site

Michael Gove menggesa pelabur untuk memberi tekanan kepada syarikat pelapis berhubung kos pembaikan perumahan

Michael Gove, setiausaha perumahan UK, telah menggesa pelabur besar termasuk BlackRock dan Vanguard untuk menekan pembuat pelapisan untuk menampung kos membaiki bangunan yang tidak selamat berikutan kebakaran Menara Grenfell.

Pemegang saham dalam syarikat pelapis Kingspan, Arconic dan Saint-Gobain harus menggunakan “kedudukan pengaruh” mereka untuk mendesak kumpulan untuk “melibatkan diri secara konstruktif dalam membantu kami mencapai resolusi yang adil”, tulis Gove dalam surat kepada pelabur dalam tiga kumpulan itu.

Langkah itu adalah sebahagian daripada desakan yang lebih luas oleh kerajaan untuk menekan sektor swasta membayar berbilion pound yang diperlukan untuk menyelesaikan isu keselamatan bangunan yang dikenal pasti selepas kebakaran Grenfell 2017, yang mengorbankan 72 orang.

“Walaupun produk mereka terus membahayakan nyawa, sesetengah firma pelapis tidak berniat untuk melakukan perkara yang betul dan menangani kewajipan moral dan kewangan mereka kepada penduduk yang tidak bersalah,” kata setiausaha perumahan itu.

Kingspan berkata ia telah menawarkan untuk “menyumbang kepada kerajaan bersama yang sesuai dan skim seluruh industri” dan untuk membayar bahagiannya dalam menyelesaikan isu dengan pelapisan yang tidak selamat “di mana kami bertanggungjawab”.

Arconic dan Saint-Gobain tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Kerajaan telah memperoleh lebih daripada £2bn komitmen daripada 46 pemaju dan pembina rumah untuk menyelesaikan “kecacatan keselamatan kebakaran kritikal nyawa” pada bangunan tinggi yang syarikat mempunyai peranan dalam membangunkan atau membaik pulih.

Pemaju bangunan baharu juga akan diminta menyumbang £3 bilion selama 10 tahun untuk membiayai kerja-kerja melalui levi keselamatan bangunan.

Beberapa pembina rumah UK telah mengadu bahawa menteri telah menyasarkan mereka secara tidak adil sambil mengabaikan pemaju luar negara dan firma pelapis.

Jabatan Menaik Taraf, Perumahan dan Komuniti berkata tiga syarikat pelapisan, yang dikatakan secara keseluruhannya telah mengeluarkan kebanyakan pelapisan di Menara Grenfell, “tidak menyumbang satu sen pun kepada kos membaiki bangunan di UK yang dihasilkan oleh produk mereka. tidak selamat”.

Jabatan itu berkata bukti yang dikemukakan kepada siasatan rasmi ke Grenfell mendedahkan “tingkah laku mengejutkan” oleh ketiga-tiga syarikat itu.

Buktinya termasuk “salah jualan produk pembinaan yang jelas” dan “menyeleweng keputusan ujian keselamatan dengan itu mengekalkan penjualan produk berisiko tinggi di pasaran”. Siasatan itu dijangka membentangkan laporan akhir akhir tahun ini.

Pengurus aset Fidelity Management and Research dan dana minyak Norway bernilai $1.3tn adalah antara pelabur dalam syarikat pelapis yang menerima surat, kata jabatan itu.

BlackRock dan Vanguard adalah antara 10 pemegang saham teratas dalam tiga syarikat pelapis, menurut data Bloomberg. Pengurus aset AS mempunyai kepentingan besar dalam banyak syarikat awam kerana mereka menjalankan perniagaan pelaburan besar yang menjejaki secara pasif.

Gove memberi amaran kepada pemegang saham tentang kerosakan pada reputasi dan nilai pelaburan mereka sekiranya dia terpaksa menggunakan “alatan undang-undang dan komersial” untuk memaksa syarikat pelapis itu.

BlackRock, Vanguard dan Norges Bank tidak segera menjawab permintaan untuk mendapatkan komen. Fidelity enggan mengulas.

reslt sgp

pengeluar sidney hari ini

hasil togeĺ sydney hari ini 2023

togel hongķong 2020

sg totobet