site

Marex terbuka kepada penyenaraian AS dalam tamparan terkini kepada pasaran saham London

Broker komoditi Marex sedang mempertimbangkan penyenaraian di New York kerana ia kelihatan untuk menghidupkan semula rancangannya untuk tawaran awam permulaan, dalam petanda terkini bahawa pasaran saham London kehilangan kilauannya.

Kumpulan yang beribu pejabat di London itu membatalkan penyenaraian di ibu negara UK pada 2021 dengan penilaian disasarkan antara $650 juta dan $800 juta, tetapi kini menilai kedua-dua bandar untuk penjualan saham yang boleh dilakukan awal tahun depan jika keadaan pasaran sesuai.

Ketua eksekutif Ian Lowitt berkata dalam temu bual bahawa kemungkinan penerusan pendapatan kukuh tahun depan bermakna pemilik ekuiti persendirian Marex mula menghidupkan semula rancangan keluar dan ini boleh termasuk penyenaraian.

“Apa yang kita lihat pada 2023 mewujudkan pilihan untuk pemegang saham. Perniagaan itu mungkin muncul untuk IPO,” katanya. “Ia sesuatu yang orang ramai fikirkan memandangkan prestasi firma itu.”

Peserta pasaran menjangkakan penilaian broker, yang telah dikawal sejak 2010 oleh JRJ Group, firma ekuiti persendirian yang ditubuhkan oleh dua bekas bank pelaburan Lehman Brothers, adalah $1.6 bilion hingga $1.7 bilion, walaupun penasihat masih belum dilantik secara rasmi.

Sebagai tindak balas kepada soalan susulan, Marex berkata bahawa ia melihat kemungkinan penyenaraian berlaku di London atau New York.

Syarikat itu, yang menggunakan lindung nilai dagangan dan derivatif untuk pengeluar dan pengguna komoditi besar, menarik rancangan penyenaraiannya dua tahun lalu kerana keadaan pasaran yang lemah; pada masa itu sekumpulan syarikat yang baru disenaraikan, termasuk kumpulan penghantaran makanan Deliveroo, berprestasi rendah.

Keputusan Marex untuk meletakkan New York sebagai tempat penyenaraian mencetuskan lagi perdebatan mengenai daya saing pasaran London yang telah dicetuskan oleh beberapa syarikat — termasuk CHR, kumpulan bahan binaan terbesar di dunia — membuang atau mempertimbangkan semula ibu negara UK.

Pada hari Rabu, pemilik Holiday Inn InterContinental Hotels Group memberi amaran bahawa pasaran saham UK “bukan tempat yang sangat menarik” untuk syarikat tersenarai.

Pemulihan semula rancangan penyenaraian Marex berlaku selepas ia menghasilkan rekod pendapatan tahunan pada 2022, meningkatkan keuntungan sebelum cukai lebih separuh kepada $121.7juta atas hasil $702juta, kerana kumpulan perkhidmatan kewangan mendapat manfaat daripada pasaran komoditi yang memberangsangkan dan kadar faedah yang lebih tinggi.

Broker telah secara agresif mengembangkan produk kewangan dan geografinya melalui beberapa pemerolehan dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Ini telah membantunya mengembangkan perniagaan AS ke saiz yang sama seperti di Eropah dan juga untuk berkembang di Timur Tengah dan seluruh Asia.

Lowitt berkata beliau menjangkakan keuntungan akan terus meningkat tahun depan memandangkan angka itu termasuk ED&F Man Capital Markets dan perniagaan terpilih daripada OTCex, yang ia menyelesaikan pengambilalihan awal tahun ini.

“Kami telah meletakkan asas untuk 2023 yang hebat dan seterusnya,” katanya.

Walau bagaimanapun, 2022 bukanlah satu pelayaran biasa untuk Marex, yang merupakan satu daripada lapan syarikat yang berdagang di gelanggang Bursa Logam London, kerana ia terpaksa berdepan dengan disfungsi pasaran semasa krisis perdagangan nikel pada Mac tahun lepas.

results sgp

sidney totobet

togel hari ini

pengeluaran hongkong

pengeluaran sgp 2022