site

Menyamakan pegangan bahan api fosil dengan ikrar iklim

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Moral Money kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda.

Lawati hab Moral Money kami untuk semua berita, pendapat dan analisis ESG terkini dari seluruh FT

Helo dari FT HQ di London, di mana saya dan beberapa rakan sekerja mengadakan perbualan yang menarik pada hari Rabu dengan Jo Taylor, ketua eksekutif Pelan Pencen Guru Ontario $190bn.

Pelaburan $95juta OTPP yang memalukan dalam bencana kripto FTX, sudah tentu, muncul. Saya juga mengambil peluang untuk mendapatkan pemikiran Taylor tentang bidang pelaburan paling menarik yang dilihatnya dalam tenaga bersih, pada masa aktiviti yang demam di ruang itu.

Akta Pengurangan Inflasi Joe Biden telah “menetapkan kucing di kalangan merpati”, kata Taylor, dengan peluang pelaburan baharu dibuka apabila ekonomi utama lain bergegas untuk melancarkan pakej insentif hijau mereka sendiri. OTPP sedang mencari peluang untuk mendapat keuntungan daripada logam yang digunakan dalam bateri, katanya. Ia juga sedang mencari cara untuk bertaruh pada bentuk tenaga bersih yang muncul, termasuk hidrogen dan gabungan. Dan ia mengejar pelaburan dalam utiliti yang mencemarkan tinggi di mana ia boleh memacu peralihan kepada kuasa bersih dan memperoleh pulangan yang tinggi dalam proses itu.

Namun, Taylor menjelaskan bahawa cita-cita hijaunya mempunyai sempadan. Saya meminta pendapat beliau mengenai hujah, yang dibuat oleh beberapa juru kempen kewangan hijau, bahawa dana pencen harus mengejar objektif iklim di atas dan di luar pendekatan konvensional untuk pulangan kewangan, kerana ini akan menjadi kepentingan utama ahli mereka.

“Saya tidak boleh berbuat demikian. Itu jawapan mudah,” jawab Taylor. “Saya mempunyai kewajipan fidusiari untuk memaksimumkan pulangan.”

Bagi industri pelaburan secara keseluruhan, pencarian untuk pulangan maksimum telah membawa kepada pendedahan bertrilion dolar kepada sektor bahan api fosil, seperti butiran pertama kami hari ini. Dan ahli pasukan baharu kami Kaori menerangkan kontroversi yang menyelubungi harapan Jepun untuk memasang semula stesen janakuasa arang batunya. Selamat berhujung minggu. (Simon Mundy)

Kajian baharu memberi penerangan tentang pegangan bahan api fosil

Hampir semua pengurus wang terbesar di dunia kini telah mengisytiharkan sokongan mereka untuk tindakan serius terhadap perubahan iklim — selalunya dengan kata-kata kacau yang duduk janggal dengan pendedahan mereka yang masih besar kepada sektor bahan api fosil.

Semalam membawa petunjuk baharu tentang betapa besarnya pelaburan tersebut. Dalam kajian terhadap kira-kira 6,500 pelabur institusi utama (anda boleh meneroka set data penuh di sini) kumpulan bukan untung Jerman Urgewald mendapati bahawa jumlah pegangan mereka dalam syarikat minyak, gas dan arang batu melebihi $3tn.

Angka itu mungkin sangat diremehkan, Katrin Ganswindt, seorang juru kempen di Urgewald, memberitahu saya. Ketelusan terhad di sekitar pegangan bon pelabur bermakna adalah mustahil untuk menangkap pendedahan penuh bahan api fosil bagi portfolio pendapatan tetap mereka. Tetapi data masih memberikan gambaran berguna tentang corak pemilikan.

Institusi AS menyumbang dua pertiga daripada jumlah pendedahan bahan api fosil — mencerminkan pengaruh ekonomi syarikat, dan status AS sebagai pengeluar minyak dan gas terbesar di dunia. Ia juga mempamerkan kadar tindakan iklim mereka yang lebih perlahan berbanding dengan kumpulan kewangan Eropah.

Sungguh mengagumkan betapa tertumpunya pendedahan bahan api fosil di kalangan segelintir pelabur. Separuh daripadanya duduk dengan hanya 23 institusi (18 daripadanya dari AS).

Tujuh belas peratus adalah dengan BlackRock dan Vanguard, dua pengurus aset terbesar di dunia. Tetapi sementara BlackRock mudah mengatasi pesaingnya dari segi aset di bawah pengurusan, dengan $8.6tn kepada $7.2tn Vanguard, portfolionya adalah kurang intensif fosil. Urgewald menganggarkan pendedahan bahan api fosil Vanguard pada $269bn, sedikit mendahului $263bn BlackRock.

Vanguard – yang mempunyai pendedahan $34bn kepada syarikat minyak utama AS ExxonMobil sahaja – telah menimbulkan kemarahan kumpulan alam sekitar dengan pendekatannya terhadap isu iklim, termasuk berhenti daripada inisiatif Pengurus Aset Sifar Bersih pada bulan Disember. BlackRock kekal sebagai ahli kumpulan itu, yang merupakan sebahagian daripada Perikatan Kewangan Glasgow untuk Net Zero yang dilancarkan menjelang sidang kemuncak COP26.

Secara keseluruhannya, lebih daripada 40 peratus pendedahan bahan api fosil dalam laporan Urgewald dikaitkan dengan ahli Gfanz. Bergantung pada perspektif anda, itu sama ada petanda yang menjanjikan pengaruh yang mereka boleh gunakan semasa mereka meneruskan ikrar iklim mereka — atau tanda yang menyedihkan tentang betapa sedikit yang telah mereka lakukan setakat ini. (Simon Mundy)

Di dalam perbahasan ammonia G7

Mesyuarat hujung minggu lalu bagi menteri iklim dan tenaga G7 di Hokkaido, Jepun, menghasilkan komunike setebal 36 muka surat., mengisytiharkan barisan bersatu atas “komitmen teguh” mereka terhadap tindakan iklim. Di sebalik tabir, bagaimanapun, terdapat perselisihan pendapat mengenai ammonia bahan api yang kaya dengan hidrogen — yang mana kerajaan Jepun mempunyai semangat yang jauh daripada dikongsi secara universal.

Laporan mengenai draf komunike yang bocor mencadangkan ia termasuk bahasa yang mempromosikan ammonia sebagai bahan api karbon rendah, strategi yang disokong secara aktif oleh Jepun. Tetapi sebutan ammonia menghadapi tindak balas pantas oleh kumpulan alam sekitar yang mempersoalkan kegunaannya.

Dalam dokumen terakhir, bahasa kenaikan harga di sekitar ammonia telah dikurangkan, dengan kaveat bahawa bahan api ini dan bahan api terhasil hidrogen lain harus digunakan “di mana ia memberi kesan sebagai alat pengurangan pelepasan yang berkesan”.

Seb Kennedy, ketua cerapan data di TransitionZero, sebuah badan pemikir UK, berkata bahawa ia adalah “berita baik” bahawa kata-kata asal tidak dimasukkan ke dalam dokumen akhir, dengan mengatakan bahawa “ammonia adalah jalan buntu”.

Jepun menyasarkan untuk menukar loji arang batu supaya mereka boleh menjalankan sebahagian daripada ammonia – sebatian nitrogen dan hidrogen. Walaupun ujian untuk mencapai kadar penembakan bersama 50 peratus sedang dijalankan, pada masa ini hanya 20 peratus yang mungkin dari segi teknologi.

“Idea untuk membakar 100 peratus ammonia sebenarnya agak jauh, itulah yang anda perlu lakukan untuk memberi kesan yang bermakna terhadap pelepasan,” kata Kennedy.

Data yang diterbitkan oleh TransitionZero menunjukkan bahawa pembakaran bersama ammonia didapati jauh lebih intensif pelepasan daripada gas asli. Malah, badan pemikir itu mendapati bahawa walaupun dengan kadar pembakaran bersama sebanyak 50 peratus, pelepasan daripada loji berkuasa gas masih akan lebih rendah sedikit.

Penolakan daripada G7 yang lebih luas boleh menimbulkan masalah bagi pembuat dasar Jepun, utiliti seperti JERA, serta syarikat seperti IHI Corp dan Mitsubishi Corp, yang sedang berusaha ke arah membangunkan teknologi penembakan bersama di negara seperti Filipina, Thailand, Malaysia dan Indonesia. Usaha juga sedang dijalankan di negeri Texas AS untuk meneroka prospek menghasilkan ammonia, dalam kajian bersama oleh Mitsubishi, Lotte Chemical Corp Korea Selatan dan firma tenaga Jerman RWE.

Dan di luar G7, Japan Oil, Gas and Metals National Corp, dan rumah perdagangan Mitsui & Co menandatangani memorandum persefahaman dengan Abu Dhabi National Oil Company untuk melancarkan kajian bersama di Emiriah Arab Bersatu mengenai potensi pengurangan pelepasan ammonia .

Menuangkan sejumlah besar wang ke dalam teknologi pembakaran bersama ammonia boleh menjadi pelaburan berisiko, amaran Kennedy. “Sekiranya terdapat sejumlah besar wang yang dimasukkan ke dalam projek-projek ini, maka anda perlu bertanya soalan yang serius mengenai penciptaan aset terkandas yang berpotensi,” katanya. (Kaori Yoshida, Nikkei)

Bijak membaca

John Plender dari FT menyampaikan serangan yang menggembirakan terhadap “kegagalan tadbir urus korporat dan pengawasan pelabur yang menakjubkan terhadap gaji eksekutif”, yang dipersalahkannya kerana mendorong tingkah laku songsang oleh eksekutif sambil menjejaskan semangat rakan sekerja mereka yang bergaji lebih sederhana.

Pengurusan Aset FT — Kisah dalaman mengenai penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Sumber tenaga — Berita tenaga penting, analisis dan kecerdasan orang dalam. Daftar di sini

totobet data singapura

data pengeluaran sydney hari ini

totobet sydney hari ini

keluar hk

pengluaran sgp