site

Lufax: Penyenaraian Hong Kong mengurangkan risiko

Pemberi pinjaman dalam talian kedua terbesar di China, Lufax, tidak mempunyai tempat untuk pergi. Risiko penyahsenaraian AS dan tindakan keras kawal selia ke atas pinjaman rakan sebaya di rumah amat membebankan saham. Keadaan kini semakin meningkat selepas ia mula berdagang di Hong Kong pada hari Jumaat.

Saham syarikat tersenarai di New York dibuka pada HK$33.50 ($4.27) dalam penyenaraian Hong Kong yang tidak menaikkan sebarang hasil baharu. Itu telah menjadi trend untuk penyenaraian pulang syarikat China yang mencari lindung nilai yang cepat dan tanpa kerumitan terhadap risiko penyahsenaraian AS.

Pelabur menganggap syarikat yang disokong Insurans Ping An sebagai salah satu daripada banyak syarikat China tersenarai di AS yang berisiko diharamkan daripada pasaran AS kerana perbezaan dalam peraturan pengauditan. Resit depositari AS turun dua pertiga pada tahun lalu, mencerminkan tidak terjual. Walau bagaimanapun, penyenaraian Hong Kong bukanlah penyelesaian yang lengkap. Ini biasanya bermaksud diskaun berbanding saham AS kerana kecairan yang lebih rendah.

Saham didagangkan pada kurang daripada enam kali pendapatan hadapan. Itu adalah satu pertiga daripada tahap yang didagangkan pada tiga tahun lalu dan diskaun yang tinggi kepada penilaian rakan fintech serantau.

Penilaiannya mencerminkan keputusan terkini. Pendapatan suku keempat mendedahkan lonjakan dalam kerugian kemerosotan kredit, yang meningkat lebih daripada dua kali ganda sepanjang tahun. Jumlah perbelanjaan meningkat 12 peratus. Sementara itu, jumlah pendapatan turun 22 peratus kepada Rmb12.3bn ($1.8bn) pada suku keempat, dengan kerugian bersih Rmb806jn.

Walau bagaimanapun, perniagaan mempunyai kekuatan. Selepas keluar dari sektor pinjaman rakan ke rakan pada 2019, ia telah mengekalkan pertumbuhan yang stabil dalam perniagaan pengurusan kekayaan yang lebih selamat. Dalam perniagaan kewangan penggunanya, bilangan peminjam meningkat 13 peratus tahun lepas. Pelaburan baru-baru ini dalam teknologi harus mula membuahkan hasil juga.

Selain itu, penyenaraian Asia menangani ketidakpastian penyahsenaraian. Ia juga membuka akses kepada lebih banyak pelabur tanah besar China dan Hong Kong. Bagi mereka, Lufax adalah nama biasa.

Surat berita popular kami untuk pelanggan premium diterbitkan dua kali seminggu. Pada hari Rabu kami menganalisis topik hangat dari pusat kewangan dunia. Pada hari Jumaat kami membedah tema besar minggu ini. Sila daftar di sini

result spg

pembukaan sidney

togel sdy hari

info keluaran hk

keluaran sgp