site

LME menemui beg batu dan bukannya nikel di gudang logam

London Metal Exchange telah menemui beg penuh batu di salah satu gudangnya dan bukannya nikel yang sepatutnya terkandung dalam drama terbaru yang melanda pasaran logam yang dilanda skandal.

Bursa itu berkata dalam notis kepada pasaran pada hari Jumaat bahawa ia telah “menerima maklumat bahawa beberapa penghantaran nikel fizikal, daripada satu kemudahan khusus pengendali gudang berlesen LME, telah tertakluk kepada penyelewengan sedemikian”. Konsainan nikel yang sepatutnya dipenuhi dengan batu, kata seorang yang biasa dengan perkara itu.

LME menambah bahawa penyelewengan dalam nikel yang dibungkus adalah “terbukti, antara lain, mengikut berat beg” dan ia “mengingatkan pengendali gudang berlesen tentang keperluan ketat untuk menimbang semua logam sebelum ia diletakkan” ke dalam bursa yang diluluskan. gudang.

Penemuan itu berlaku hanya beberapa minggu selepas Trafigura, salah seorang peniaga logam terbesar di dunia, menemui penipuan nikel bernilai $577 juta yang telah menggegarkan industri komoditi.

Nikel yang sepatutnya disimpan di Rotterdam di sebuah gudang yang dikendalikan oleh Access World, yang telah dimiliki oleh saingan perdagangan komoditi Trafigura, Glencore sehingga Januari, menurut seseorang yang biasa dengan perkara itu.

Glencore enggan mengulas. Access World tidak menjawab permintaan untuk komen.

Penerimaan konsainan palsu ke dalam sistem LME adalah satu tamparan lagi kepada reputasi bursa berusia 146 tahun itu selepas keputusan kontroversial tahun lalu untuk membatalkan dagangan nikel berikutan lonjakan bersejarah dalam harga, satu langkah yang telah menarik siasatan kawal selia dan tindakan undang-undang daripada pelabur. .

Susulan penemuan itu, LME meminta operator gudang menjalankan pemeriksaan, yang mendapati sembilan kes kehilangan nikel, berjumlah 54 tan bahan bernilai $1.3 juta. LME telah mengarahkan semua pengendali gudang berlesennya untuk mengulangi pemeriksaan ke atas nikel dalam simpanan untuk memeriksa penyelewengan.

Trafigura mengumumkan bulan lalu bahawa ia telah meletakkan perintah pembekuan dan mengambil tindakan undang-undang terhadap ahli perniagaan India, Prateek Gupta atas dakwaan peranannya dalam menjual lebih 1,100 kontena yang sepatutnya mengandungi nikel gred tinggi tetapi tidak.

Syarikat yang berpangkalan di Singapura itu berkata dalam satu kenyataan bahawa isu itu “tidak mempunyai kaitan dengan tindakan undang-undang Trafigura terhadap sekumpulan syarikat yang berkaitan dan nampaknya dikawal oleh Prateek Gupta”.

Bursa itu enggan mengulas sama ada nikel palsu di gudangnya ada kaitan dengan penipuan yang didedahkan oleh Trafigura.

Dalam langkah memulihkan keyakinan dalam pasaran nikel susulan kontroversi tahun lalu, LME telah merancang untuk membuka semula dagangan nikel pada waktu Asia pada hari Isnin, yang telah ditutup sejak kali ini tahun lepas.

Bagaimanapun, disebabkan risiko penemuan lanjut konsainan nikel yang tidak teratur di gudang, LME telah menangguhkan pembukaan semula perdagangan pada waktu Asia selama seminggu.

resault sgp

pengeluaran angka sydney

toto sydney

info togel hari ini hk

totobet data singapura