site

Mengapa saya tidak akan memikirkan perhimpunan sterling di pub

Lama dahulu saya memiliki 5 peratus daripada Qantas. Bukan saya secara peribadi – sahamnya tidak itu murah. Bagi pihak pelanggan. Awak gila, kata semua orang. Jangan sekali-kali membeli syarikat penerbangan. Tetapi saya berumur 28 tahun dan sangat menjengkelkan.

Menjadi pemegang saham yang besar adalah menakutkan. Jadi saya membina model penilaian sebesar Boeing 777 dengan seberapa banyak bahagian bergerak. Setiap tempat duduk mempunyai rujukan sel sendiri. Saya mempunyai hamparan pada rivet.

Ia tidak lama kemudian menjadi jelas, bagaimanapun, bahawa hanya harga minyak dan dolar AS yang benar-benar penting. Yang pertama sebagai kos input utama; yang terakhir kerana bahan api jet berharga dalam dolar, begitu juga dengan banyak item talian.

Adakah dua pembolehubah lebih mudah? Tidak. Saya tidak mengalami kekabuan ke mana arah minyak (seperti pakar yang terkejut dengan pemotongan pengeluaran OPEC minggu ini), apatah lagi mata wang. Tetapi Qantas begitu juga. Itulah sebabnya ia kadang-kadang dilindung nilai.

Jadi saya bukan sahaja perlu meneka kos bahan api dan kadar pertukaran, tetapi juga sama ada syarikat penerbangan itu telah melindung nilainya, jumlahnya dan pada harga berapa. Tiada peluang. Syukurlah kemasukan kejutan Virgin ke Australia memberi saya alasan untuk menjual pegangan saya.

Pelajaran pelaburan saya ialah ini. Sesetengah perkara adalah sama pentingnya dengan ia tidak dapat difahami. Seperti ruang-masa, atau lawan jenis. Semakin sukar anda merenung semakin misteri mereka menjadi.

Mata wang adalah yang paling teruk. Menilai aset dalam ekonomi tertutup cukup sukar. Tambahkan kadar pertukaran global dan pilih aturnya membingungkan. Lama dahulu, oleh itu, saya memutuskan untuk mengabaikan forex dan menuju ke pub.

Sekarang saya berasa lalai, kerana kebanyakan e-mel yang saya terima adalah mengenai mata wang. Pembaca ingin tahu sama ada mereka harus memiliki dana kegemaran dalam dolar, euro, sterling atau tapak kaki. Sama ada untuk melindung nilai ialah satu lagi soalan yang lazim ditanya.

Jelas sekali, ramai daripada kita terpengaruh oleh terlalu banyak produk, setiap satu dalam pelbagai mata wang asas — serta versi yang dilindung nilai atau tidak dilindung nilai. Mana yang hendak dipilih? Biar saya jelaskan pemikiran saya tentang perkara ini dan saya harap anda akhirnya akan menyertai saya untuk satu pint.

Ia paling mudah untuk bermula dari bawah ke atas. Sebuah syarikat biasa yang ditemui dalam dana pelaburan popular akan menyebat barangannya di banyak negara di seluruh dunia. Ia juga mempunyai perbelanjaan dalam pelbagai denominasi.

Seperti Qantas, ia mungkin melindung nilai. Kontrak ditulis dalam campuran mata wang tempatan dan dolar, beberapa tahun berkekalan, yang lain jangka pendek. Pembiayaan selalunya merentas sempadan juga, begitu juga dengan modal kerja. Oleh itu, bagaimanakah kita mempunyai harapan untuk memahami apa yang dipanggil kesan transaksi pergerakan mata wang?

Contohnya, pengaruh kadar pertukaran terhadap harga akhir. Atau pendapatan pelanggan. Bagaimana pula dengan kos yang ditanggung atau diserahkan oleh pembekal? Beribu-ribu bahagian bergerak, semuanya mempengaruhi penawaran dan permintaan dan harga. Gandakan ini merentasi setiap pasaran yang syarikat beroperasi.

Lebih mudah untuk dikira ialah kesan terjemahan — menukar satu mata wang kepada mata wang lain apabila melaporkan. Malah sesetengah syarikat mendedahkan bagaimana pendapatan mereka terjejas atas dasar ini (biasanya apabila negatif). Tetapi ini tidak membantu pelabur sama ada. Kami masih perlu meramalkan kadar pertukaran untuk memodelkan aliran tunai masa hadapan, tidak kira bagaimana ia diterjemahkan.

Isu ini digunakan untuk setiap pegangan dalam portfolio saya — dari Belgium hingga Jepun. Secara agregat, oleh itu, apabila saya membaca bahawa sterling telah mencapai paras tertinggi 10 bulan berbanding dolar, saya benar-benar tidak tahu sama ada itu baik atau buruk.

Pergerakan mata wang akhirnya keluar semasa mencuci, sudah tentu. Anda boleh menguji semula dana anda untuk melihat prestasinya. Saya telah menulis tentang korelasi antara saham UK dan pound dalam lajur sebelumnya. Tetapi hubungan sejarah rosak.

Walau bagaimanapun, dalam jangka pendek, anda mungkin menjangkakan kenaikan paun, katakan, untuk melembapkan pulangan S&P 500 ETF saya dalam denominasi sterling, berbanding versi dolar. Dan ia telah, sebanyak 10 peratus dalam tempoh enam bulan yang lalu. Aduh.

Ia adalah buaian dan bulatan walaupun: lebih sedekad perbezaannya adalah kurang daripada 300 mata asas. Dan adakah dolar yang lemah sejak akhir-akhir ini menjadikan ETF ini lebih menarik dari perspektif penilaian? Hampir mustahil untuk dikatakan.

Jika syarikat adalah kotak hitam apabila ia berkaitan dengan cara kadar pertukaran kacau-balau dengan pulangan, dana tidak kurang legap. Dalam prospektus yang mengiringi S&P 500 ETF saya, terdapat 600 rujukan kepada mata wang.

ETF datang dalam pelbagai mata wang asas (yang digunakan semasa mengira nilai aset bersih harian) serta mata wang langganan (harga yang anda lihat). Sebagai contoh, mata wang asas untuk S&P 500 ETF saya ialah dolar dan saya memiliki versi sterling.

Jika anda telah membeli dana global, euro atau Asia, bagaimanapun, sekuriti di dalamnya terdapat dalam pelbagai mata wang juga. Itulah banyak bahagian yang bergerak. Akhir sekali, pengurus boleh menawarkan versi terlindung dan tidak terlindung.

Oleh itu penggunaan derivatif untuk melindungi daripada turun naik mata wang. Ini boleh digunakan pada peringkat portfolio atau “untuk tujuan melindung nilai pendedahan mata wang sekuriti asas”. Siapa yang membayar untuk instrumen ini? Anda lakukan, di luar prestasi.

Kadangkala kos lindung nilai adalah sangat mahal sehingga melebihi risiko pendedahan. Ini boleh berlaku apabila semua orang mempunyai pandangan yang sama pada mata wang — sentiasa tanda bahaya dalam pandangan saya. Itulah sebabnya saya tidak memiliki ETF yang dilindung nilai, lebih suka mengurangkan risiko mata wang saya melalui kepelbagaian geografi.

Mengapakah semua dana saya dalam denominasi pound? Ia hanya memudahkan pemantauan mereka. Tidak ada yang salah dengan berlari dengan beg campuran mata wang asas, tetapi dengan empat kanak-kanak di bawah 10 tahun, saya tahu liabiliti saya akan berada dalam sterling untuk beberapa dekad yang akan datang — dan mereka sentiasa mencuri kalkulator saya.

Penulis adalah bekas pengurus portfolio. e-mel:stuart.kirk@ft.com; Twitter:@stuartkirk__

singapore result

sidney

totobet data sidney

totobet hk

sgp hari ini yang keluar