site

Naftogaz mengadakan perbincangan dengan kumpulan minyak besar AS mengenai projek tenaga Ukraine

Syarikat tenaga negara Ukraine telah mengadakan perbincangan dengan ExxonMobil, Halliburton dan Chevron mengenai projek-projek di negara yang dilanda perang itu ketika Kyiv berusaha untuk menarik kembali pelaburan asing ke dalam sektor tenaganya.

Rundingan dengan pemain besar bahan api fosil AS adalah sebahagian daripada usaha strategik untuk meningkatkan pengeluaran gas asli yang pegawai Ukraine percaya boleh membantu menggantikan bekalan Rusia ke Eropah pada tahun-tahun akan datang, dan berlaku selepas beberapa bulan Rusia mengebom rangkaian tenaga Ukraine.

Oleksiy Chernyshov, ketua eksekutif Naftogaz, syarikat tenaga kebangsaan Ukraine, berkata beliau mengadakan pertemuan beberapa hari kebelakangan ini di Washington dengan Halliburton dan ExxonMobil. Beliau berkata beliau bertemu dengan kepimpinan Chevron pada Januari.

“Kami faham bahawa agak sukar bagi syarikat swasta untuk campur tangan semasa perang,” katanya kepada Financial Times. “Kami sedang mengusahakan mekanisme insurans untuk melindungi ekuiti mereka. Yang pasti, ia akan mengambil sedikit masa. Tetapi kami tidak menunggu – kami teruskan.”

Chernyshov berkata beliau juga bertemu dengan pegawai White House, ahli Kongres dan senator dari kedua-dua parti dalam beberapa hari kebelakangan ini dalam usaha untuk mendapatkan lebih banyak sokongan politik untuk pelaburan AS dalam sektor tenaga Ukraine.

Infrastruktur tenaga Ukraine telah dipukul oleh peluru berpandu Rusia sejak Vladimir Putin mengarahkan pencerobohan skala penuh ke atas jirannya pada Februari tahun lalu. Pengeboman Rusia telah menyasarkan infrastruktur tenaga dan juga merobohkan penapisan utama negara itu sebagai sebahagian daripada percubaan untuk melemahkan ekonomi.

Ukraine telah lama menggembar-gemburkan potensi huluannya, dengan menekankan prospek jangka pendek untuk peningkatan pengeluaran syal dan tidak konvensional di darat di Kharkiv, Hijrah dan Transcarpathia, di barat negara itu. Naftogaz berkata ia berharap dapat memanfaatkan kepakaran AS dalam jenis penggerudian syal darat yang telah menjadikan Amerika sebagai pengeluar minyak dan gas terbesar dunia.

Penurunan dalam permintaan tenaga Ukraine di tengah-tengah kegawatan ekonomi berikutan pencerobohan bermakna negara itu juga mungkin mempunyai gas asli ganti yang boleh dihantar ke Eropah, serta kemudahan penyimpanan yang boleh digunakan ketika blok itu membina stok menjelang musim sejuk.

Ukraine juga mempunyai prospek yang kukuh untuk gas asli luar pesisir di Laut Hitam di luar Crimea. Tetapi ini kekal di luar had sehingga selepas perang. Tentera laut Rusia menguasai sebahagian besar perairan wilayah Ukraine selepas pencerobohan dan telah menyekat pelabuhan Ukraine, membenarkan hanya bijirin untuk meninggalkan di bawah perjanjian PBB.

Naftogaz berharap untuk menandatangani kontrak tidak lama lagi dengan Halliburton yang akan membantu meningkatkan pengeluaran kepada sasaran 13.5bn meter padu tahun ini, lonjakan kira-kira 1bn cm daripada paras 2022. Chernyshov berkata adalah sukar untuk memberi komitmen kepada sasaran pengeluaran jangka panjang sehingga perang tamat.

“Memang banyak. Dan untuk mencapainya, kami mungkin memerlukan pengembangan perkhidmatan dan pemacu teknologi yang serius yang mampu disediakan oleh Halliburton,” kata Chernyshov. “Kami mahu mereka berkembang [their presence] secara dramatik. Kami mahu mereka di sana dengan serius – but di atas tanah.

Kumpulan perkhidmatan medan minyak adalah antara syarikat antarabangsa pertama yang memasuki Iraq selepas pencerobohan AS pada 2003. Ia mempunyai kehadiran kecil di Ukraine. Halliburton tidak dapat memberikan komen serta-merta.

Rundingan dengan Exxon dan Chevron — pengeluar minyak yang tidak beroperasi di negara ini — berada di peringkat awal dan akan mengambil masa yang lebih lama untuk membuahkan hasil. Naftogaz berkata ia terbuka kepada pelbagai pengaturan yang berbeza.

“Kami akan mengalu-alukan mereka,” kata Chernyshov. “Kami boleh melakukan pengeluaran bersama gas bersama-sama, perjanjian PSA – perjanjian perkongsian pengeluaran – mereka boleh mempunyai lesen dan menghasilkan sendiri, kami akan mengalu-alukannya.”

Chevron dan Shell menandatangani perjanjian gas syal dengan Ukraine bertahun-tahun yang lalu, sebelum revolusi Maidan 2014, tetapi menarik diri selepas keadaan pasaran berubah dan Rusia mengilhak Crimea dan menyokong pemisah dalam perang di wilayah timur Donbas.

Exxon enggan mengulas mengenai rundingan itu. Chevron tidak menjawab permintaan untuk komen pada masa penerbitan.

Laporan tambahan oleh Roman Olearchyk di Kyiv

hasil pengeluaran sidney

totobet sydney hari ini

indo togel hk

data sgp