site

Ontario Teachers membiayai mengelakkan crypto selepas kerugian FTX $95jn

Pelan Pencen Guru Ontario bernilai $190 bilion Kanada berkata ia mengelak daripada sektor mata wang kripto selepas menghapuskan pelaburan $95 juta dalam FTX, pertukaran mata wang digital yang gagal.

OTPP adalah antara beberapa pengurus wang terkenal yang menyokong FTX, dengan pelaburan pada 2021 dan awal 2022. Langkah itu dilihat secara meluas sebagai petanda bahawa pelabur berprofil tinggi dan mewah memberi tanda kelulusan mereka kepada yang cepat- sektor kripto yang berkembang tetapi dikawal dengan ringan.

Tetapi pada November 2022 OTPP menghapuskan keseluruhan pegangannya, berikutan kejatuhan dramatik FTX. Pengasas berprofil tinggi bursa itu, Sam Bankman-Fried, kini menghadapi tuduhan penipuan.

“Kami masih mengkaji apa yang sebenarnya berlaku di sana dan anda akan berhati-hati”, ketua eksekutif OTPP Jo Taylor memberitahu Financial Times.

“Adalah tidak bijak untuk kami tergesa-gesa” ke dalam pelaburan crypto lain berdasarkan sebahagian daripada “maklum balas daripada ahli kami”, tambahnya.

Walaupun pelaburan OTPP secara relatifnya kecil iaitu kurang daripada 0.05 peratus daripada jumlah asetnya, namun dana itu seperti kebanyakan penyokong FTX yang lain berada di bawah pengawasan kerana melabur dalam syarikat yang pengasasnya dituduh melakukan penipuan sekuriti dan merompak platform untuk keuntungan peribadi. Bankman-Fried telah mengaku tidak bersalah atas pertuduhan itu.

“Kami mengambil masa dan melakukan banyak usaha wajar terhadap perniagaan. Ia tidak menjadi seperti yang kami fikirkan,” kata Taylor, yang dananya menyampaikan pencen untuk kira-kira 330,000 guru dan pekerja sekolah.

“Kami tidak semestinya ditunjukkan semua maklumat yang perlu kami ketahui untuk membuat keputusan yang seimbang,” tambahnya.

OTPP bukanlah satu-satunya dana pencen Kanada yang dibakar oleh kegagalan crypto. Caisse de dépôt et placement du Québec, pengurus dana pencen kedua terbesar di negara itu, menghapuskan pelaburan $150 juta dalam platform pinjaman kripto Celsius, selepas kejatuhannya tahun lepas.

CDPQ juga sejak itu berkata pelaburan Celsius menandakan berakhirnya usahanya ke dalam kripto.

“Kami telah mendapat beberapa pembelajaran daripada pelaburan itu,” tambah Taylor dari OTPP. “Kami telah mendapat maklum balas daripada ahli kami. Kami kesal dengan sebarang kehilangan bagi pihak mereka.”

OTPP adalah satu daripada beberapa pelan pencen global yang memberikan pulangan positif pada 2022, setahun yang dilanda kemerosotan luar biasa dalam kedua-dua saham tersenarai dan bon, walaupun mengalami kerugian pada FTX. Dana itu disokong oleh kedudukan pasaran persendiriannya, yang membentuk lebih separuh daripada portfolio.

Dana itu kini mengintai peluang baharu dalam hartanah, kelas aset di mana ia kekal “berhati-hati” ketika bank pusat di seluruh dunia bergelut untuk mengawal inflasi dengan kenaikan kadar yang agresif.

“Cabaran pada masa ini, dalam banyak cara, adalah pasaran hutang mungkin agak tertutup,” kata Taylor. “Untuk banyak penilaian hartanah tidak banyak aktiviti untuk menetapkan tanda untuk urus niaga masa hadapan.”

Dana itu juga sedang mencari untuk membina pendedahannya kepada kredit swasta, di mana bukan bank memberi pinjaman kepada syarikat swasta apabila aliran modal tradisional mengering.

Ia merancang untuk mengembangkan pelaburannya dalam bidang ini sebanyak CA$10bn dalam tempoh tiga tahun akan datang dan mengupah untuk menyokong pemacu ini, dengan hartanah menjadi tumpuan.

Ia percaya terkehel pasaran memainkan kelebihan pelabur jangka panjang seperti dana pencen, yang tidak bergantung pada pasaran modal dan hutang untuk mengumpul dana.

“Peluang yang telah kita lihat [for real estate] di Eropah, dan saya bercakap tentang UK, Jerman, Perancis, Sepanyol dan Belanda, telah meningkat untuk modal jangka panjang yang tidak semestinya bergantung pada beberapa dinamik pasaran biasa,” kata Nick Jansa, peneraju pelaburan untuk Ontario Teachers ‘ di Eropah, Timur Tengah dan Afrika.

“Sudah tentu ada peluang yang muncul yang sudah lama tidak ada . . . segala-galanya daripada kediaman ke logistik kepada sains hayat.”

reaul sgp

pengeluar sidney

totobet data sydney

pengeluaran angka hk