site

Lula dari Brazil menyeru untuk menamatkan dominasi perdagangan dolar

Presiden Brazil Luiz Inácio Lula da Silva telah menyeru negara-negara membangun untuk berusaha ke arah menggantikan dolar AS dengan mata wang mereka sendiri dalam perdagangan antarabangsa, meminjamkan suaranya kepada usaha Beijing untuk menamatkan dominasi dolar AS dalam perdagangan global.

Memulakan lawatan negara pertamanya ke China sejak memegang jawatan pada Januari, Lula menyeru agar negara-negara yang dipanggil kumpulan negara Brics – yang selain Brazil dan China termasuk Rusia, India dan Afrika Selatan – untuk menghasilkan mereka sendiri. mata wang alternatif untuk digunakan dalam perdagangan.

“Setiap malam saya bertanya kepada diri sendiri mengapa semua negara perlu mendasarkan perdagangan mereka pada dolar,” kata Lula dalam ucapan penuh semangat di Bank Pembangunan Baru di Shanghai, yang dikenali sebagai “bank Brics”.

“Mengapa kita tidak boleh melakukan perdagangan berdasarkan mata wang kita sendiri?” tambahnya, mendapat tepukan gemuruh daripada hadirin pembesar Brazil dan China. “Siapakah yang memutuskan bahawa dolar adalah mata wang selepas kehilangan standard emas?”

Gesaan Lula untuk menghapuskan pergantungan terhadap dolar seiring dengan peningkatan usaha Beijing untuk menggalakkan penggunaan renminbi dalam penyelesaian perdagangan komoditi rentas sempadan, ketika penggubal dasar China berusaha untuk mengukuhkan peranan ekonomi kedua terbesar dunia dalam sistem kewangan global.

Sambutan hangat di Shanghai juga berlaku ketika pemimpin kiri Brazil telah berusaha untuk mengalihkan dasar luar negara itu kepada pendirian yang lebih multilateral, dengan penekanan bukan sahaja pada hubungan baik dengan AS – beliau melawat Presiden Joe Biden pada Februari – tetapi juga dengan China dan dunia membangun.

Presiden Brazil Luiz Inácio Lula da Silva, kanan, menerima bunga semasa ketibaannya ke Shanghai pada Khamis © Presidensi Brazil/AFP melalui Getty Images

Pendahulu Lula, Jair Bolsonaro telah mengutamakan hubungan dua hala dengan AS di bawah bekas presiden Donald Trump dan negara lain yang diketuai oleh pemimpin populis seperti Hungary dan Israel.

Pemimpin China Xi Jinping akan berminat untuk memujuk presiden Brazil apabila mereka bertemu pada hari Jumaat untuk menunjukkan keinginan untuk mengimbangi semula dengan menyokong beberapa inisiatif dasar luar Beijing.

Ini terdiri daripada program perdagangan dan infrastruktur Belt and Road kepada skim lain yang berusaha untuk mewujudkan sistem tadbir urus antarabangsa alternatif kepada yang didominasi oleh AS.

Perdagangan dua hala telah meningkat sejak sedekad lalu kepada $150.4bn tahun lepas, dengan China membeli komoditi pertanian dan mineral Brazil serta melabur dalam pasaran pengguna dan sektor infrastruktur yang besar di negara Amerika Latin itu. Pada Khamis, Lula turut melawat Huawei, syarikat peralatan telekomunikasi China yang tertakluk kepada sekatan AS.

Hubungan ekonomi yang semakin meningkat telah menggalakkan kedua-dua negara menggalakkan penggunaan mata wang masing-masing dengan lebih meluas dalam perdagangan dua hala. Minggu ini, cawangan Brazil Bank Perindustrian dan Komersial China milik negara menyelesaikan transaksi pertamanya secara langsung dalam renminbi di negara itu, lapor media negara China.

Lula, yang juga berada di Shanghai untuk perasmian anak didiknya, bekas presiden Brazil Dilma Rousseff, sebagai ketua Bank Pembangunan Baru, menggunakan kesempatan itu untuk membuat ucapan penuh semangat tentang keperluan negara Brics berdagang dalam mata wang mereka sendiri. Selain daripada Brics, keahlian bank itu termasuk Mesir, Bangladesh, Uruguay dan Emiriah Arab Bersatu.

“Siapa yang memutuskan bahawa mata wang kita lemah, bahawa ia tidak mempunyai nilai di negara lain?” katanya.

“Mengapa bank seperti Brics tidak boleh mempunyai mata wang untuk membiayai hubungan perdagangan antara Brazil dan China, antara Brazil dan negara lain? Sukar kerana kita tidak biasa [to the idea]. Semua orang bergantung pada satu mata wang sahaja.”

Data daripada platform pembayaran global Swift menunjukkan bahagian kewangan perdagangan mata wang China meningkat lebih daripada dua kali ganda kepada 4.5 peratus sejak pencerobohan besar-besaran Rusia ke atas Ukraine tahun lepas, sebahagian besarnya di belakang ledakan dalam penghantaran antara Rusia dan China.

Maggie Wei, seorang ahli ekonomi di Goldman Sachs, berkata terdapat sebab struktur untuk menjangkakan peningkatan bahagian China dalam pembiayaan perdagangan global.

“Memandangkan peranan renminbi yang agak kecil dalam kewangan perdagangan berbanding bahagian pasaran China sekitar 15 peratus dalam perdagangan barangan global . . . masuk akal untuk bahagian kewangan perdagangan mata wang itu terus meningkat,” kata Wei.

Tetapi sebarang usaha oleh Brazil untuk menolak mata wang AS dalam tempoh terdekat akan menghadapi cabaran yang besar. Dolar adalah penting untuk pasaran dan penanda aras komoditi global, yang menggalakkan pelombong terkemuka Brazil seperti Vale untuk mengekalkan kebanyakan urus niaga dalam denominasi dolar.

toto bet singapura

hasil pengeluaran sydney

sidney totobet

angka hk

data keluaran sgp