site

PacWest memperoleh $1.4bn tunai daripada Atlas selepas deposit jatuh 20%

PacWest Bancorp berkata ia kehilangan 20 peratus daripada depositnya setakat tahun ini tetapi ia telah meningkatkan aksesnya kepada tunai dengan mengumpul $1.4 bilion melalui kemudahan pinjaman daripada firma pelaburan yang disokong Apollo, Atlas SP Partners.

Deposit PacWest telah jatuh kepada $27.1bn pada Isnin daripada $33.9bn pada akhir 2022, kata bank yang berpangkalan di Beverly Hills itu dalam satu kenyataan pada hari Rabu. Hampir dua pertiga daripada depositnya dilindungi oleh program insurans yang disokong kerajaan AS dan bank itu mempunyai lebih banyak wang tunai berbanding deposit yang tidak diinsuranskan.

“Semasa kami melihat ke hadapan, kami terus yakin dengan kekuatan PacWest dan digalakkan oleh kestabilan yang kami lihat dalam deposit dan mudah tunai kami sepanjang minggu lalu,” kata ketua eksekutif Paul Taylor dalam satu kenyataan.

PacWest adalah salah satu daripada segelintir bank serantau Pantai Barat yang dikepung selepas kegagalan Silicon Valley Bank awal bulan ini. Pendeposit di beberapa bank bersaiz sederhana dilanda aliran keluar yang ketara pada bulan ini selepas hampir $200 bilion deposit di SVB diletakkan dalam risiko kerana ia tidak dijamin oleh kerajaan AS.

Pengawal selia perbankan akhirnya bersetuju untuk menghentikan pendeposit di SVB dan setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen sejak itu berkata jaminan yang ditawarkan kepada pendeposit dalam SVB yang gagal boleh direplikasi di institusi lain.

Saham PacWest didagangkan turun kira-kira 3.2 peratus pada awal dagangan New York pada hari Rabu, manakala indeks KBW Bank yang lebih luas turun kira-kira 0.8 peratus. Saham PacWest turun lebih 50 peratus bulan ini.

Perjanjian dengan Atlas, kemudahan pembiayaan bersandarkan aset, adalah sebahagian daripada langkah yang dikatakan bank itu telah diambil untuk meningkatkan aksesnya kepada pembiayaan ketika beberapa bank serantau AS bergelut dengan kejatuhan SVB.

PacWest telah menggunakan program pinjaman kerajaan, meminjam $3.7 bilion daripada Bank Pinjaman Rumah Persekutuan dan $10.5 bilion daripada tingkap diskaun Rizab Persekutuan, dilihat sebagai dua pemberi pinjaman pilihan terakhir kepada bank AS.

PacWest juga berkata ia kini menawarkan pendeposit kadar yang lebih tinggi, menaikkan kadar faedah yang ditawarkan ke atas deposit kepada lebih 2 peratus, daripada 1.71 peratus pada akhir tahun lepas.

PacWest berkata ia telah meneroka peningkatan modal dengan pelabur berpotensi, tetapi syarikat itu “menentukan ia tidak akan berhemat untuk bergerak ke hadapan dengan urus niaga pada masa ini”.

Taylor berkata PacWest digalakkan oleh mesej daripada pegawai kerajaan, termasuk oleh Yellen pada hari Selasa.

Walaupun terdapat aliran keluar deposit, PacWest berkata ia juga telah membuka kira-kira 130 akaun baharu dalam perniagaan modal terokanya sejak 9 Mac, hari apabila deposit mula mengalir keluar daripada SVB.

Atlas SP ialah usaha niaga baharu yang dibentuk oleh Apollo awal tahun ini selepas ia membeli pegangan majoriti dalam perniagaan produk tersekuriti Credit Suisse.

reslut sgp

peng sidny

sydney hari ini togel

hasil angka hk

pengluaran sgp