site

OPEC mengambil alih | Masa kewangan

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Sumber Tenaga kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap Selasa dan Khamis

Hello dan selamat datang kembali ke Sumber Tenaga.

OPEC+ mengejutkan pasaran minyak pada hujung minggu dengan pengurangan bekalan yang besar bertujuan untuk mengetatkan pasaran dan meningkatkan harga. Minyak mentah Brent meningkat sebanyak 8 peratus semalam, tetapi melepaskan sebahagian daripada kenaikan tersebut dan menutup hari itu naik 6.3 peratus pada $84.93 setong.

Percubaan untuk kejutan dan kekaguman datang selepas tempoh yang berpanjangan kelemahan dalam pasaran minyak mentah. OPEC+ telah menyaksikan inventori minyak meningkat secara mendadak dalam beberapa bulan kebelakangan ini di tengah-tengah permintaan yang goyah – dan sentimen semakin memburuk selepas kegawatan dalam sektor perbankan Amerika memperbaharui kebimbangan mengenai kelembapan ekonomi. Jelas sekali pihak Saudi dan pemimpin OPEC+ lain mahu cuba mendapatkan semula kawalan ke atas pasaran. Pastikan anda membaca analisis David Sheppard tentang pemotongan.

Selama bertahun-tahun, lonjakan pengeluaran daripada tampalan syal Amerika meletakkan kartel itu dalam ikatan. Setiap kali ia cuba mengurangkan pengeluaran, banjir tong daripada pengeluar AS memakan bahagian pasaran mereka sambil mengekalkan harga – cadangan kalah-kalah.

Tetapi apabila pemimpin OPEC+ bertemu dengan pengeluar syal terkemuka di Houston di CERAWeek bulan lepas, apa yang mereka dengar ialah pertumbuhan syal akan menjadi lebih perlahan tahun ini tidak kira harganya. Perkara itu sudah pasti membuatkan OPEC+ berasa berani.

Saudi dan pihak lain dalam OPEC+ menggunakan pengaruh yang diperoleh semula untuk mendorong harga minyak lebih tinggi daripada norma era syal. Saudi nampaknya mahu harga Brent kekal melebihi $85 setong.

Dengan itu, tahun lalu telah menunjukkan bahawa terdapat siling tentang berapa tinggi OPEC+ boleh menaikkan harga. Apabila harga naik jauh melebihi $100 setong, pengguna mula menolak. Menaikkan harga terlalu tinggi juga akan mencetuskan inflasi dan berisiko kemelesetan yang boleh menjejaskan OPEC+. Apa yang jelas, ini adalah pasaran minyak OPEC semula.

Pada surat berita hari ini, di mana Derek mengadakan temu bual dengan ketua Agensi Tenaga Boleh Diperbaharui Antarabangsa, yang mengatakan barat memerlukan “Pelan Marshall” untuk pelaburan hijau di Afrika. Dan Amanda menghuraikan apa yang dilakukan oleh presiden AS Joe Biden mengenai subsidi kenderaan elektrik bermakna untuk jualan.

Terima kasih untuk membaca – Justin

Perkara yang tiada dalam penggunaan tenaga bersih global

Penggunaan tenaga bersih di seluruh dunia semakin meningkat — tetapi masih jauh daripada apa yang diperlukan untuk memenuhi matlamat iklim Paris. Selain itu, pelaburan tertumpu dalam ekonomi besar seperti AS, China dan EU, apabila ia juga perlu berlaku di negara-negara miskin. Bank Dunia dan kerajaan perlu bertindak segera.

Itu adalah hasil temu bual minggu lalu dengan Francesco La Camera, ketua Agensi Tenaga Boleh Diperbaharui Antarabangsa. Beliau bercakap selepas Irena mengeluarkan pratonton Tinjauan Peralihan Tenaga Dunianya.

Antara kesimpulan laporan:

  • Tenaga boleh diperbaharui menyumbang 83 peratus daripada kapasiti penjanaan kuasa global tahun lepas, dan bahagian kapasiti terpasang mereka telah mencapai 40 peratus.

  • Tetapi penggunaan mesti lebih daripada tiga kali ganda, kepada kira-kira 1,000 gigawatt setahun, jika dunia ingin mengehadkan pemanasan kepada 1.5C menjelang 2030.

  • Pelaburan tahunan mesti hampir empat kali ganda, kepada $5tn setahun — dan disebarkan dengan lebih meluas: Afrika menyumbang hanya 1 peratus daripada kapasiti tambahan tahun lepas.

Dengan kebimbangan yang semakin meningkat tentang keselamatan tenaga, permintaan yang melonjak untuk bahan api fosil, dan permulaan pertikaian perdagangan di sekitar rantaian bekalan teknologi bersih — semua subjek lajur saya pada hujung minggu — bagaimanakah dunia meningkatkan pelaburan boleh diperbaharui dengan cukup cepat?

Perlu ada “naratif baharu” tentang “menutup jurang”, kata La Camera. Ia adalah sebahagian daripada padang yang akan Irena buat pada persidangan iklim PBB yang akan datang tahun ini, di Emiriah Arab Bersatu.

Halangan yang memperlahankan peralihan tenaga, kata La Camera, termasuk kapasiti grid yang tidak mencukupi, hala tuju dasar yang tidak mencukupi dan kekurangan kapasiti dan sokongan institusi – untuk perkara seperti melatih pekerja.

“Universiti tidak menyediakan jurutera untuk sistem tenaga baharu,” katanya.

La Camera, salah seorang diplomat iklim paling berpengalaman di dunia, yakin bahawa COP28 di Dubai pada bulan November boleh memulihkan sedikit momentum untuk memerangi pemanasan global.

“Latihan COP yang paling penting ialah pengambilan stok,” katanya. “Jadi mereka akan mengatakan pertama sekali bahawa kami tidak berada di landasan yang betul. . . kerajaan akan mengakui secara rasmi bahawa mereka tidak memenuhi janji perjanjian Paris. Ini akan menjadi sangat penting kerana COP tidak boleh membuat kesimpulan seperti ini. Ia juga akan [have to] katakan bagaimana untuk menutup jurang itu.”

Dalam agenda, katanya, harus menjadi “semacam Pelan Marshall” untuk pelaburan hijau di Afrika, yang diterajui oleh institusi pelaburan multinasional. Untuk tujuan itu, beliau mengalu-alukan perubahan di bahagian atas Bank Dunia, di mana David Malpass – yang dilantik sebagai presiden bank oleh bekas pemimpin AS Donald Trump – mengumumkan beliau akan berundur akhir tahun ini berikutan kritikan terhadap tindak balas institusi terhadap perubahan iklim.

Beberapa negara barat telah menggesa baik pulih pantas bank itu, pasca-Malpass, untuk meningkatkan tumpuannya terhadap pemanasan global.

“Perubahan dalam kepimpinan Bank Dunia bermakna. Terdapat pemahaman politik bahawa institusi multinasional harus melakukan lebih banyak, “kata La Camera. “Mereka perlu berusaha untuk meletakkan syarat untuk pelaburan menjadi mungkin.”

Arah kerajaan akan kekal kritikal untuk peralihan tenaga kerana pasaran “gagal”, kata La Camera. “Jika syarikat minyak dan gas mendapat wang tambahan daripada ini [energy] krisis, terpulang kepada kerajaan untuk membuat wang ini pergi ke tempat yang betul.” (Derek Brower)

Latih Tubi Data

Pentadbiran Biden pada hari Jumaat mengeluarkan panduan yang dinanti-nantikan mengenai kredit cukai kenderaan elektrik, mengurangkan bilangan kenderaan yang layak sambil memperluaskan cawangan zaitun ke Eropah dalam pertikaian subsidi.

Akta Pengurangan Inflasi yang terkenal termasuk kredit cukai pengguna $7,500 untuk EV. Untuk layak mendapat kredit penuh, kenderaan mesti dipasang dan memperoleh separuh daripada nilai komponen baterinya di Amerika Utara. Empat puluh peratus daripada nilai mineral kritikalnya juga mesti diperoleh dari dalam negara atau dari negara yang mempunyai perjanjian perdagangan bebas dengan AS. Ambang ini ditetapkan untuk meningkat 10 peratus setiap tahun.

Pada hari Jumaat, Perbendaharaan AS mengumumkan bahawa keperluan penyumberan akan dikenakan kepada kenderaan bermula pada 18 April. Seorang pegawai kanan pentadbiran mengakui bahawa peraturan itu akan “mengurangkan bilangan kenderaan elektrik yang kini layak untuk kredit penuh dalam jangka pendek” sehingga pengeluaran domestik meningkat .

Kenderaan elektrik membentuk 9 peratus daripada semua jualan kenderaan di AS pada Januari, angka kedua tertinggi setakat ini, menurut Polisi Awam Atlas. Walaupun pengurangan dalam model yang layak, kumpulan pemikir tidak mengharapkan panduan untuk memperlahankan penggunaan EV.

Perbendaharaan juga mengambil tafsiran yang lembut pada bahagian penting kredit cukai, meluaskan definisi perjanjian perdagangan bebas untuk menenangkan sekutu seperti Jepun dan EU, yang tidak mempunyai perjanjian perdagangan formal. Begitu juga, bimbingan dikelaskan bahan elektrod aktif sebagai mineral kritikal dan bukannya komponen bateri, membuka peluang penyumberan di luar Amerika Utara.

“Perbendaharaan telah dilakukan sebaik mungkin untuk menghasilkan peraturan yang memenuhi statut dan mencerminkan pasaran semasa,” kata John Bozzella, ketua Alliance for Automotive Innovation, kumpulan perdagangan yang mewakili pengeluar EV dan bateri terbesar.

Satu soalan besar yang tidak dijawab ialah apakah yang membentuk hubungan dengan entiti asing yang membimbangkan. Untuk melayakkan diri untuk kredit cukai, IRA menetapkan bahawa mulai 2024, tiada komponen boleh dikeluarkan di negara yang dianggap sebagai entiti asing yang membimbangkan, seperti China, Rusia, Iran dan Korea Utara. Mulai 2025, tiada mineral kritikal boleh diperoleh dari negara tersebut sama ada.

Perbendaharaan menangguhkan panduan untuk peruntukan ini sehingga satu tarikh kemudian, meninggalkan kelayakan tawaran berprofil tinggi dengan syarikat bersekutu China, seperti kilang bateri Ford bernilai $3.5 bilion dengan teknologi CATL ke udara.

“Menendang tin ke jalan raya . . . bukanlah yang terbaik memandangkan berapa banyak pengeluar bateri yang perlu dibuat oleh pembuat kereta untuk memahami perkara yang adil,” kata Corey Cantor, syarikat bersekutu kanan kenderaan elektrik di BloombergNEF, sambil menambah bahawa ketidaktentuan risiko kelewatan dalam keputusan pelaburan dan pembangunan AS rantaian bekalan. (Amanda Chu)

Power Points


Sumber Tenaga ditulis dan disunting oleh Derek Brower, Myles McCormick, Justin Jacobs, Amanda Chu dan Emily Goldberg. Hubungi kami di energy.source@ft.com dan ikuti kami di Twitter di @FTEnergy. Ikuti edisi lepas surat berita di sini.

Wang Moral — Surat berita kami yang tidak boleh dilepaskan mengenai perniagaan yang bertanggungjawab secara sosial, kewangan mampan dan banyak lagi. Daftar di sini

Grafik Iklim: Diterangkan — Memahami data iklim yang paling penting dalam seminggu. Daftar di sini

result sgp singapura

pengeluaran sidney hari ini berapa

hasil togeĺ sdy hari ini 2023

pengeluaran hk kemarin

togel 4d singapore