site

LSE menyertai pertempuran antara pertukaran untuk derivatif crypto

Kumpulan Bursa Saham London merancang untuk mula menjelaskan derivatif kripto, menyertai pertempuran antara bursa besar dunia untuk meraih sepotong permintaan institusi yang semakin meningkat untuk berdagang aset digital.

Kumpulan UK akan menggunakan cabang Paris anak syarikat penjelasannya, LCH, untuk menguruskan risiko pada niaga hadapan dan opsyen bitcoin yang didagangkan di GFO-X, pasaran terkawal UK, kata syarikat itu pada hari Khamis.

Langkahnya dibuat walaupun terdapat gelombang kebankrapan di kalangan syarikat crypto, penurunan mendadak dalam harga token dan beberapa siri tindakan penguatkuasaan oleh pengawal selia AS. Dalam tempoh tiga bulan yang lalu, harga bitcoin telah meningkat lebih daripada 50 peratus, mengatasi prestasi banyak pasaran lain.

Tindakan itu juga merupakan rampasan kuasa untuk Perancis, yang telah menetapkan dirinya sebagai salah satu syurga crypto paling terbuka dalam G7 dan berusaha untuk menarik syarikat besar untuk menubuhkan pejabat dan ibu pejabat serantau di Paris.

Pengurus aset dan peniaga telah beralih kepada derivatif kripto kerana ramai daripada mereka tidak boleh berdagang syiling kerana kebimbangan peraturan dan pematuhan.

Kebanyakan pesaing terbesar LSE, seperti CME Group, CBOE Global Markets dan Deutsche Boerse semuanya telah meningkatkan tawaran kepada pelanggan yang membungkus aset kripto dalam produk dan perkhidmatan yang lebih tradisional.

Frank Soussan, ketua LCH DigitalAssetClear, unit LCH baharu untuk menjelaskan aset digital, berkata terdapat banyak permintaan daripada pelabur institusi untuk berdagang

Untuk itu berlaku “perlu ada rangka kerja yang mereka biasa dan selesa dengan yang pada peringkat ini adalah infrastruktur pasaran tradisional, tempat pasaran terkawal dan dikawal selia. [clearing house]”.

Derivatif seperti produk niaga hadapan dan pilihan membolehkan peniaga membuat pertaruhan bahawa harga aset akan naik atau turun dalam jangka masa tertentu sambil hanya membiayai sebahagian kecil daripada nilai dagangan mereka.

Pelabur boleh memanfaatkan kedudukan mereka dan meningkatkan saiz keuntungan tetapi pergerakan pasaran yang buruk juga boleh menyebabkan kerugian besar.

Diasaskan pada 2020, GFO-X dikendalikan oleh sekumpulan bekas pengurus dana lindung nilai dan eksekutif penjelasan dan penyelesaian. Arnab Sen, pengasas bersamanya, berkata beliau “mendirikan syarikat itu secara khusus untuk menyediakan akses institusi kepada ruang aset digital.”

Sen, yang sebelum ini mengasaskan dana lindung nilai Harbour Capital, berkata bahawa institusi tidak benar-benar boleh memasuki pasaran melainkan mereka diyakinkan bahawa rakan sejawatan mereka tidak akan mungkir.

“Dalam pasaran tradisional, risiko itu diselesaikan melalui a [central counterparty clearing house],” dia menambah. Pusat penjelasan terletak di antara dua pihak dalam transaksi, membantu mengurus kesan buruk jika satu pihak lalai.

LCH ialah pusat penjelasan derivatif terbesar di dunia tetapi perniagaan itu sebahagian besarnya ditempatkan di cabang Londonnya. Cabang Paris LCH akan menyelesaikan derivatif dengan tunai dan margin untuk unit kriptonya akan dipegang secara berasingan.

“DigitalAssetClear akan mempunyai dana lalai sendiri dan set peraturannya sendiri untuk mengelakkan sebarang kesan penularan,” tambah Soussan. “Tiada masa [will LCH SA hold] aset bitcoin fizikal yang menghilangkan komponen besar risiko,” katanya.

Untuk mengira tahap marginnya, LCH SA akan menggunakan kadar rujukan yang dibina oleh GFO-X dan firma data crypto Coin Metrics yang menarik harga daripada tujuh bursa, tambah Soussan.

Cabang Paris LCH menyasarkan untuk mula membersihkan derivatif crypto pada suku keempat tahun ini, tertakluk kepada kelulusan kawal selia.

rwsult sgp

pemetuan sidney

totobet sikni

angka keluar hk

totobet singapure