site

Litium: harga pasaran spot mencerminkan jualan kenderaan elektrik China yang perlahan

Apabila China mengalami litar pintas, seluruh dunia mendapat kejutan. Negara ini menghasilkan kebanyakan kenderaan elektrik dunia. Ia mengawal rantaian bekalan untuk bateri, walaupun ia tidak mempunyai deposit domestik yang besar bagi mineral galas litium.

Penjualan EV yang perlahan di China telah mencecah permintaan bateri. Harga spot untuk litium karbonat di sana telah turun 64 peratus tahun ini kepada $27,298 satu tan.

Walaupun terdapat banyak litium di seluruh dunia, harga yang melambung tinggi sebelum ini mencerminkan bekalan yang sedikit untuk produk ditapis yang digunakan dalam bateri EV. Pengeluar terkemuka Albemarle baru-baru ini menjangkakan pertumbuhan permintaan sebanyak lima kali ganda menjelang 2030. Pelombong dan penapis bersepadu, kumpulan tersenarai AS mempunyai beberapa kos operasi yang paling rendah di seluruh dunia.

Walaupun harga yang lebih tinggi meningkatkan pendapatannya, Albemarle kurang sensitif terhadap turun naik pasaran. Walau bagaimanapun, pengeluar kos yang lebih tinggi, yang mewakili bekalan litium marginal yang diperbuat daripada bijih spodumene yang jauh lebih murah, mula menimbang harga. Kedua-dua Albemarle dan saingan SQM Chile pada masa ini berdagang pada penilaian pendapatan hadapan termurah mereka selama hampir dua dekad.

Kadar jualan EV yang perlahan di China telah mengurangkan harga litium. Bagi Januari dan Februari, pertumbuhan jualan EV China dari tahun ke tahun telah merosot secara mendadak berbanding dengan 2021 dan 2022. EV buatan domestik mengutamakan bateri yang dibuat menggunakan litium karbonat berbanding formula litium hidroksida yang lebih biasa dalam EV bukan China. Pada kira-kira $15 setiap kg, premium untuk litium hidroksida berada pada paras tertinggi lima tahun.

Lebih positif lagi, margin tunai untuk penapis karbonat kos tinggi – kira-kira satu persepuluh daripada jumlah bekalan bahan litium yang setara – telah bertukar menjadi negatif. Spodumene input utama mungkin perlu turun lagi 40 peratus sebelum pulang modal dicapai, fikir Morgan Stanley. Ini sepatutnya mengurangkan lagi pelaburan jangka pendek.

Pemulihan ekonomi di China mungkin memperbaiki keadaan dalam pasaran litium, walaupun kegilaan spekulatif mungkin telah berakhir. Mereka yang yakin dengan pemulihan harga litium dan potensi jangka panjang untuk elektrifikasi pengangkutan harus mempertimbangkan saham Albemarle dan SQM.

Lex ialah lajur pelaburan harian ringkas FT. Penulis pakar di empat pusat kewangan global memberikan pendapat yang bermaklumat, tepat pada masanya tentang arah aliran modal dan perniagaan besar. Klik untuk meneroka

reslut sgp

minta pengeluaran sdy

sydney.togel

hk totobet

keluaran hk hari ini tercepat