site

Orang Amerika tidak tergesa-gesa untuk membeli EV

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Sumber Tenaga kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap Selasa dan Khamis

Selamat kembali ke Sumber Tenaga.

Pasaran minyak kekal tenang hanya lebih seminggu selepas OPEC+ mencetuskan kejutan musim bunga. David Sheppard dan saya menulis tentang pemotongan, dan kepentingannya, dalam Bacaan Besar pada hujung minggu. Sila lihat dan tulis dengan sebarang komen.

Turut berbaloi dengan masa anda adalah penghantaran dari Aberdeen ini, yang pernah menjadi ibu kota industri minyak dan gas UK yang berkembang pesat tetapi kini sebuah bandar yang bersaing dengan tempatnya dalam peralihan tenaga.

Saya sedang mencari kereta yang berbeza — kereta yang boleh membawa anjing dan kanak-kanak remaja ke Catskills sekali-sekala dan padang sukan New Jersey dengan kerap. Saya ingin menggunakan elektrik, atas sebab yang jelas. Tetapi EV kekal mahal dan selepas keputusan kerajaan AS baru-baru ini, lebih sedikit daripada mereka yang layak untuk pengecualian cukai baharu yang ditawarkan dalam Akta Pengurangan Inflasi. Seperti yang dinyatakan oleh Myles hari ini dalam surat berita, tinjauan itu menunjukkan majoriti besar rakyat Amerika tetap enggan menggunakan elektrik atas sebab yang sama.

Saya ingin tahu — berapa ramai daripada anda akan menggunakan elektrik untuk kenderaan anda yang seterusnya? Beritahu kami apa yang anda fikirkan.

Nota kedua kami juga adalah mengenai peralihan tenaga, yang selepas krisis tenaga yang disebabkan oleh pencerobohan besar-besaran Rusia ke atas Ukraine tahun lepas berlaku dalam cara yang jauh lebih huru-hara daripada yang diharapkan oleh orang optimis.

Data Drill mengambil lebih banyak data tinjauan pendapat tentang sikap AS terhadap cukai karbon dan pengembangan grid. Saya rasa pembaca Sumber Tenaga akan menyokong kedua-duanya. Tetapi dalam era inflasi yang melambung tinggi, kurang daripada 40 peratus penduduk AS akan menghabiskan $1 lagi sebulan untuk memerangi perubahan iklim. Tidak, itu bukan kesilapan menaip: satu dolar. Dan tidak ramai orang nampaknya menyukai idea lebih banyak talian kuasa di kawasan kejiranan mereka sama ada.

Terima kasih untuk membaca. — Derek

Adakah EV akan berlepas di Amerika?

Apabila bercakap mengenai elektrifikasi, AS yang menghabiskan banyak gas masih ketinggalan kebanyakan negara maju.

Salah satu matlamat penting Akta Pengurangan Inflasi Presiden Joe Biden, dengan pelepasan cukai dan subsidi teknologi bersih bernilai $369 bilion, adalah untuk mendorong pemandu Amerika membeli kenderaan elektrik. Kredit cukai sehingga $7,500 termasuk dalam perundangan sepatutnya menjadikan pembelian EV cukup murah untuk pasaran massa.

Jadi adakah ia penukar permainan untuk pengambilan EV? Tidak begitu, menurut tinjauan sikap iklim yang dikeluarkan hari ini oleh Institut Dasar Tenaga Universiti Chicago dan Pusat Penyelidikan Hal Ehwal Awam AP-NORC.

Walaupun dengan subsidi IRA, hanya dua daripada setiap 10 rakyat Amerika “berkemungkinan besar” membeli EV sebagai kereta seterusnya mereka. Di kalangan Republikan bilangannya hanya satu daripada 10.

Carta bar kemungkinan kereta seterusnya ialah EV (%) menunjukkan rakyat Amerika tidak beratur untuk membeli kenderaan elektrik

Sebabnya? Kos dan ketersediaan pengecas.

Lebih lapan dalam setiap 10 orang yang ditinjau berkata harga tetap menjadi alasan untuk tidak membeli EV. Hampir sama ramai yang menyatakan kebimbangan mengenai bilangan stesen pengecasan.

Di sisi lain persamaan, menjimatkan wang untuk petrol adalah sebab utama orang berkata mereka akan pertimbangkan untuk membeli EV — dengan tiga perempat menunjukkan perkara ini sebagai faktor pendorong.

Pelepasan cukai IRA adalah pemacu yang kurang penting. Enam daripada 10 memetiknya — dengan hanya satu pertiga daripada mereka yang mengatakan ia akan menjadi “sebab utama” untuk membeli EV.

Secara ringkasnya, ekonomi masih mengatasi ideologi. Bagi Demokrat dan Republikan, kos adalah penghalang terbesar untuk — dan pemacu — pengambilan EV.

Penemuan itu datang ketika Washington menggandakan dorongan EVnya. Agensi Perlindungan Alam Sekitar bersedia untuk mengumumkan piawaian pelepasan kenderaan baharu yang sukar sejurus minggu ini yang diharapkan akan mengecas turbo peralihan daripada enjin pembakaran.

Tetapi jika pentadbiran Biden benar-benar mahu separuh daripada semua jualan kereta baharu menjadi elektrik pada masa dekad itu tamat, ia masih perlu lebih murah untuk menjadi hijau. (Myles McCormick)

Peralihan tenaga menjadi kucar-kacir

Krisis tenaga pada tahun 1970-an meninggalkan legasi yang berkekalan. Negara-negara Barat membentuk Agensi Tenaga Antarabangsa; AS mempromosikan arang batu dan mencipta simpanan stok minyak mentah kecemasan; teknologi tenaga boleh diperbaharui termaju; Perancis pergi untuk tenaga nuklear; Alaska dan Laut Utara menjadi pengeluar minyak yang besar.

Reaksi terhadap krisis tenaga 2021-2022 sepatutnya sama pentingnya. Akta Pengurangan Inflasi AS, serta pakej REPowerEU di Eropah, membawa harapan bahawa penyahkarbonan pantas boleh seiring dengan peralihan kepada sistem tenaga yang lebih selamat untuk pengguna.

Tetapi seperti yang saya hujahkan dalam lajur baru-baru ini, ini tidak berlaku — sekurang-kurangnya dalam jangka pendek. Pelaburan dalam tenaga bersih sedang berlumba di hadapan, tetapi kekal sebagai sebahagian kecil daripada apa yang diperlukan. Dunia sedang membakar sejumlah rekod bahan api fosil. Pelepasan terus meningkat.

Seorang penghina kertas daripada Jason Bordoff dari Columbia dan Meghan O’Sullivan dari Harvard menerangkan sebab peralihan tenaga semakin tidak kemas.

Kebijaksanaan konvensional berpendapat bahawa “peralihan kepada sumber tenaga baharu bukan sahaja akan membantu memerangi perubahan iklim tetapi juga menamatkan geopolitik yang menyusahkan susunan tenaga lama”, tulis mereka. “Harapan seperti itu, bagaimanapun, adalah berdasarkan ilusi. Peralihan kepada tenaga bersih pasti akan menjadi huru-hara dalam amalan, menghasilkan konflik dan risiko baharu dalam jangka pendek.”

Bordoff dan O’Sullivan menunjukkan beberapa masalah yang timbul:

  1. Kuasa Petrostate masih meningkat. Pengeluar bahan api fosil yang telah mencetuskan kebimbangan keselamatan tenaga dan kesesakan pasaran, seperti Rusia, kini mengambil kesempatan daripada situasi itu. Biasakan diri: “kuasa dan pengaruh mereka akan meningkat sebelum ia berkurangan”.

  2. Dengan harga bahan api fosil yang melambung tinggi, “corak lama” telah muncul semula, seperti AS merayu — “kebanyakannya sia-sia” — agar Arab Saudi mengepam lebih banyak minyak. “Ironinya, pada masa UAE menjadi tuan rumah persidangan iklim PBB yang seterusnya, pada penghujung 2023, dunia mungkin juga akan beralih ke Abu Dhabi bukan sahaja untuk kepimpinan iklim tetapi untuk lebih banyak minyak.”

  3. Usaha kerajaan seperti AS untuk memulihkan rantaian bekalan membawa risiko “perang perdagangan yang dicetuskan oleh iklim”. Sementara itu, tergesa-gesa Eropah untuk membakar lebih banyak bahan api fosil tahun lepas menaikkan harga tenaga – dan tuduhan kepura-puraan – di negara-negara miskin, melebarkan keretakan.

  4. Elektrifikasi pantas akan menyebabkan pengguna terdedah kepada grid yang rapuh terdedah kepada cuaca ekstrem yang disebabkan oleh perubahan iklim. Pembekalan dan pemprosesan mineral kritikal yang diperlukan untuk peralihan tenaga, sementara itu, tertumpu di segelintir negara sahaja.

Untuk menjadikan peralihan ini kurang kemas, Bordoff dan O’Sullivan berkata AS dan yang lain mesti menumpukan pada daya tahan: kapasiti boleh diperbaharui tambahan pada grid harus dipadankan dengan storan yang mencukupi, dan utiliti dibayar untuk mengekalkan kemudahan sandaran. Loji bahan api fosil harus kekal tersedia sehingga alternatif bersih telah menggantikannya.

Dunia juga akan memerlukan lebih banyak perdagangan, tidak kurang, mereka berpendapat, menunjuk kepada ramalan IEA untuk tiga kali ganda perdagangan mineral kritikal untuk memenuhi sasaran iklim 2050. Washington harus “menghapuskan tarif” ke atas barangan dan teknologi tenaga bersih dan menyertai IEA untuk menjadikan perdagangan lebih telus.

Segala-galanya dipertaruhkan jika peralihan tenaga tidak termasuk keselamatan tenaga, mereka berpendapat:

“Pada masa lalu yang tidak begitu jauh, pegawai dan pakar berpendapat bahawa kebimbangan tentang keselamatan tenaga mungkin menghalang perjuangan untuk iklim. Hari ini, sebaliknya adalah benar: apabila peralihan kepada dunia sifar bersih berterusan, bahaya yang lebih besar kepada iklim akan menjadi perhatian yang tidak mencukupi terhadap keselamatan tenaga.

(Derek Brower)

Latih Tubi Data

Kembali ke tinjauan sikap iklim EPIC/AP-NORC, di mana terdapat dua perkara lain yang kami dapati menarik:

1. cukai karbon RIP

Ahli ekonomi telah lama berhujah bahawa meletakkan harga pada karbon adalah cara paling berkesan untuk mengurangkan pelepasan. Tetapi antipati politik terhadapnya di AS telah menghentikan negara itu mengikuti Eropah atau Kanada di jalan ini.

Mereka yang berharap bahawa tidak lama lagi akan berubah pasti akan kecewa.

Kesediaan membayar yuran untuk memerangi perubahan iklim berada pada tahap paling rendah sejak tinjauan pendapat bermula pada 2016. Hanya 38 peratus rakyat Amerika berkata mereka sanggup membayar tambahan $1 sebulan untuk memerangi perubahan iklim, turun 14 mata peratusan daripada 2021 .

2. NIMBY-isme adalah masalah besar untuk penghantaran

Pembinaan talian penghantaran besar-besaran diperlukan untuk mencapai matlamat IRA dengan betul — membenarkan elektron dihantar dari ladang suria dan angin yang besar ke kawasan bandar — nampaknya tidak memenangi hati dan fikiran.

Lebih separuh daripada rakyat Amerika menyokong pelaburan awam yang besar untuk membina talian kuasa voltan tinggi baharu. Itu jatuh kepada kurang daripada separuh jika talian kuasa itu dibina di halaman belakang rumah mereka.

(Myles McCormick)

Power Points


Sumber Tenaga ditulis dan disunting oleh Derek Brower, Myles McCormick, Justin Jacobs, Amanda Chu dan Emily Goldberg. Hubungi kami di energy.source@ft.com dan ikuti kami di Twitter di @FTEnergy. Ikuti edisi lepas surat berita di sini.

Wang Moral — Surat berita kami yang tidak boleh dilepaskan mengenai perniagaan yang bertanggungjawab secara sosial, kewangan mampan dan banyak lagi. Daftar di sini

Grafik Iklim: Diterangkan — Memahami data iklim yang paling penting dalam seminggu. Daftar di sini

singapore togel result

sdy hari ini

togel sidney

hasil togeĺ hongkong

pengluaran sgp