site

Minat pelabur AS di China semakin reda apabila ketegangan politik semakin meningkat

Minat pelabur AS terhadap saham China telah berkurangan dengan ketara selepas mencapai rekod akhir tahun lalu, apabila ketegangan politik antara kedua-dua negara semakin meningkat.

Berita mengenai pembukaan semula China yang akan berlaku daripada sekatan wabak koronavirus lewat tahun lalu telah mencetuskan keghairahan ringkas untuk pasaran saham China selepas bertahun-tahun berprestasi rendah dengan harapan pertumbuhan ekonomi meningkat. Tetapi aktiviti perdagangan telah jatuh kembali tahun ini, menurut pengurus dana dan data dagangan.

Berdagang dalam pilihan tersenarai AS paling cair yang menjejaki saham China — yang memberi laluan kepada pelabur AS untuk mendapatkan pendedahan kepada China tanpa kehadiran di luar negara — telah berkurangan lebih separuh sejak mencapai rekod November lalu. Penurunan dalam perdagangan pilihan datang apabila keraguan semakin meningkat tentang sama ada China boleh mengekalkan pemulihan ekonominya berikutan pertumbuhan luar biasa pada suku pertama, dan ketika ketegangan antara Beijing dan Washington terus bertambah buruk.

Pembelian langsung saham China oleh pelabur asing juga telah perlahan secara mendadak selepas pemecahan rekod bermula pada 2023. Pelabur asing membeli bersih $20 bilion saham tersenarai Shanghai dan Shenzhen pada bulan pertama 2023, tetapi telah menambah hanya $6 bilion dalam tiga bulan sejak itu.

China mula merungkai sekatan Covid pada Disember, membuka jalan untuk pembukaan semula selepas tiga tahun pengasingan di bawah rejim anti-pandemik yang membebankan ekonominya. Pada suku pertama tahun ini, keluaran dalam negara kasar meningkat sebanyak 4.5 peratus tahun ke tahun, jauh melebihi 3 peratus yang dicatatkan untuk 2022.

“Wang mudah telah diperoleh,” kata Abhay Deshpande, ketua pegawai pelaburan Centerstone Investors yang berpangkalan di New York. Beliau berkata Centerstone membeli saham dalam kumpulan teknologi China yang tersenarai di AS, Alibaba apabila harga jatuh semasa kongres parti Komunis tahun lalu, tetapi telah mengekalkan pendedahan yang tidak seimbang kepada tanah besar China “untuk mengimbangi risiko makro”, contohnya meningkatkan pengawasan kerajaan terhadap syarikat. atau sekatan selanjutnya.

Ketegangan antara AS dan China telah meningkat selama beberapa tahun, tetapi hubungan itu menjadi sangat tegang sejak beberapa bulan kebelakangan ini. Pada akhir Januari, seorang jeneral tentera udara AS meramalkan AS dan China mungkin akan berperang pada 2025, dan bulan berikutnya belon pengintip China ditemui di AS.

Indeks mewah China CSI 300, yang mencecah paras terendah tiga setengah tahun pada akhir Oktober apabila sekatan sifar Covid menimbulkan cabaran yang semakin teruk kepada ekonomi, meningkat hampir 20 peratus hingga akhir Januari, tetapi sejak itu telah merosot lebih rendah.

Tyler Gellasch, presiden kumpulan perdagangan pelabur Healthy Markets Association, yang memberi tumpuan kepada struktur dan peraturan pasaran, berkata kumpulan itu telah cuba memastikan pelabur menyediakan diri mereka untuk risiko tindakan kerajaan AS yang lebih agresif, seperti sekatan ke atas rakyat AS melabur di China.

“Pendapat awam dan bahasa yang datang daripada ahli politik dan agensi cabang eksekutif adalah jelas . . . itu bahasa yang harus membimbangkan sesiapa sahaja yang mempunyai pelaburan besar yang mungkin tertakluk kepada sekatan,” katanya.

Christel Rendu de Lint, ketua pelaburan di firma dana Vontobel, berkata ramai pelabur bertindak balas terhadap ketegangan yang semakin memuncak dengan mencari dana yang akan melabur dalam pasaran baru muncul tetapi mengecualikan China.

Beliau berkata ramai yang menjadi lebih berhati-hati selepas melihat kerugian yang dialami oleh pelabur yang terperangkap dalam memegang aset Rusia yang dikenakan sekatan barat berikutan pencerobohan Ukraine. Dalam banyak kes, pelabur asing telah menurunkan aset sedemikian kepada sifar.

“Risiko sekatan bersama dengan risiko pengawalseliaan oleh kerajaan China, semuanya mendorong ke arah yang sama kepada pelabur yang mahukan pendedahan [to emerging markets] bekas China,” katanya.

Sementara itu, China telah terus mengembangkan beberapa siri program yang menghubungkan sistem kewangan tertutupnya sendiri ke pasaran antarabangsa. Pada hari Jumaat, Bank Rakyat China melancarkan peraturan untuk program sambungan swap, yang akan membolehkan pelabur antarabangsa membeli swap kadar faedah tanah besar melalui Hong Kong dan yang dijangka memulakan dagangan tidak lama lagi.

Langkah itu susulan daripada skim yang membenarkan pelaburan mengalir dalam kedua-dua arah antara pasaran saham dan bon tanah besar dan Hong Kong, serta program Wealth Connect yang membolehkan penyimpan tanah besar mengakses produk pelaburan di wilayah kewangan.

Laporan tambahan oleh Thomas Hale di Shanghai

sgp

hasil pengeluaran sidney

toto bet sdy

keluaran hk kemarin

totobet singapura