site

Negara termiskin mendapati kewangan di bawah tekanan daripada kadar yang lebih tinggi

Negara berpendapatan rendah akan menghadapi bil terbesar mereka untuk membayar hutang asing dalam suku abad tahun ini, meletakkan perbelanjaan untuk kesihatan dan pendidikan berisiko.

Pembayaran balik hutang awam yang terhutang kepada bukan pemastautin bagi sekumpulan 91 negara termiskin di dunia akan mengambil purata lebih 16 peratus daripada hasil kerajaan pada 2023, meningkat kepada hampir 17 peratus tahun depan, menurut kajian oleh kumpulan kempen hutang Debt Justice yang akan diterbitkan pada hari Selasa.

Angka-angka itu — tertinggi sejak 1998 — mengikuti kenaikan mendadak dalam kos pinjaman global tahun lalu, apabila bank pusat berusaha untuk mengatasi inflasi yang tinggi dengan kenaikan kadar yang pantas.

Bagi kebanyakan daripada 91 negara, yang diklasifikasikan sebagai berpendapatan rendah dan sederhana rendah oleh Bank Dunia, pembayaran balik hutang domestik, yang dipinjam daripada pemberi pinjaman di dalam negara, menjadikan beban khidmat hutang secara keseluruhan masih lebih besar, menurut data berasingan daripada IMF.

Kenaikan kos pembayaran hutang akan mencetuskan perdebatan berterusan mengenai pengampunan hutang.

Pemberi pinjaman pelbagai hala dan kerajaan asing yang diketuai oleh IMF dan Bank Dunia menyampaikan pelepasan hutang yang meluas sekitar permulaan milenium. Inisiatif Negara Miskin Terhutang Tinggi menghapuskan sebahagian besar hutang awam asing dua hala dan pelbagai hala bagi banyak negara.

Heidi Chow, pengarah eksekutif Debt Justice, berkata pembayaran balik hutang hari ini sekali lagi mencapai tahap “krisis” bagi banyak kerajaan, “menghalang [their ability] untuk menyediakan perkhidmatan awam, memerangi krisis iklim dan bertindak balas terhadap kegawatan ekonomi”. Purata mencecah 6.6 peratus daripada pendapatan pada 2011 dan telah meningkat sejak itu.

Chow meminta pelepasan “cepat dan komprehensif” ke atas hutang luar negara, termasuk perubahan kepada undang-undang yang mengawal kontrak bon di England dan negeri New York untuk memaksa pemiutang swasta mengambil bahagian dalam pembatalan hutang.

Tetapi Masood Ahmed, presiden badan pemikir Pusat Pembangunan Global yang berpangkalan di Washington dan bekas pegawai kanan IMF dan Bank Dunia, berkata masalah hari ini tidak dapat ditangani dengan cara yang sama seperti masa lalu.

“Ia berbeza sekarang,” katanya. “Kebanyakan peminjam mahu mengekalkan akses mereka kepada pemberi pinjaman pelbagai hala dan, yang paling penting, kepada pemiutang sektor swasta.”

Menurut data Bank Dunia yang dianalisis oleh Keadilan Hutang, Sri Lanka menghadapi jadual pembayaran balik luar yang paling ketat, bersamaan dengan 75 peratus hasil kerajaan tahun ini. Negara itu tidak mungkin memenuhi pembayaran tersebut berikutan kemungkiran hutang luar negerinya tahun lepas.

Pembayaran balik berjadual hutang dalam negeri Sri Lanka adalah lebih besar. Menurut laporan IMF bulan lepas, ini akan bersamaan dengan lebih daripada 27 peratus keluaran dalam negara kasar pada 2023. Ia hampir tiga kali ganda lebih banyak hutang luar negeri, bersamaan dengan 9.8 peratus daripada KDNK, menurut IMF.

Zambia, yang gagal membayar hutang luar negerinya pada 2020, dan Ghana, yang menyusul tahun lalu, juga mempunyai tahap hutang domestik yang tinggi, menambah tekanan pada kewangan awam mereka.

Pakistan, yang dilihat oleh ramai ahli ekonomi sebagai menghadapi risiko tinggi mungkir, telah menjadualkan pembayaran balik hutang awam asing tahun ini bersamaan 47 peratus daripada hasil kerajaan, menurut Debt Justice. Dalam laporan September lalu, IMF berkata hutang kerajaan luarnya adalah sama dengan 28 peratus daripada KDNK dan hutang dalam negerinya 37 peratus daripada KDNK.

result togel sgp hari ini

hasil pengeluaran sidney hari ini

pengeluaran sydney

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

keluarann hk