site

Mayat Kucing Dicacat Ditemui Di Taman Permainan Merentasi Wilayah Saitama

Bahagian mayat kucing ditemui separuh tertimbus di dalam tanah, di atas bangku taman, dan tergantung di palang taman permainan.

Bangkai yang dicacatkan telah ditemui di bandar Jepun yang telah menyebabkan sekolah rendah dan pihak berkuasa tempatan meningkatkan langkah keselamatan untuk melindungi anak muda daripada ancaman pembunuh kucing bersiri.

Pasukan Polis Saitama telah dimaklumkan mengenai bahagian badan kucing yang dicacatkan di taman permainan pada hari Ahad. Bahagian mayat itu tersebar di seluruh kawasan kejiranan. Beberapa minggu yang lalu mereka juga telah menemui rahang kucing di taman permainan yang digantung pada palang monyet dengan seutas tali.

Disebabkan ketakutan bahawa pembunuhan kucing itu mungkin menjejaskan kanak-kanak di kawasan itu, pelajar sekolah, sekolah rendah berhampiran, serta pihak berkuasa tempatan, telah mempergiatkan rondaan di sekitar kawasan di mana bangkai ditemui. Mereka juga telah membawa kanak-kanak ke rumah mereka dan memerlukan mereka berjalan bersama dalam kumpulan.

“Sudah agak lama saya tidak mendengar tentang pembunuhan kucing yang mengerikan seperti ini di wilayah kami,” jelas Kazuhiko Noguchi, pengurus perhubungan dengan penduduk di daerah polis Minami Minami di Jepun, kepada VICE World News. Pertambahan rondaan juga turut membantu menenangkan penduduk, katanya.

Pembunuhan kucing yang mengerikan itu telah mengejutkan penduduk tempatan dan aktivis hak haiwan dari wilayah Saitama, di mana seorang lelaki dengan kejam membunuh dan menyeksa lebih daripada 12 dan kemudian memuat naik video dalam talian pada enam tahun lalu. Dia ditangkap dan dijatuhkan hukuman.

Takuya Anzai, seorang pegawai yang menyelaraskan usaha rondaan untuk lembaga pendidikan Saitama, berkata bahawa sesetengah ibu bapa amat bimbang disebabkan insiden pembunuhan kanak-kanak yang terkenal pada 1997 yang dilakukan oleh seorang budak lelaki berusia 14 tahun dari wilayah Kobe.

Pembunuh itu adalah seorang remaja, dan sebelum dia membunuh mangsanya antara 10 dan 11 juga, dia membunuh kucing. Lembaga pendidikan meminta pelajar memaklumkan kepada guru mereka sekiranya berlaku sebarang tingkah laku luar biasa.

Polis kini sedang meneliti pembunuhan kucing sebagai pelanggaran undang-undang Jepun mengenai perlindungan haiwan. Mencederakan atau membunuh haiwan boleh mengakibatkan hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda setinggi 5 juta yen ($36,600).

Tahun 2021 menyaksikan Polis Jepun membuat 170 penahanan berkaitan penderaan haiwan yang disyaki — paling banyak sejak rekod bermula pada 2010.

Yukiko Furuhashi, ketua organisasi mesra kucing di wilayah Aichi tengah Jepun, telah meminta pemeriksaan latar belakang yang lebih teliti untuk bakal pemilik haiwan peliharaan. “Haiwan tidak boleh dianggap sebagai mainan,” katanya kepada VICE World News.

Baca juga tentang Penumpang Vegan Dihidangkan Hanya Pisang Di Kelas Perniagaan Japan Airlines


Paparan Siaran: 392

Keluaran HK Hari Ini

Data Keluaran Hongkong

Togel Sydney Hari Ini

Keluaran Singapura

Keluaran Sidney Hari Ini