site

Masa yang membimbangkan untuk pelabur

George Gatch, ketua eksekutif Pengurusan Aset JPMorgan, menawarkan penilaian sokongan pada Selasa lepas mengenai pendekatannya terhadap pasaran global.

Pelabur terkejut dengan penyelamatan kecemasan Credit Suisse hujung minggu sebelumnya. Perkahwinan senapang patah bank itu dengan saingan bersejarah UBS telah diumumkan di televisyen Switzerland pada petang Ahad dengan penuh kegembiraan dan kemeriahan.

Hanya kira-kira seminggu sebelum itu, pasaran telah dipusingkan oleh beberapa siri kegagalan dalam sektor perbankan serantau AS – satu kejutan yang telah mencetuskan tergesa-gesa terhadap keselamatan bon kerajaan.

Gatch tidak mengatakan sekarang adalah masa untuk panik. Tetapi dengan cara yang sama, dia tidak mengambil sebarang peluang, memberitahu perhimpunan wartawan bahawa pengurus aset telah mengaktifkan “protokol tekanan pasaran”. Ini bukanlah sesuatu yang dilakukan oleh rumah pelaburan itu dengan mudah. Pengaktifan sebelumnya telah dimasukkan pada Mac 2020, apabila pecutan global wabak Covid melanda saham pertama dan kemudian, lebih membimbangkan, bon juga. Ia juga mengambil langkah ini apabila Rusia melancarkan pencerobohan ke atas Ukraine tahun lepas.

Kini Gatch melihat tanda-tanda kerapuhan yang cukup muncul selepas pengetatan monetari yang agresif yang bermula pada 2022 untuk melalui proses yang sama sekali lagi. Ini melibatkan meletakkan sekitar 22mn kedudukan melalui apa yang disebut Gatch sebagai penganalisis tekanan. Pengurus portfolio, peniaga dan lain-lain dalam firma bertemu setiap hari, dan bukannya pertemuan mingguan yang biasa, melihat aliran dan apa yang dipanggil keadaan kecairan — kemudahan perdagangan dilakukan tanpa mengatasi harga pasaran — untuk membincangkan di mana kelemahan mungkin berbohong. “Ini membolehkan kami mengenal pasti di mana kami perlu berundur,” katanya. “Ia sama seperti mengelak kesilapan dan juga mengenal pasti peluang.”

Ini merumuskan suasana di kalangan pengurus dana pada masa ini dengan agak baik. Pelabur tidak panik. Tetapi sekali lagi boleh diterima untuk bertanya dalam kalangan yang sopan sama ada kita melihat 2008 sekali lagi. Setiap pelabur profesional yang saya bercakap sepanjang dua minggu lalu telah berkata “tidak”, dan untuk apa yang patut, saya bersetuju dengan mereka. Namun, ramai yang mengakui bahawa gema itu kuat.

Sesiapa yang telah berada dalam pasaran selama lebih daripada 15 tahun boleh mengingati tempoh itu apabila satu demi satu, pemberi pinjaman subprima yang kecil dan kelihatan tidak penting yang tidak pernah mereka dengar sebelum ini mula mati. Pelabur semakin gementar tetapi kebanyakannya gagal untuk menyambung titik-titik tersebut. Bank serantau AS kini tidak berasa begitu berbeza.

Begitu juga, kembalikan fikiran anda ke bulan Mac 2008, apabila masalah kredit yang memuncak mencapai tahap di mana JPMorgan membeli Bear Stearns dalam perkahwinan yang diatur pantas dengan persamaan yang berlalu dengan kesatuan Swiss terkini. Seperti yang dilaporkan Financial Times pada masa itu, pihak berkuasa telah mendesak agar perjanjian Bear Stearns dimuktamadkan sebelum pasaran dibuka pada pagi Isnin “untuk menghalang usaha bank AS dan Eropah yang lain”. Ianya berhasil. Indeks S&P 500 hampir 4 peratus lebih tinggi menjelang akhir bulan itu, dan 12 peratus lebih tinggi menjelang pertengahan Mei. Kita semua tahu apa yang berlaku seterusnya.

Kali ini memang nampak berbeza. Bank secara keseluruhan adalah haiwan yang dikawal dengan lebih baik, lebih selamat berbanding 15 tahun yang lalu, terutamanya di Eropah. Namun begitu, di sinilah kita, dengan saham bank di benua itu merosot pada hari Jumaat, mengurangkan Deutsche Bank turun sebanyak 14 peratus pada satu ketika pada hari itu dan menaikkan kos menginsuranskan hutangnya terhadap kemungkiran.

Satu perkara yang sangat penting untuk diingat di sini ialah saham bank Eropah baru sahaja mencatatkan rali besar-besaran – sekitar 50 peratus dari Oktober tahun lalu hingga awal Mac. Itu sudah cukup untuk memikat apa yang dikatakan oleh banyak pengurus dana sebagai “pelancong” — pelabur bukan pakar jangka pendek yang cepat keluar daripada masuk.

“Pelabur yang telah lama tidak terlibat” memasuki ruang ini, kata Kasper Elmgreen yang berpangkalan di Dublin, ketua ekuiti di Amundi. Perhimpunan itu mendapat “sedikit di hadapan sendiri”, katanya. Ini bermakna ia tidak mengambil masa yang lama untuk menolak saham dengan cara lain. Namun, suasana jelas menjadi gelap dan keyakinan terhadap sektor perbankan secara keseluruhannya goyah.

“Semua orang agak cemas dan ada sedikit ingatan otot,” kata Elmgreen. “Jika anda melihat SVB, itu adalah idiosinkratik. Signature Bank dan Credit Suisse adalah idiosinkratik. Tetapi pasaran cuba memahami sama ada terdapat isu sistemik di sini.” Elmgreen tidak fikir ada satu. Beliau berkata Amundi kekal “positif” pada bank runcit Eropah teras, dan tidak melihat sebarang perubahan asas berlaku.

Ia akan menjadi sangat sukar bagi penggubal dasar untuk menyelesaikan perkara ini. Jika mereka melompat di belakang lecterns dalam usaha untuk meyakinkan pelabur dan pendeposit bahawa semuanya baik-baik saja, mereka berisiko membuat semua orang berfikir bahawa keadaan itu lebih teruk daripada yang mereka fikirkan sebelum ini. Jika mereka tidak berkata apa-apa, mereka berisiko mendapat kesan bola salji dengan serangan saraf yang menguatkan diri. Ini adalah hari yang tenang untuk pahlawan dalam talian yang cuba mencetuskan krisis perbankan global, dan pembaca yang bijak sepatutnya mengabaikannya. Walau bagaimanapun, ini nampaknya masa yang sesuai untuk “protokol tekanan pasaran” dan topi timah.

katie.martin@ft.com

totobet sgp result

minta pengeluaran sydney hari ini

info togel sdy

result hk hari ini

pengeluaran sgp