site

Lonjakan hari pertama Harita Nickel menandakan tahun yang besar untuk IPO Indonesia

Harita Nickel, tawaran awam permulaan terbesar Indonesia tahun ini, melonjak pada penampilan sulungnya dengan nilai lebih daripada $5.5 bilion, meletakkan negara Asia Tenggara itu di landasan untuk mengatasi pasaran IPO AS tahun ini dari segi pengumpulan dana ekuiti.

Nikel dan syarikat tenaga lain telah menjadi penggerak dalam apa yang ditetapkan untuk menjadi tahun rekod untuk pasaran Jakarta. Saham dalam Harita Nickel meningkat lebih daripada 4 peratus kepada Rp1,305 ($0.09) pada penampilan pertama mereka di Indonesia pada hari Rabu, menjadikan nilai pasaran syarikat kepada lebih daripada Rp82tn.

Penyenaraian yang berjaya itu telah membantu mengukuhkan kedudukan Jakarta sebagai salah satu destinasi IPO terhangat dunia tahun ini, dengan lebih daripada $2 bilion dinaikkan setakat ini menjadikannya pasaran keempat paling aktif di seluruh dunia, menurut data daripada Dealogic.

Perjanjian Harita akan diikuti rapat oleh Merdeka Battery Minerals pada 18 April, apabila ia ditetapkan untuk mengumpul sebanyak $585 juta. Pertamina Hulu Energi, unit huluan syarikat tenaga negara Indonesia Pertamina, memulakan jerayawara pendidikan pelabur pada akhir Mac dan bersedia untuk mengumpul sehingga $1 bilion dalam beberapa minggu akan datang, menurut dua orang yang biasa dengan perjanjian itu.

Jumlah pengumpulan dana ekuiti Indonesia mewakili peningkatan hampir 70 peratus berbanding setahun yang lalu dan lebih dua kali ganda berbanding jumlah tahun ke-kini Hong Kong yang menduduki tempat kelima sebanyak kira-kira $860 juta. Penyenaraian Merdeka dan Pertamina Hulu Energi akan datang akan meletakkan negara di landasan untuk mengatasi pasaran AS, yang telah meningkatkan $1.4 bilion lebih daripada Indonesia setakat ini.

Tawaran Harita mengatasi Pertamina Geothermal Energy, yang mengumpul $597 juta pada Februari.

Harita, anak syarikat konglomerat Indonesia Harita Group, mengendalikan peleburan larut lesap asid tekanan tinggi pertama negara di pulau Obi di Maluku Utara, menghasilkan 60,000 tan nikel terkawal setahun. Loji kedua tahun depan akan meningkatkan kapasiti kepada 120,000 tan.

Pasaran IPO Indonesia yang berkembang pesat juga merupakan ujian semangat pelabur asing untuk syarikat tempatan. Jakarta masih dianggap sebagai pasaran baru muncul yang rapuh dengan ekuiti yang tidak menentu, walaupun penganalisis berkata ia boleh berubah tahun ini. Glencore dan pelabur antarabangsa lain yang melabur dalam Harita dan Merdeka berkata minggu lepas ia telah menyaksikan minat institusi asing yang kukuh.

Industri nikel dan syarikat seperti Harita amat menarik minat pelabur antarabangsa. Presiden Joko Widodo mahu Indonesia menjadi penggerak penting dalam rantaian bekalan global untuk industri kenderaan elektrik yang berkembang pesat. Ia memegang rizab nikel terbesar di dunia — logam utama yang digunakan dalam bateri — dan merupakan pengeluar terbesar komoditi itu.

Ramai pelabur masih bimbang tentang kesan alam sekitar perlombongan nikel. Pengkritik berkata pengeluaran nikel Indonesia telah menyebabkan kemerosotan alam sekitar yang ketara ke atas daratan dan laut negara itu.

redul sgp

pengeluaran togel sidney

pengeluaran sydney

hongkong yang keluar malam ini

sgp totobet