site

Menteri-menteri G7 bersetuju untuk mempercepatkan fasa keluar daripada bahan api fosil

Negara-negara G7 telah berikrar untuk mempercepatkan fasa beransur-ansur keluar daripada bahan api fosil dan peralihan ke arah tenaga boleh diperbaharui, ketika Jepun menghadapi penolakan yang ketara terhadap tonggak utama strategi iklimnya.

Perjanjian yang dicapai pada hari Ahad berikutan rundingan sengit selama berminggu-minggu antara Jepun dan negara anggota lain ketika ekonomi paling maju di dunia berusaha untuk bertindak balas terhadap kritikan bahawa mereka berundur pada sasaran iklim berikutan krisis Ukraine.

Dalam kenyataan terakhirnya dari sidang kemuncak hujung minggu ini di bandar utara Jepun, Sapporo, G7 komited “untuk mempercepatkan fasa keluar bahan api fosil yang tidak berhenti untuk mencapai sifar bersih dalam sistem tenaga menjelang 2050”.

Dalam draf terdahulu, Jepun telah menentang penambahan frasa itu, tetapi UK, Jerman dan Perancis berjaya berunding untuk memasukkannya.

G7 juga berjanji untuk meningkatkan kapasiti angin luar pesisir secara kolektif sebanyak 150 gigawatt menjelang 2030 dan kapasiti solar kepada lebih daripada 1 terawatt.

Kumpulan alam sekitar berkata versi terakhir adalah jauh lebih bercita-cita tinggi daripada draf terdahulu mengenai komitmen G7 untuk menangani krisis iklim.

Tetapi negara anggota sekali lagi gagal menetapkan garis masa yang kukuh untuk menghapuskan loji janakuasa arang batu secara berperingkat di tengah-tengah penentangan berterusan dari Jepun, yang telah meningkatkan pergantungan kepada arang batu, gas asli dan minyak berikutan bencana nuklear Fukushima Daiichi pada 2011.

Tokyo juga berhujah bahawa usaha iklim global perlu disokong oleh negara membangun, dan telah mendorong penggunaan ammonia sebagai sumber tenaga rendah karbon bersama gas atau arang batu untuk mengurangkan pelepasan daripada infrastruktur bahan api fosil sedia ada.

Tetapi pendekatan Jepun mendapat kecaman daripada kumpulan alam sekitar dan saintis, yang telah memberi amaran bahawa arang batu perlu dihapuskan dengan cepat jika dunia ingin memenuhi sasaran Perjanjian Paris, di mana negara bersetuju untuk mengehadkan kenaikan suhu global kepada di bawah 2C dan idealnya. kepada 1.5C.

Suhu telah meningkat sebanyak 1.1C sejak era pra-industri.

Dokumen setebal 36 muka surat yang dikeluarkan pada hari Ahad mengesahkan komitmen G7 “untuk mencapai sektor kuasa sepenuhnya atau sebahagian besarnya dinyahkarbonisasi menjelang 2035”, tetapi ungkapan tersebut membuka kemungkinan untuk terus menggunakan kuasa bahan api fosil.

“Dengan gagal komited untuk menyahkarbon sepenuhnya sektor tenaga, mengurangkan pelepasan sektor jalan raya dan menghapuskan sepenuhnya kewangan bahan api fosil antarabangsa, para menteri benar-benar terlepas peluang untuk memberikan kepimpinan dalam menangani kecemasan iklim,” kata Alden Meyer, sekutu kanan di E3G, perundingan iklim.

Tahun lepas, G7 menambah kelemahan kepada ikrar sebelum ini untuk menamatkan pelaburan dalam projek bahan api fosil luar negara menjelang akhir tahun ini dan berkata pelaburan dalam gas asli cecair adalah “tindak balas yang perlu kepada krisis semasa”.

Dalam kenyataan terbaru, G7 berkata “pelaburan dalam sektor gas boleh sesuai untuk membantu menangani potensi kekurangan pasaran yang dicetuskan oleh krisis”.

Mesyuarat iklim itu diadakan ketika Jepun berjanji untuk mengukuhkan langkah keselamatan untuk perhimpunan G7 bulan ini, selepas seorang lelaki melemparkan apa yang kelihatan seperti bom asap ke arah Perdana Menteri Fumio Kishida pada hari Sabtu ketika dia dalam kempen kempen menjelang pilihan raya tempatan.

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

pengeluaran hk

togel sdy

keluaran togeĺ sydney hari ini 2023

pengeluaran hk hari ini