah disebabkan risiko ini, yang berpotensi mengakibatkan pengunderaitan pinjaman yang lebih ketat, pertumbuhan pinjaman yang lebih perlahan, perbelanjaan peruntukan yang lebih tinggi dan kekangan kecairan.”

ceklis sgp

pengeluaran sydney kemarin

toto sidney

totobet data hongkong

pengeluaran sgptotobet sgptotobet singapore