site

Nisbah bank: pengiraan yang rumit adalah bahagian penting dalam helah keyakinan perbankan

Apakah tujuan peraturan perbankan, sebenarnya? Bank-bank pusat membahaskan piawaian ketahanan minimum sebagaimana yang pernah dibincangkan oleh ahli teologi tentang berapa banyak malaikat yang boleh menari di atas kepala jarum. Tetapi Credit Suisse terungkai walaupun memegang tahap kecairan dan modal penampan yang diluluskan.

Ini menimbulkan persoalan tentang kegunaan piawaian yang kompleks. Ambil nisbah modal Ekuiti Biasa Tahap 1 (CET1). Di sini, penampan modal bank dinyatakan sebagai peratusan, biasanya pada remaja rendah, aset berwajaran risiko. Yang terakhir ialah jumlah pinjaman dan pelaburan yang didiskaun secara individu (atau tidak) untuk risiko yang dirasakan.

Modal CET1 sebanyak 4.5 peratus daripada RWA adalah minimum di EU. Pengawal selia menuntut modal selain daripada yang dipercayai setiap bank perlu pegang untuk menampung pinjaman tidak berbayar.

Algoritma yang terhasil menghasilkan purata keperluan CET1 untuk 2022 sebanyak 10.6 peratus daripada aset berwajaran risiko, meningkat daripada 10.5 pada 2021. Bank Eropah menambah kusyen mereka sendiri. Itu membuatkan mereka berkerumun dalam lingkungan yang sempit pada pertengahan remaja. Pada 14.1 peratus, Credit Suisse tidak ketinggalan.

Pendekatan serupa mengawal nisbah liputan kecairan. Ini mentakrifkan kecairan yang dipegang oleh bank sebagai peratusan kemungkinan aliran keluar 30 hari. LCR Credit Suisse adalah 150 peratus yang selesa.

Jelas sekali, pendeposit tidak mengambil berat tentang teknikal seperti itu dalam urusan bank. Mereka mengeluarkan wang kerana mereka takut. Dan pendepositlah yang perlu diyakinkan oleh peraturan, bukan sekumpulan kecil pengawas dan penganalisis bank.

Nisbah CET1 sebanyak 100 peratus mungkin tidak melakukannya, walaupun perbelanjaannya besar. Campur tangan negara akan kekal sebagai penghalang sebenar, walaupun bahaya moral.

Peristiwa baru-baru ini telah menunjukkan kepada kami bahawa nisbah modal hanyalah satu ramuan reputasi bank, seperti yang didapati oleh Credit Suisse yang terdedah kepada skandal terhadap kosnya. Tetapi mereka harus tetap memenuhi tujuan penting untuk menampung kerugian pinjaman yang semakin meningkat dalam ekonomi yang goyah. Jangkakan mereka untuk kekal tertanam dalam pemikiran kewangan, sama seperti penilaian kredit, walaupun terdapat batasan yang jelas.

Lex: jumlah latihan pars

Sila beritahu lajur pelaburan utama FT tentang keutamaannya untuk 90 tahun akan datang dengan mengambil bahagian dalam tinjauan pembaca kami.

data singa php

pengeluaran sydney kemarin

pengeluaran sdy

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

data.hk.4d