site

Mengapa penyelidikan ekuiti gagal berulang kali (dan tidak akan kembali)

Rupak Ghose ialah penasihat kepada syarikat fintech dan bekas penganalisis penyelidikan kewangan.

Apabila saya menyertai Credit Suisse First Boston pada musim panas 1999, saya tahu di mana tindakan itu – penyelidikan ekuiti. Ya, sungguh.

Terdapat penganalisis telekomunikasi legenda Jack Grubman di Salomon dan penganalisis Internet Mary Meeker di Morgan Stanley dan Henry Blodget di Merrill Lynch, masing-masing disambut oleh media dan membawa pulang berpuluh juta dolar setahun. Mereka adalah tuhan pasar, bukan peniaga atau pembeli. Oleh itu, saya sangat teruja untuk menjadi penganalisis penyelidikan ekuiti media di CSFB.

Ketika gelembung dotcom sedang berkobar-kobar, koboi di CSFB menjadi terkenal dalam bidang teknologi dengan mengupah Frank Quattrone dan kumpulan riangnya. Ia dilihat sebagai usaha rumah untuk mengupah penjana pendapatan yang begitu besar. CSFB memberikan Quattrone autonomi yang diingininya — termasuk meminta penganalisis penyelidikan saham melaporkan kepadanya.

Kemudian keadaan berubah.

Dua dekad selepas penyelesaian Eliot Spitzer yang menggegarkan perniagaan penyelidikan pelaburan, terdapat empat sebab mengapa ia masih mengecil dari segi saiz dan kredibiliti: kelebihan maklumat yang merosot, pesaing baharu, tekanan margin dalam ekuiti tunai sekunder dan pangkalan pelanggan yang semakin mengecil.

Mari kita mulakan dengan kelebihan maklumat yang semakin berkurangan. Dalam filem dinding Jalan, penceroboh korporat Gordon Gekko berkata: “Ayuh, beritahu saya sesuatu yang saya tidak tahu. Hari jadi saya, kawan, kejutkan saya.” Bud Fox membalas dengan maklumat orang dalam tentang tuntutan mahkamah di syarikat penerbangan tempat bapanya bekerja. Keperluan penzahiran RegFD pada tahun 2000 memulakan dorongan untuk menghalang penyebaran maklumat terpilih oleh syarikat, dan pematuhan pada bahagian jualan telah diperketatkan dengan ketara sejak itu.

Pasukan pengurusan lebih berhati-hati dengan apa yang mereka katakan, dan akses kepada mereka adalah lebih terhad berbanding ketika itu. Pengaruh bahagian jualan yang semakin berkurangan bermakna zaman CFO mengejar penganalisis untuk masa mereka telah lama berlalu. Ini mewujudkan persaingan yang janggal antara penganalisis untuk masuk ke dalam buku-buku bagus syarikat yang mereka bincangkan dengan soalan dan kenyataan softball pada panggilan persidangan seperti “Suku tahun yang hebat, kawan-kawan!”

Turunkan taraf saham untuk ‘menjual’ dan jurubank pelaburan mungkin tidak dapat membuat anda dipecat (sekurang-kurangnya tidak serta-merta), tetapi anda mungkin kehilangan akses pengurusan. Itu membawa anda ke destinasi akhir yang sama bagi baris gilir dole, walaupun lebih perlahan berbanding sebelum ini.

Ini kerana hari ini sebahagian besar cadangan nilai penganalisis membawa kumpulan pelabur pada jerayawara untuk melawat syarikat swasta dan awam, atau akses kepada pangkalan hubungan pakar mereka. Tetapi syarikat telah mengembangkan pasukan perhubungan pelabur mereka untuk mengambil alih sendiri jerayawara pengurusan, dan dalam zaman penyelidikan yang tidak dihimpunkan, mengapa membelanjakan banyak wang untuk penyelidikan jualan sedangkan anda hanya boleh mengetik salah satu daripada banyak rangkaian pakar?

Walau bagaimanapun, teknologi, bukan peraturan, yang telah meratakan dunia penyelidikan. Penganalisis jualan – sentiasa dipantau oleh tentera di jabatan pematuhan – menghairankan lemah dalam mengharungi bunyi dalam talian untuk mengeluarkan isyarat yang berkaitan pada saham mereka.

Dengan begitu banyak maklumat daripada syarikat, analisis pakar dan kandungan media yang diedarkan secara percuma di media sosial, bar yang mesti jelas kandungan sampingan menjual untuk mengenakan bayaran adalah lebih tinggi. Pertambahan blog dari kedua-dua amatur dan bekas ahli strategi jualan dan belian yang berpengalaman pada titik harga yang jauh lebih rendah merupakan satu lagi hambatan deflasi pada perbelanjaan penyelidikan.

Bagi kekurangan penilaian negatif yang berterusan di bahagian jualan, firma penyelidikan jualan pendek khusus seperti Muddy Waters dan Hindenburg telah melompat ke dalam pelanggaran. Beberapa media yang cuba melindungi parit mereka telah berkembang dengan ketara dalam kewartawanan penyiasatan (langganan FT untuk membaca laporan Wirecard Dan McCrum adalah jauh lebih murah dan berharga daripada laporan penyelidikan yang dihasilkan oleh pihak jualan).

Ketiga ialah keuntungan menyejat perniagaan ekuiti tunai sampingan jualan. Kebanyakan hasil dan keuntungan dijana oleh derivatif ekuiti dan pembrokeran utama. Kadar komisen ekuiti tunai telah runtuh dalam perdagangan ekuiti, dan bahagian pasaran diserahkan kepada firma perdagangan frekuensi tinggi. Algos tidak perlu bercakap dengan penganalisis penyelidikan ekuiti.

Keempat (dan berkait dengan semua faktor di atas) ialah pangkalan pelanggan yang semakin kecil untuk penyelidikan ekuiti jualan.

Hanya sedekad yang lalu, pengurus aset besar seperti Fidelity akan berada di bahagian atas senarai pelanggan penyelidikan, menjana sejumlah besar hasil melalui komisen dagangan yang terikat secara jelas dengan kandungan penyelidikan. Tetapi bilangan pengurus aset yang besar dan lama sahaja yang menggunakan dan membayar kandungan sampingan jualan telah runtuh, menjadikan penganalisis semakin bergantung kepada sebilangan kecil dana lindung nilai pelbagai strategi.

Ironinya semua perkembangan ini ialah penganalisis penyelidikan ekuiti kini bekerja lebih untuk perbankan pelaburan berbanding sebelum ini. Walaupun pembayaran kini tidak langsung dan tersebar di banyak bahagian bank, bahagian kos jualan ekuiti tunai dan asas kos jabatan penyelidikan yang dilindungi oleh komisen daripada bahagian belian adalah lebih rendah berbanding sebelum ini.

Dan apa sahaja yang berlaku di hadapan pengawalseliaan, sukar untuk melihat bagaimana sesuatu akan berubah secara bermakna. Era penganalisis bintang meninggal dunia bertahun-tahun yang lalu, dan tidak akan kembali.

hasil result singapura

pengeluar sdy

togel sdy 2023

tgl hk malm ini

pengeluaran sgp hari ini tercepat