site

Pegawai Bank Pusat Eropah memberi amaran tentang ‘jurang’ dalam peraturan crypto yang akan datang

Peraturan masuk EU untuk aset kripto akan membolehkan beberapa pemain terbesar industri, termasuk pertukaran Binance, melarikan diri dari pengawasan yang lebih ketat dan perlu dirombak, seorang pegawai kanan Bank Pusat Eropah telah memberi amaran.

Elizabeth McCaul, ahli lembaga penyeliaan ECB, memberi amaran dalam blog pada hari Rabu tentang “jurang dalam rangka kerja” untuk mengawal selia pasaran crypto dan berkata pendekatan tradisional untuk pengawasan pasaran kewangan mungkin tidak berfungsi.

Pandangan McCaul mencerminkan kebimbangan yang semakin meningkat di Eropah terhadap keupayaan rantau ini untuk mengawasi industri kripto, yang telah dicemari oleh beberapa skandal berprofil tinggi dalam beberapa bulan kebelakangan ini termasuk kejatuhan pertukaran FTX tahun lepas.

Dalam cabaran kepada Binance, bursa perdagangan crypto terbesar di dunia dan yang mendakwa tidak mempunyai ibu pejabat rasmi, McCaul berkata syarikat sedemikian menimbulkan “cabaran untuk pendekatan pengawalseliaan dan penyeliaan semasa kami”.

“Tiada bidang kuasa sepatutnya membenarkan entiti menjalankan perniagaan mereka tanpa mendedahkan status undang-undang mereka dan siapa yang bertanggungjawab ke atas perniagaan itu,” katanya. “Malah firma yang mendakwa tidak mempunyai ibu pejabat, seperti Binance, perlu ‘boleh diawasi’.”

Komen beliau adalah petanda selanjutnya tekanan kawal selia yang meningkat ke atas Binance selepas Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi AS memfailkan saman bulan lepas terhadap bursa itu, menuduhnya melayani pelanggan AS secara haram. CFTC juga memetik komunikasi dalaman yang dikatakan menunjukkan Binance tahu platform itu memudahkan aktiviti yang berpotensi menyalahi undang-undang.

Binance mendakwa aduan itu “nampaknya mengandungi bacaan fakta yang tidak lengkap”, sambil menambah bahawa ia tidak bersetuju dengan “pencirian banyak isu yang didakwa dalam aduan itu”.

Tuntutan CFTC dibuat dua hari sebelum Financial Times mendedahkan Binance menyembunyikan hubungan yang besar dengan China selama beberapa tahun.

EU telah merangka satu set peraturan yang luas, yang dikenali sebagai peraturan Pasaran dalam Aset Kripto (Mica), yang akan berkuat kuasa pada 2024. McCaul berkata dia berbangga EU telah “mengambil langkah pertama di peringkat global untuk menyediakan pengawasan terhadap dunia kripto”.

Mica akan memperkukuh tadbir urus, pengasingan dana pelanggan dan keperluan audit luaran, katanya, sambil memberi amaran “kawasan tertentu masih memerlukan pengukuhan lagi”.

Untuk penyedia perkhidmatan aset crypto dianggap penting di bawah Mica dan oleh itu diawasi oleh Pihak Berkuasa Perbankan Eropah dengan kerjasama ECB, mereka mesti mempunyai sekurang-kurangnya 15 juta pengguna aktif di Eropah — ambang yang dikatakan McCaul berkemungkinan terlepas Binance dan FTX, sebelum keruntuhannya. Penyedia kripto yang lebih kecil akan diawasi oleh pihak berkuasa EU kebangsaan.

Beliau mencadangkan ambang diselaraskan untuk mengambil kira jenis perniagaan yang berbeza dan diukur “di peringkat kumpulan dan bukannya peringkat entiti individu”. Peraturan yang lebih ketat dan penyeliaan yang dipertingkatkan harus digunakan untuk kumpulan crypto yang dikelaskan sebagai penting, yang mereka tidak berada di bawah Mica, tambahnya.

Kumpulan kripto selalunya mempunyai struktur legap yang merentasi banyak sempadan negara. McCaul berkata pengawal selia perlu menyelia mereka di peringkat kumpulan untuk mengenal pasti konflik kepentingan dan “peluang untuk arbitraj kawal selia”.

Kebimbangannya dibina berdasarkan apa yang telah dinyatakan oleh pengawal selia terkemuka Eropah yang lain. Pengerusi penyeliaan ECB Andrea Enria telah memberi amaran bahawa platform crypto menimbulkan “isu perlindungan pengguna yang besar” kerana mereka tidak menghormati sempadan negara. Pengerusi EBA José Manuel Campa memuji Mica tetapi mengakui terdapat titik buta dalam bungkusan itu.

Binance juga berusaha untuk meyakinkan pengawal selia AS untuk menghidupkan perjanjian yang membolehkan Binance US, syarikat gabungan AS, untuk membeli aset Voyager Digital, sebuah syarikat crypto yang muflis tahun lepas. Perjanjian itu sedang dalam semakan oleh Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat, sebuah agensi kerajaan yang menentukan sama ada pelaburan luar negara menimbulkan risiko keselamatan negara.

Binance tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

totobet hari ini

result pengeluaran sidney

keluaran togel sidney

apa keluar hk malam ini

pengeluaran singapore