site

Liontrust dalam perbincangan untuk membeli saingan Switzerland GAM

Pengurus dana butik UK Liontrust sedang mengadakan rundingan pengambilalihan dengan saingan Switzerland yang bermasalah GAM, menonjolkan tekanan yang dihadapi oleh pengurus aset yang lebih kecil untuk mengumpulkan secara pukal.

Liontrust, yang mempunyai £33.8 bilion dalam aset di bawah pengurusan, berkata pada hari Selasa ia sedang berunding dengan GAM selepas membuat pendekatan kepada lembaga pengarah. Syarat perjanjian berpotensi tidak didedahkan.

GAM telah berlumba-lumba mencari pembeli selepas dua kali menangguhkan keputusannya, lapor Financial Times bulan lalu. Ia gagal pulih daripada skandal 2018 berhubung pegangan hutang swastanya, yang membawa kepada denda, penyingkiran ketua eksekutifnya dan kejatuhan nilai pasarannya.

Harga sahamnya menjunam 96 peratus sejak awal 2018. Tahun lalu kumpulan itu mengupah UBS untuk membantu menjual perniagaan itu.

Keperitan GAM telah datang semasa tempoh tekanan hebat ke atas pengurus aset yang lebih kecil, apabila pengembangan pelaburan pasif mencecah yuran dan kos meningkat. Beberapa orang telah beralih kepada penyatuan untuk meningkatkan skala, pertumbuhan yang selamat dan memanfaatkan pasaran dan saluran pengedaran baharu.

Tetapi skeptik menyerlahkan bahawa perjanjian pengurusan aset selalunya sukar untuk dilakukan kerana cabaran untuk menyepadukan budaya, struktur dan sistem pejabat belakang yang berbeza.

Dari segi sejarah, Liontrust telah disasarkan kepada pelabur runcit. Di bawah ketua eksekutif John Ions, kumpulan itu telah melakukan beberapa perjanjian, termasuk pemerolehan Majedie Asset Management pada 2021, pembelian perniagaan pelaburan UK Architas pada 2020, Pengurusan Pelaburan Neptune pada 2019 dan Alliance Trust Investments pada 2017.

David McCann, penganalisis di Numis Securities, memberi amaran bahawa para pemegang saham harus melayan sebarang hubungan antara Liontrust dan GAM dengan “skeptisisme”. “Kami akan menganggap bahawa pemotongan kos/sinergi akan menjadi sebahagian besar daripada rasional, memandangkan GAM kekal mengalami kerugian bermakna dengan asas kos semasanya,” katanya.

McCann menambah bahawa pemerolehan Liontrust baru-baru ini – terutamanya Majedie dan Architas – “tidak hebat dari perspektif nilai pemegang saham”.

Pendekatan Liontrust untuk GAM berikutan kejatuhan yang ketara daripada rahmat bagi kumpulan Switzerland. Pernah menjadi salah satu pengurus aset terbesar di Eropah, masalah GAM bermula pada Julai 2018 apabila ia menggantung bekas pengurus dana bintang Tim Haywood dengan sedikit penjelasan, mendorong pelabur dalam dana Bon Pulangan Mutlaknya, yang berjaya Haywood, tergesa-gesa untuk keluar.

Ia kemudiannya berlaku bahawa Haywood telah membeli bon yang berkaitan dengan perniagaan kewangan rantaian bekalan Lex Greensill yang kini runtuh Greensill Capital, yang menganggap bekas perdana menteri UK David Cameron sebagai penasihat.

Orang dalam di GAM yang berpangkalan di Zurich telah menyuarakan kebimbangan mengenai hubungan Haywood dengan pembiaya Australia Greensill, yang akhirnya membawa kepada pembubaran dana. Ketua eksekutif Alexander Friedman meletakkan jawatan manakala Haywood kemudiannya dipecat. Pada tahun 2021 GAM didenda £9.1 juta oleh Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan UK kerana konflik kepentingan.

Ketua eksekutif semasa, Peter Sanderson, menyertai pada akhir 2019 dan telah cuba mengurangkan kos. GAM berkata pada bulan Januari bahawa lembaga itu “secara berterusan menyemak kemajuan firma untuk memastikan strategi kami sesuai” dan keputusan itu akan ditangguhkan untuk memberi masa untuk menyediakan pemegang saham maklumat terkini mengenai strateginya.

Perbincangan antara Liontrust dan GAM pertama kali dilaporkan oleh Sky News.

resul singapur

pengeluaransdy

togel sidñey hari ini

hongkong totobet

result sgp