site

OPEC menguji kuasa had harga Rusia

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Sumber Tenaga kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap Selasa dan Khamis

Selamat kembali ke Sumber Tenaga.

Debu masih mendap selepas pemotongan bekalan besar OPEC+. Satu akibatnya ialah ia berkemungkinan menjadikan had harga barat bagi minyak mentah Rusia lebih sukar untuk dikekalkan, seperti yang saya tulis dalam nota pertama kami. Myles melihat data kerajaan AS yang menunjukkan eksport minyak mentah dan bahan api Amerika pada paras tertinggi sepanjang masa. Dan Amanda melaporkan tentang bagaimana penurunan jangka panjang industri arang batu kembali menjadi tumpuan.

PS Lihat kisah ini tentang bagaimana lonjakan tenaga bersih dalam agenda geopolitik mendorong CATL China, pembuat bateri terbesar di dunia, daripada “kekaburan yang membahagiakan” ke dalam garis silang pemimpin politik di Washington dan Beijing.

Terima kasih untuk membaca – Justin

Bagaimana pemotongan bekalan minyak OPEC boleh membantu Rusia

Pemotongan bekalan minyak mengejut OPEC+ telah menimbulkan pelbagai masalah baharu bagi pemimpin barat. Pertama, ia meningkatkan kemungkinan kenaikan harga musim panas yang lain di pam bahan api. Ini seterusnya akan menjadikan usaha bank pusat menentang inflasi, dan menangkis kemelesetan, menjadi lebih sukar.

Pemotongan bekalan juga boleh merumitkan satu lagi keutamaan utama di Washington dan ibu negara Eropah: mesin perang wang tunai presiden Rusia Vladimir Putin yang kelaparan ketika pencerobohan ke atas Ukraine berterusan.

Barat telah menggunakan had harga untuk cuba menyekat aliran petrodolar ke Moscow, sambil memastikan tongnya terus menuju ke pasaran global yang masih memerlukannya.

Sebagai peringatan, pada $60 setong, had harga bertujuan untuk meletakkan siling pada harga jualan minyak laut Rusia yang menggunakan perkhidmatan perkapalan dan kewangan barat. Titik harga itu menjadikannya cukup menarik untuk Putin mengekalkan aliran minyak, sambil mengehadkan kenaikan harga minyak mentah, penggubal dasar berhujah.

Pembuat dasar Barat berpendapat ia telah berjaya sehingga kini. “Apa yang tidak boleh dipertikaikan ialah melalui tindakan kami, kami telah menjejaskan pendapatan minyak Rusia dan tiada kejutan kepada pasaran tenaga global,” kata Ben Harris, seorang arkitek utama dasar di Perbendaharaan AS, dalam ucapan baru-baru ini.

Tetapi seperti yang dinyatakan oleh Karim Fawaz, seorang penganalisis di S&P Global, kejayaan dasar itu telah dibantu oleh pasaran minyak mentah yang longgar, dengan harga yang lebih rendah dan lebihan bekalan. Dengan harga pasaran untuk dagangan minyak mentah Rusia di bawah paras harga, ia tidak benar-benar diuji.

Tetapi jika pemotongan OPEC+ berjaya mengetatkan bekalan dan mula memaksa harga lebih tinggi, ia akan meningkatkan “landskap pasaran untuk tong Rusia”, Fawaz menulis dalam nota baru-baru ini. Itu akan memaksa pembuat dasar “untuk membuat keputusan yang sukar,” tambahnya.

Jika harga pasaran untuk minyak mentah Rusia melonjak melebihi $60 setong, adakah pembuat dasar barat akan mengekalkan penguatkuasaan ketat had harga? Itu akan berisiko mengambil lebih banyak tong daripada pasaran, memperbesarkan pemotongan OPEC+ dan berpotensi menambah bahan api kepada lonjakan harga minyak. Atau adakah mereka memudahkan penguatkuasaan sekatan atas nama melindungi pengguna daripada kesakitan di pam dan membenarkan Putin menyimpan hasil minyak? Itu boleh mengukuhkan Rusia dan mendedahkan ketegangan yang selama ini dapat dielakkan dalam pakatan barat.

Keputusan yang sukar itu boleh dibuat lebih awal daripada kemudian. Reuters melaporkan semalam bahawa kenaikan harga Brent selepas pengumuman OPEC+ dan permintaan kukuh dari Rusia dan China telah pun melonjakkan harga Ural, penanda aras antarabangsa Rusia yang penting, melebihi paras had harga $60 setong.

“Kami cuba memasukkan jarum di sini, mengekalkan tahap semasa [Russian] pengeluaran, jelas pada harga serendah mungkin,” seorang pegawai kanan AS baru-baru ini memberitahu saya.

Itu akan menjadi lebih sukar untuk dilakukan. (Justin Jacobs)

Eksport tenaga AS mencapai tahap yang baharu

Walau apa pun status eksport Rusia, pengeluar minyak dan gas Amerika terus memanfaatkan gangguan itu.

Penghantaran minyak mentah AS dalam tempoh empat minggu hingga akhir Mac ialah 4.95 juta tong sehari — satu rekod baharu — menurut data yang dikeluarkan semalam oleh Pentadbiran Maklumat Tenaga.

Itu 18 peratus lebih tinggi daripada empat minggu sebelumnya dan hampir 50 peratus lebih tinggi daripada masa yang sama tahun lalu.

Menambah petrol, diesel, propana dan bahan api lain, eksport adalah 11.24mn b/d dalam tempoh yang sama — juga rekod.

Tetapi ia bukan sekadar minyak. Eksport gas asli cecair juga melonjak ke tahap yang lebih tinggi apabila terminal LNG Freeport beroperasi semula, selepas letupan tahun lepas menyebabkannya tidak dapat digunakan.

Eksport LNG melonjak 12 peratus pada Mac, menurut data awal daripada perundingan Kpler, kepada 7.25 juta tan. Itu lebih kurang setanding dengan kemuncak tahun lalu dan menetapkan April sebagai bulan penetapan rekod.

Eksport minyak dan gas yang melambung tinggi menggariskan peranan baru AS sebagai kuasa besar pengeksport tenaga dan pembekal bahan api kritikal ke pasaran global.

Buat masa ini, dengan harga gas tertekan dan harga minyak jauh di paras tertinggi, itu bukanlah masalah yang membingungkan di Washington.

Tetapi ia kurang daripada setahun sejak pentadbiran Biden menakutkan pengeksport dengan mengancam kawalan eksport yang berpotensi dalam usaha mengurangkan tekanan pada pam untuk pemandu AS.

Jika harga minyak terus meningkat, eksport pasti akan kembali menjadi tumpuan politik. (Myles McCormick)

Latih Tubi Data

Harga arang batu AS telah menjunam daripada paras tertinggi mereka tahun lepas, meletakkan kembali tumpuan kepada penurunan jangka panjang industri.

Harga arang batu Central Appalachia purata $85 satu tan singkat semalam, turun hampir 60 peratus daripada rekod tertinggi mereka pada September, menurut Platts of S&P Global Commodity Insights. Harga untuk harga arang batu Illinois Basin juga turun 60 peratus daripada puncak musim panas mereka, menurut Pentadbiran Maklumat Tenaga AS.

Deflasi yang pesat berlaku di tengah-tengah kejatuhan harga gas, suhu musim sejuk yang lebih sederhana mengekang permintaan bahan api, dan peningkatan persaingan dengan tenaga boleh diperbaharui. Harga arang batu AS melonjak tahun lepas kerana berebut Eropah untuk beralih daripada gas Rusia dan musim panas yang terik menambah tekanan kepada bekalan domestik.

“Sekarang musim sejuk telah berakhir dan pelabuhan Eropah dipenuhi dengan arang batu, harga global telah menurun dengan ketara. Ini seterusnya memberikan tekanan ke bawah pada harga arang batu tempatan AS,” kata Morgan Snook, editor penentuan harga bersekutu arang batu di S&P Global Commodity Insights. Firma analitik itu menjangkakan 21GW loji arang batu akan bersara di AS tahun ini sahaja.

Carta garis harga spot arang batu Appalachia Tengah menunjukkan harga arang batu AS menjunam daripada paras tertinggi

Dengan permintaan yang menurun dan lebih banyak persaraan loji, penganalisis tidak menjangkakan kenaikan semula harga arang batu yang serupa.

Laporan yang dikeluarkan minggu ini oleh Institut Ekonomi Tenaga dan Analisis Kewangan mendapati bahawa AS beralih daripada arang batu lebih cepat daripada yang dijangkakan. IEEFA menjangka AS akan menutup separuh daripada kapasiti penjanaan arang batunya menjelang 2026, tarikh paling awal sejak ia mula menjejaki penutupan.

Awal minggu ini, Presiden Joe Biden mengumumkan $450 juta dalam pembiayaan untuk projek tenaga bersih yang terletak di bekas lombong arang batu atau semasa sebagai sebahagian daripada usaha pentadbiran untuk memasukkan negara arang batu dalam peralihan tenaga. Perbendaharaan juga mengeluarkan panduan tentang cara projek ini boleh menerima kredit cukai bonus dalam Akta Pengurangan Inflasi. (Amanda Chu)

Power Points


Sumber Tenaga ditulis dan disunting oleh Derek Brower, Myles McCormick, Justin Jacobs, Amanda Chu dan Emily Goldberg. Hubungi kami di energy.source@ft.com dan ikuti kami di Twitter di @FTEnergy. Ikuti edisi lepas surat berita di sini.

Wang Moral — Surat berita kami yang tidak boleh dilepaskan mengenai perniagaan yang bertanggungjawab secara sosial, kewangan mampan dan banyak lagi. Daftar di sini

Grafik Iklim: Diterangkan — Memahami data iklim yang paling penting dalam seminggu. Daftar di sini

sgp result hari ini

sidney totobet

toto bet sdy

angka keluar hongkong mlm ini

totobet singapura