site

Pedagang komoditi global terbuka untuk meningkatkan jumlah minyak Rusia

Peniaga komoditi Trafigura dan Vitol berkata mereka akan mempertimbangkan untuk berdagang lebih banyak minyak Rusia tahun ini jika mereka mendapat panduan jelas bahawa kerajaan dan bank akan menerima mereka berbuat demikian.

Dua peniaga tenaga bebas terbesar dunia kedua-duanya menghentikan perniagaan minyak besar mereka dengan Rusia berikutan pencerobohan Presiden Vladimir Putin ke atas Ukraine tahun lepas.

Ketua Eksekutif Trafigura Jeremy Weir berkata kedudukan syarikatnya sedang “dalam semakan” tetapi hanya akan berubah jika terdapat perjanjian menyeluruh daripada bank, syarikat insurans dan kerajaan barat bahawa peniaga utama perlu terlibat semula untuk memudahkan pergerakan Rusia yang lancar dan selamat. minyak.

“Anda perlu melibatkan semua pihak berkepentingan untuk melakukan perkara ini dengan betul dan profesional, dan menerima persetujuan,” Weir memberitahu sidang kemuncak global komoditi Financial Times di Lausanne.

Trafigura pada masa ini hanya mengeluarkan sejumlah “terhad” kargo produk ditapis, dibenarkan di bawah pengecualian dalam sekatan barat, setelah menghentikan sepenuhnya perdagangan minyak mentah Rusia tahun lepas, tambahnya.

Russell Hardy, ketua eksekutif Vitol, berkata syarikat itu mematuhi sepenuhnya sekatan barat dan kini berdagang kurang daripada 100,000 tong sehari minyak Rusia.

“Adakah jumlah itu akan meningkat sedikit sekiranya terdapat panduan yang lebih kukuh ke arah apa yang dijangkakan? Ya, mungkin,” katanya. “Adakah ia akan berubah secara mendadak? Saya tidak fikir begitu.”

Komen ketua eksekutif datang ketika kerajaan AS telah mula menggesa secara persendirian beberapa syarikat perdagangan besar untuk memulakan semula aktiviti dengan Rusia jika mereka boleh melakukannya di bawah had G7 $60 setong. Campuran Ural Rusia, penanda aras utamanya, kini didagangkan pada $49.95, menurut data Refinitiv.

Pegawai Barat semakin bimbang bahawa sekatan itu secara tidak sengaja telah memindahkan perdagangan minyak Rusia daripada syarikat yang lebih terkenal kepada pengendali yang kurang dikenali, selalunya menggunakan kapal yang sudah tua.

“Syarikat yang lebih besar dan lebih berpengalaman telah mengeluarkan diri mereka sendiri [and]secara amnya, pemilik kapal baru yang lebih mahir mengeluarkan diri mereka sendiri,” kata Ben Luckock, ketua bersama perdagangan minyak Trafigura.

Syarikat-syarikat yang “boleh dikatakan kurang berpengalaman, pastinya kurang telus” telah mengisi jurang itu dan kini mengambil minyak Rusia dengan bot lama melalui saluran perkapalan yang sukar seperti selat Denmark, sehingga ke Asia, tambahnya.

“Saya harap tidak ada masalah kerana ia akan menumpukan minda orang dengan cepat.”

Torbjörn Törnqvist, ketua eksekutif peniaga tenaga Gunvor, berkata bahawa banyak kapal yang membawa minyak Rusia sebelum ini “menuju ke kawasan sekerap” dan memberi amaran bahawa kualiti insurans bukan barat yang mungkin digunakan oleh kebanyakan penghantaran mungkin tidak membuktikan. berkesan sekiranya berlaku kemalangan.

Beliau berkata Gunvor tidak akan “mengecualikan” kemungkinan berdagang lebih banyak minyak Rusia “tetapi anda jelas perlu 100 peratus pasti tentang soalan pematuhan sekitar ini dan ia sangat rumit”.

Peniaga pada persidangan FT berkata mereka secara umumnya menjangkakan harga minyak akan meningkat pada separuh kedua tahun ini, dengan ramai yang meramalkan penjualan baru-baru ini yang dicetuskan oleh isu-isu dalam sektor perbankan hanya akan menjadikan pasaran minyak lebih menaik selepas musim panas perlu penggerudi. pelaburan yang lebih rendah.

Minyak mentah Brent, penanda aras global, didagangkan pada $74.40 setong pada hari Selasa manakala West Texas Intermediate, bersamaan AS, berada pada $68.38.

Luckock berkata beliau menjangkakan harga minyak akan mencecah “tinggi $80s” menjelang akhir musim panas manakala ketua perdagangan bersama Gunvor, Stephane Degenne, berkata beliau menjangkakan harga berada dalam $90s menjelang akhir tahun.

Ramalan paling menaik adalah daripada pengurus dana lindung nilai Pierre Andurand, yang mengulangi ramalannya bahawa harga minyak akan melonjak setinggi $140 setong pada akhir tahun ini, didorong oleh peningkatan permintaan di China apabila ekonominya dibuka semula.

pengeluaran result sgp

minta pengeluaran sdy

togel hari ini sidney

keluaran hk kemarin malam

totobetnet sgp