site

Pasaran komoditi mungkin akan terlepas daripada kejatuhan krisis perbankan, kata peniaga

Kegawatan sektor perbankan yang melanda pasaran tenaga dan logam berkemungkinan terhad dalam tempoh dengan hanya kerosakan minimum kepada ekonomi yang lebih luas, menurut beberapa peniaga komoditi terbesar dunia.

Sebastian Barrack, ketua komoditi di Citadel, dana lindung nilai paling berjaya di dunia yang ada kalanya melabur dengan banyak dalam pasaran tenaga dan pertanian, berkata impak itu mungkin akan dibendung dengan asas-asas yang menegaskan semula diri mereka sebaik sahaja panik segera berlalu.

“Terdapat emosi dan ketakutan, yang boleh memacu pasaran dalam jangka pendek,” katanya pada Isnin di luar Sidang Kemuncak Global FT Commodities.

“Tetapi ini bukan pengulangan krisis kewangan yang hebat pada 2007-2008. Kami tidak percaya ini akan memberi kesan material terhadap permintaan komoditi seperti yang kami lihat pada tahun-tahun itu.”

Pada tahun 2008 harga minyak jatuh daripada hampir $150 kepada hampir $30 setong dalam masa beberapa bulan kerana kemelesetan teruk yang disebabkan oleh krisis kewangan menjejaskan permintaan. Logam dan komoditi lain juga jatuh mendadak.

Harga komoditi berada di bawah tekanan pada minggu lepas kerana ketidakstabilan di sudut sistem perbankan global telah mencetuskan kebimbangan penularan selanjutnya.

Minyak mentah Brent, penanda aras antarabangsa, telah jatuh kira-kira 10 peratus pada minggu lepas, mencecah paras terendah $70.12 setong pada pagi Isnin sejurus selepas pengambilalihan Credit Suisse yang disokong kerajaan oleh UBS — paras harga terendah sejak pencerobohan berskala penuh Rusia dari Ukraine. Harga gas Eropah juga jatuh di bawah €40 sejam megawatt buat kali pertama sejak 2021.

Trafigura, salah satu peniaga tenaga dan logam terbesar di dunia, juga berkata walaupun kegelisahan boleh meresap merentasi pasaran dalam jangka pendek, syarikat itu tidak melihat risiko yang ketara untuk penularan selanjutnya, seperti pada 2008.

“Kata-kata terakhir yang terkenal, tetapi setakat ini kami tidak merasakan keadaan itu,” Saad Rahim, ketua ekonomi di Trafigura, memberitahu persidangan itu.

Bagaimanapun, Guillaume de Dardel, ketua logam peralihan tenaga di peniaga komoditi yang berpangkalan di Switzerland, Mercuria, berkata persekitaran kewangan dan kadar faedah yang tinggi boleh memberi kesan ke atas projek peralihan tenaga.

“Persekitaran yang kita lalui sedang menuju ke arah persekitaran yang lebih bebas risiko. Sudah tentu dari segi pembiayaan untuk projek, ini akan menjadikannya lebih sukar, apabila ia sangat diperlukan jika kita mahu peralihan itu berfungsi.”

Barrack di Citadel berkata beliau menjangkakan harga gas asli kekal di bawah tekanan, tetapi dengan minyak mungkin meningkat pada separuh kedua tahun ini.

“Harga Eropah akan jatuh di bawah €40 sejam megawatt walaupun tanpa situasi semasa dalam pasaran — gas asli menurun, di Eropah dan Amerika Utara, kerana kami mengalami musim sejuk yang sederhana dan mempunyai lebihan bekalan.

“Separuh kedua tahun ini masih menunjukkan pengetatan yang ketara [of the oil] pasaran sebagai OPEC+ [production] mengurangkan suapan dan permintaan terus meningkat.”

Harga minyak stabil kemudian pada hari Isnin, dengan Brent didagangkan kembali hampir $73 setong, dengan ramai peniaga meramalkan pasaran akan mengetatkan apabila pertumbuhan syal AS perlahan dan permintaan China meningkat apabila ekonominya dibuka semula.

rsult sgp

pengeluaran sdney

result sdy

togel hkg 2021 hari ini

singapore totobet