site

Membersihkan, kripto dan memikat pelabur besar

Halo dan selamat datang ke surat berita FT Cryptofinance. Minggu ini kita melihat pendekatan kewangan tradisional terhadap kripto.

Penolakan biasa ialah pengurus dana tidak ditangguhkan crypto oleh kejatuhan harga syiling, aliran berita buruk yang tidak berkesudahan dan tindakan keras oleh pihak berkuasa AS.

Bagi pengurus dana yang lapar kembali, crypto sekali lagi merupakan cadangan yang menarik. Saham dan bon masih bergelut untuk mendapatkan hala tuju selepas satu lagi suku tahun yang tidak memberangsangkan dan komoditi diredakan. Sementara itu, bitcoin telah melonjak lebih daripada separuh sejak paras terendahnya hanya tiga bulan lalu kepada lebih daripada $30,000 kerana kebimbangan terhadap pengurangan inflasi.

Tetapi ini bukan pasaran yang dicerobohi oleh pelabur. Ia didagangkan dengan sangat tipis — pembekal data kripto Kaiko bulan lepas menganggarkan bahawa kedalaman pasaran, atau keupayaan untuk berdagang dengan mudah hampir dengan harga pasaran semasa, dalam bitcoin telah menurun 50 peratus sejak kejatuhan FTX pada bulan November. Keadaan telah bertambah baik sedikit tetapi Kaiko menemui sedikit bukti tentang sumber kecairan baharu.

Apa yang diperlukan oleh pelabur tradisional, menurut Arnab Sen, ketua eksekutif pasaran UK GFO-X, ialah “tempat yang selamat dan terkawal di mana institusi kewangan besar boleh berdagang secara berskala, sambil memastikan aset pelanggan mereka dilindungi”.

Komen beliau datang pada minggu GFO-X bekerjasama dengan pusat penjelasan LCH London Stock Exchange Group untuk menjelaskan derivatif aset digital di Paris. Mereka tidak bersendirian. Anak syarikat aset digital Nomura Laser Digital bulan lepas melabur dalam ClearToken, sebuah pusat penjelasan untuk tawaran aset digital tanpa kaunter persendirian. Komainu, penyedia jagaan crypto, telah menyediakan perkhidmatan pengurusan cagaran crypto.

Perkhidmatan seperti LCH DigitalAssetClear, ClearToken dan Komainu menunjukkan diri mereka sebagai sumber yang dipercayai untuk pelabur, bank, broker, pembuat pasaran dan penjaga.

Celupkan jari kaki ke dalam perairan crypto dan alasan untuk berhati-hati segera muncul. Ramai pelabur tidak boleh memegang token kripto, sama ada dengan mandat atau peraturan pelabur. Meletakkan wang dalam pertukaran kripto adalah satu lompatan kepercayaan. Anda mungkin atau mungkin tidak memudahkan pengubahan wang haram atau berdagang terhadap entiti yang dikenakan sekatan. Aset anda mungkin tidak selamat seperti yang dijanjikan oleh syarikat. Dalam kebankrapan memfailkan wang anda mungkin masuk ke dalam periuk bersama tuntutan orang lain. Kemudian terdapat isu seperti dompet sejuk dan kunci peribadi. . . senarai itu diteruskan.

Sebaliknya rumah penjelasan dan pengurusan cagaran adalah konsep yang telah diuji dengan baik. Pusat penjelasan terletak di antara pembeli dan penjual, melindungi pasaran daripada lalai dan mengawasi pemindahan tawaran daripada seorang pemilik kepada pemilik yang lain. Komainu menyimpan cagaran pelanggan tetapi meminjamkannya untuk berdagang di bursa melalui satu siri perjanjian tiga pihak. Pengurus risiko boleh lebih yakin bahawa projek ini datang dalam pembungkus yang terkawal dan diuji dengan baik.

Bunyinya membosankan tetapi menawarkan kontras profesional yang tajam dengan usaha kripto yang amatur dan buat sendiri. Ethereum minggu ini menaik taraf sistemnya untuk memberi pemegang eter lebih fleksibiliti untuk mengeluarkan aset mereka apabila mereka mahu.

Namun Binance, bursa crypto terbesar di dunia, adalah antara yang memberi amaran bahawa ia mungkin mengambil masa awal “15 hari hingga beberapa minggu” sebelum ia boleh memproses sepenuhnya permintaan daripada pengguna untuk menarik balik eter mereka daripada program staking. Ia bergantung terutamanya pada saiz pengeluaran dan bagaimana dimuatkan rangkaian Ethereum, tambah Binance.

Apa yang ditawarkan ialah dua visi bersaing tentang cara pasaran crypto harus berfungsi setiap hari.

Pada masa ini pelanggan kripto sebahagian besarnya perlu pra-dana dagangan token kripto, sama ada dengan wang tunai atau token kripto lain. Pertukaran menawarkan leverage kepada pelanggan dan boleh menarik pembeli tetapi mereka boleh keluar dengan pantas. Menggunakan token berdasarkan nilai yang boleh berubah dengan cepat tidak menghasilkan pasaran yang mendalam, stabil dan cair.

Dalam pasaran tradisional untuk melincirkan dagangan terdapat tingkap kredit sementara, seperti tempoh untuk pelanggan memenuhi panggilan margin atau tetingkap dua hari untuk penyelesaian. Bukan mudah untuk mengahwini dua konsep itu.

“Jika anda kembali kepada asas, pembersihan pada blokchain tidak akan berfungsi. Ia menganggap anda mempunyai wang tunai,” kata Ben Stephens, ketua eksekutif ClearToken.

Lebih-lebih lagi tingkap kredit tersebut ditawarkan secara seragam kepada semua. Dalam pasaran kripto, kredit adalah lebih kepada budi bicara pertukaran, kerana ia bertindak sebagai pemudah cara perdagangan, broker dan penjaga. Seseorang harus percaya bahawa ia tidak berdagang dengan pelanggan.

Caj AS terhadap FTX dan Binance telah mendakwa pertukaran kripto jauh lebih terpusat daripada yang sepatutnya. Pasaran kewangan borong, dengan pusat penjelasan bebas dan penjaga, lebih terpencar daripada dicat. Pengurus dana dan bank tidak selesa dengan gabungan peranan, atau memegang begitu banyak modal dalam kotak hitam.

Soalan yang tidak diketahui ialah sejauh mana institusi, mungkin pasaran over-the-counter, bergantung pada pertukaran crypto terpusat untuk harga rujukan. Itu boleh menyebabkan pasaran terdedah kepada perdagangan nipis atau manipulatif seperti sistem semasa.

Tetapi blok bangunan untuk pasaran crypto dua peringkat sedang muncul, yang mungkin mengubahnya menjadi sesuatu yang menyerupai pasaran pertukaran asing yang luas. Pelabur runcit boleh mencari penukar wang yang mudah didapati – walaupun kadar yang ditawarkan adalah mengerikan – tetapi perniagaan yang besar berlaku di tempat lain, dalam dunia yang berbeza secara radikal.

Tetapi itu adalah bertahun-tahun lagi. Buat masa ini cabarannya adalah untuk memujuk pelabur besar untuk menyertainya.

Apakah pandangan anda tentang penerimaan institusi kripto? E-mel saya di philip.stafford@ft.com.

Sertai saya dan rakan sekerja FT di Sidang Kemuncak Aset Digital dan Kripto FT pada 9-10 Mei sambil kita membincangkan ke mana arah tuju pasaran aset digital. Turut hadir pada acara itu ialah setiausaha Perbendaharaan UK Andrew Griffith dan Hester Peirce dari Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS. Daftar untuk pas anda di sini.

Sorotan mingguan

  • Ethereum menjalankan apa yang dipanggil naik taraf perisian Shanghai, yang membolehkan pemegang eter mempertaruhkan aset mereka tanpa dipaksa untuk menguncinya untuk tempoh masa yang ditetapkan. Optimis mencadangkan ia boleh membuka kunci minat daripada pelabur institusi. “Gabungan” yang digembar-gemburkan di Ethereum pada September lalu juga berjanji untuk menyediakan asas bagi lebih banyak penggunaan teknologi kripto dalam kewangan arus perdana. Ia tidak.

  • Peguam untuk FTX memberitahu mahkamah muflis AS bahawa syarikat itu setakat ini telah memulihkan $7.3bn dalam “aset boleh diagihkan” di bursa mata wang kripto yang diasaskan oleh Sam Bankman-Fried.

Soundbite minggu ini:

Kebangkitan Bitcoin tahun ini telah menarik banyak teori. Michael Novogratz, ketua eksekutif dan pengasas kumpulan kewangan crypto Galaxy Digital, mencadangkan ia adalah kejatuhan beberapa bank AS bersaiz sederhana dan gelombang tindakan penguatkuasaan AS yang telah “memberi tenaga” kepada pangkalan pelabur, menurut laporan Bloomberg.

“Crypto bermula sebagai revolusi orang kecil — mereka tidak mempercayai kerajaan,” katanya. “Anda bertengkar dengan komuniti crypto yang menyukai teknologi ini dan mempercayainya hampir dengan semangat keagamaan.”

Perlombongan data

Alangkah bezanya tuntutan mahkamah. Bulan lalu Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi AS menuduh Binance beroperasi secara haram di negara ini dan volum dagangan serta keuntungannya datang daripada “pemintaan meluas dan akses kepada” pelanggan AS.

Penyelidikan daripada Kaiko menunjukkan volum merosot dalam tempoh lima hari antara Binance menamatkan kebanyakan dagangan sifar yuran dalam bitcoin dan kemudian kesan tuntutan mahkamah CFTC.


Kami suka mendengar daripada pembaca. Sila hantar sebarang fikiran dan maklum balas kepada cryptofinance@ft.com

ok google keluaran sgp hari ini

pengeluaran sdy hari ini

sidney totobet hari ini

keluaran hk kemarin

keluaran hk hari ini tercepat