site

Pasaran gilt UK kembali normal apabila ‘premium bodoh’ berkurangan

Apabila ketua Pejabat Pengurusan Hutang UK menyebut “jumlah wang yang sangat besar”, orang ramai memberi perhatian. Jadi wartawan sepatutnya melakukannya pada bulan Mac, apabila Robert Stheeman yang biasanya malu publisiti menggunakan perkataan itu untuk menggambarkan keperluan pinjaman Britain yang semakin meningkat.

Dia berkata bahawa DMO akan mengeluarkan sepuhan bernilai £241 bilion pada tahun kewangan akan datang – jumlah kedua selepas nilai hampir setengah trilion paun yang dikeluarkan pada kemuncak wabak itu. Tetapi, hari ini, keadaan kewangan yang lebih ketat, kadar faedah yang lebih tinggi, dan kemelesetan yang menghampiri menjadikan tugas itu lebih rumit.

Ia mungkin lebih sukar, memandangkan syarat peminjaman pada akhir tahun lepas. Pelan perbelanjaan malang daripada kerajaan Liz Truss diterima teruk oleh pasaran dan menimbulkan perbandingan dengan dasar Itali yang sarat hutang. Spread pada gilt — pulangan premium yang mereka tawarkan kepada pelabur, berbanding bon penanda aras di Jerman — melonjak dan krisis kewangan utama dalam dana pencen hanya dapat dielakkan. Namun, kini, dengan perdana menteri dan canselor UK yang baharu mengambil pendekatan yang lebih konservatif, apa yang dipanggil “premium bodoh” pada hutang British telah berkurangan.

“[Prime minister Rishi] Sunak dan [chancellor Jeremy] Hunt menjalankan kapal yang lebih mantap, yang lebih menguntungkan untuk pasaran emas dengan pengetatan yang ketara sepanjang tempoh ramalan,” kata Paul Dales, ahli ekonomi UK di Capital Economics. Inflasi dan laluan jangkaan kadar faedah sekali lagi menjadi kuasa utama yang mendorong kos pinjaman, katanya.

Dales juga berpendapat Bank of England mengatasi masalah yang disebabkan oleh strategi Pelaburan Didorong Liabiliti yang digunakan oleh dana pencen. Ini direka bentuk untuk melindungi faedah tertakrif Britain, atau “gaji akhir”, skim pencen daripada penurunan kadar faedah, dengan melindung nilai terhadapnya menggunakan derivatif. Apabila pelan Kekuda menghantar hasil emas meningkat, bagaimanapun, lindung nilai ini menjadi mundur dan mencetuskan panggilan margin ke atas dana yang terlalu terdedah. Dana pencen terpaksa membuang wang untuk memenuhi panggilan, mencipta gelung maklum balas — dan lebih banyak penjualan paksa.

Spread pada gilt 30 tahun melonjak lebih daripada 100 mata asas dalam seminggu, ke tahap tertinggi dalam empat dekad. Bank of England terpaksa campur tangan dan memulihkan keadaan pasaran.

Yang lain kurang optimis. “Saya tidak fikir ia [LDI] diselesaikan sepenuhnya,” kata Aaron Rock, yang bertanggungjawab ke atas sepuhan di pengurus dana Abrdn. Beliau percaya krisis LDI telah menjadikan kehidupan lebih sukar bagi mereka yang menguruskan kewangan UK dan mengeluarkan sepuhan baharu melalui lelongan. “Pelabur bimbang tentang risiko tempoh [the sensitivity of longer-dated gilts to interest rate movements],” Rock menunjukkan. “Akibatnya, kami melihat lebih banyak ekor pada lelongan dan lebih banyak premium keluaran baharu.”

Walau bagaimanapun, dalam jangka panjang, isu-isu tersebut akan pudar. Walaupun terdapat gangguan pada tahun 2022, kadar faedah yang lebih tinggi adalah sangat positif untuk dana pencen kerana ia mengurangkan saiz liabiliti masa hadapan. Ini telah meletakkan banyak skim DB ke dalam lebihan agregat dan banyak syarikat kini memindahkan dana pencen mereka kepada sektor insurans. Dengan lebih banyak dana ditutup dan dalam larian, ini bermakna permintaan yang lebih rendah untuk sepuhan bertarikh lebih lama. Ini sepatutnya memudahkan DMO untuk menjual hutang bertarikh pendek yang kurang berisiko.

“Purata kematangan hutang UK adalah hampir 15 tahun kerana kami mempunyai permintaan yang tinggi untuk sepuhan panjang – pasaran yang sangat lama bertarikh berbanding dengan Jerman dan tempat lain,” kata ketua pendapatan tetap awam di M&G Jim Leaviss. “Permintaan sudah mula beralih lebih pendek. Kira-kira 30 peratus daripada terbitan gilt akan datang adalah dalam kategori sub-tujuh tahun, lebih daripada tahun-tahun sebelumnya. Terdapat juga lebih sedikit sepuhan berkaitan indeks, yang telah mahal disebabkan pembayaran faedah yang dikaitkan dengan indeks harga runcit yang melambung tinggi.”

30%

Peratusan terbitan gilt yang akan datang dengan tempoh sub-tujuh tahun

“Peminjaman kerajaan akan menjadi topik besar tahun ini,” Leaviss meramalkan. “Kami mempunyai siling hutang AS yang akan datang, yang akan mengalihkan tumpuan daripada sektor korporat.”

Di UK, kerajaan berharap ia dapat menangani perkara itu. Pinjaman bersih (tidak termasuk pembiayaan semula) dijangka jatuh daripada £153 bilion pada tahun kewangan 2022/23 kepada £90 bilion dalam tempoh 2024/25. Hutang bersih sektor awam sepatutnya memuncak pada 103 peratus daripada keluaran dalam negara kasar dalam tempoh 2023/24.

Penyebaran Gilt juga masih terkawal. Walaupun ia dinaikkan pada tempoh 30 tahun dan 20 tahun yang lebih panjang, berbanding dengan tempoh pra-LDI, penyebaran pada sepuhan 10 tahun kini menunjukkan perniagaan seperti biasa.

Kebimbangan akan krisis kredit telah menimbulkan keraguan tentang sebarang kenaikan lanjut dari Bank of England. Pasaran niaga hadapan menetapkan harga dalam pemotongan pertama seawal suku akhir tahun ini.

“Ini semua mengenai data,” kata Rock menyimpulkan. “Sekiranya inflasi mula menurun dan pekerjaan berkurangan, maka jangka pendek akan mula turun. Tekanan lanjut dalam sektor perbankan akan mencetuskannya.”

resutl sgp

penge sidney

sdy hari ini

hk yang keluar

togel singapore hari ini