site

Pasaran bon masih gelisah – tetapi mereka mempunyai sebab untuk menjadi

Kebanyakan warga Britain dalam usia tertentu sudah biasa dengan kisah Michael Fish — ahli meteorologi yang menghiasi skrin TV kami selama beberapa dekad.

Dia menjadi tempat rujukan budaya pada Oktober 1987 apabila dia berkata, dalam laporan cuaca televisyen secara langsung, bahawa seorang wanita telah menelefon BBC bertanyakan sama ada taufan sedang menghampiri pantai British yang umumnya tenang, jika hujan. Dia dengan tenang meyakinkan penonton bahawa tiada cuaca ekstrem seperti itu akan berlaku. Beberapa jam kemudian, Ribut Besar – yang paling kuat seumpamanya untuk melanda wilayah itu dalam beberapa abad – merempuh tenggara England, menumbangkan pokok dan menyebarkan kemusnahan.

Tiada siapa yang mahu menjadi pasaran yang setara dengan peramal yang terlalu yakin ini, menolak peluang bencana, terutamanya sekarang. Pada bulan Mac sahaja, gelombang tekanan telah melanda sistem perbankan di AS dan Eropah. Amaran tanpa nafas mengenai potensi tayangan semula krisis kewangan yang hebat pada tahun 2008 terpampang di segenap cebisan internet, tetapi makluman mengenai hasil pasaran yang berpotensi buruk juga tersebar di sudut-sudut penyelidikan bank pelaburan yang lebih bijak.

Michael Wilson, pemegang saham pasaran saham terkemuka di Morgan Stanley, menyatakan minggu lepas bahawa pasaran bon telah menetapkan harga sekitar mata peratusan penuh pemotongan kadar faedah di AS, bermula pada bulan Jun (jumlah yang telah ditarik balik sedikit sejak itu). “Ringkasnya,” tulisnya, “pasaran bon seolah-olah mengatakan ekonomi AS akan jatuh ke dalam kemelesetan atau tekanan perbankan masih jauh dari diselesaikan dan akan memerlukan tindakan Fed yang lebih jelas untuk menanganinya. . . Kami fikir saham adalah seterusnya.”

Beliau menambah bahawa panduan syarikat kepada pelabur mengenai kemungkinan pendapatan pada bulan-bulan akan datang kelihatan terlalu cerah dan pasaran tidak lama lagi boleh beralih untuk mencerminkan anggaran yang jauh lebih rendah.

Wilson mungkin ternyata betul. Beliau pastinya mencerminkan kebimbangan yang meluas di kalangan pelabur dan penganalisis bahawa serangan kepada bank serantau AS bulan ini, yang dilihat paling ketara dalam kegagalan Silicon Valley Bank, menunjukkan kelembapan dalam pinjaman bank yang menimbulkan ancaman serius kepada aset berisiko di seluruh dunia. “Penciptaan kredit akan terjejas,” kata Peter van Dooijeweert, ketua penyelesaian berbilang aset di Man Solutions, sebahagian daripada kumpulan dana lindung nilai yang teruk.

Sementara itu, kita semua boleh memilih lubang dalam sifat dan masa serangan pasaran ke atas Deutsche Bank lebih seminggu yang lalu, tetapi ia masih berbaloi untuk mengambilnya dengan serius, kata van Dooijeweert. “Ia seperti merokok di dalam hutan yang dikelilingi oleh api kering,” katanya. Agak mencemaskan tetapi tidak munasabah untuk menjangkakan bahawa bank-bank secara amnya dicabar oleh kadar faedah yang meningkat pesat, yang mana mereka tidak diuji tekanan. “Jika saya mahu memulakan serbuan beruang ke atas Apple, ia tidak akan berjaya, tetapi jika anda mengejar bank, mudah untuk membuat bunyi yang cukup,” tambahnya.

Semua ini menyebabkan harga bon mencerminkan kemungkinan penguncupan dalam pemberian pinjaman dan bantuan monetari yang tumpul daripada Fed, kata van Dooijeweert, manakala ekuiti “bersiul melepasi tanah perkuburan” sebahagian besarnya tidak terganggu. Pelabur dalam satu pasaran atau yang lain mesti salah membaca situasi itu, tambahnya.

Ajay Rajadhyaksha, pengerusi penyelidikan global di Barclays, jelas mengenai pasaran mana yang tidak berkaitan dengan realiti: bon. “Pasaran hanya boleh menumpukan pada satu objek berkilat pada satu masa, dan kini ia adalah bank, bank, bank,” katanya. Baginya, pasaran terlalu gementar dan “pasaran bon adalah salah”.

Hanya beberapa minggu yang lalu, suasana pasaran semasa telah bertukar daripada “pendaratan keras ke hadapan” dalam ekonomi AS kepada “pendaratan lembut'” kepada “tiada pendaratan” dan kemudian, terima kasih kepada keadaan yang sangat khusus di SVB, yang telah ditutup oleh pengawal selia pada 10 Mac, kembali ke pendaratan keras semula. Awal tahun ini, Rajadhyaksha berkata, “kita semua tertanya-tanya mengapa kenaikan kadar tidak berkesan” dalam memperlahankan ekonomi AS yang meruncing – terutamanya memandangkan aliran kejutan positif yang kelihatan berterusan dalam data pekerjaan. “Kemudian tiba 9 Mac dan ia merupakan perubahan naratif yang lengkap. . . Kami tidak fikir dunia telah berubah seperti yang dicadangkan oleh pasaran bon,” katanya kepada saya. “Ini adalah bonggol laju, bukan dinding bata.”

Barclays menjangkakan Fed akan menambah satu lagi kenaikan suku mata pada bulan Mei, dan Marc Giannoni, ketua ekonomi AS bank itu, berkata beliau tidak akan terkejut melihat kenaikan selanjutnya selepas itu. “Ini pun harus dilepaskan. Kebimbangan terhadap krisis perbankan sistemik adalah berlebihan,” kata bank itu dalam satu nota. “Tetapi kesan kenaikan kadar dan keadaan kredit yang lebih ketat sepatutnya memperlahankan pertumbuhan pada separuh kedua, dengan AS akan mengalami kemelesetan. Baik bon mahupun ekuiti tidak menarik pada tahap semasa.”

Jadi, kami sedikit tersekat sehingga kami mengumpulkan maklumat yang mencukupi dalam satu arah atau yang lain, dan pasaran mungkin kekal gelisah. “Kerapuhan ini adalah masalah besar,” kata van Dooijeweert.

Jimmy Chang, ketua pegawai pelaburan di Pejabat Keluarga Global Rockefeller, berkata satu-satunya cara yang masuk akal untuk mendekati pelaburan sekarang ialah “sabar, selektif dan defensif”. Ini bermakna menghargai pelaburan berkualiti dan menentang kuasa FOMO (takut terlepas).

“Di suatu tempat dalam sistem kewangan, beberapa kemalangan akan berlaku,” katanya. “Akan ada masa lain untuk mengambil lebih banyak risiko.”

katie.martin@ft.com

result sg

hasil pengeluaran sydney hari ini

togel sidny

totobet data hongkong

totobet hari ini