site

Lembaga Revolut kecewa dengan maklum balas syarikat fintech terhadap amaran audit

Revolut telah mengecewakan lembaga pengarahnya sendiri dan menaikkan kening dalam industri perakaunan selepas menggambarkan laporan audit kritikal sebagai bil kesihatan yang bersih.

Syarikat fintech mengeluarkan kenyataan awam dan mengupah peguam bulan ini untuk menegaskan bahawa pendapat juruaudit BDO “mengesahkan bahawa ‘penyata kewangan memberikan pandangan yang benar dan saksama'” tentang hal ehwal syarikat.

Malah, BDO telah memberi amaran bahawa pendapatan “mungkin tersilap nyata secara material” dan berkata akaun 2021 yang tertunggak memberikan pandangan yang benar dan saksama “kecuali kemungkinan kesan daripada perkara yang diterangkan dalam bahagian ‘asas untuk pendapat layak’ dalam laporan kami”.

Bahagian ini menyatakan kelemahan dalam kawalan IT Revolut dan berkata BDO tidak dapat memuaskan dirinya dengan “kesempurnaan dan kejadian” hasil dalam tiga bahagian perniagaan berjumlah £477 juta, 75 peratus daripada jumlah pendapatan kumpulan yang dilaporkan untuk 2021.

Michael Power, profesor perakaunan di London School of Economics, menyifatkan kenyataan Revolut sebagai “pelik”. “Mereka lalai untuk menyebut ‘kecuali untuk’ penunggang kepada pendapat itu,” katanya.

Rakan kongsi audit kanan di firma lain berkata kenyataan syarikat itu “sangat menghasut dan . . . cuma salah”. Juruaudit itu menambah bahawa BDO harus meminta Revolut membetulkan rekod dan meletakkan jawatan jika ia enggan berbuat demikian kerana isu itu menjurus kepada “integriti” pengurusan syarikat.

Kenyataan Revolut juga mengkritik “salah lapor” pendapat audit dalam media dan mengatakan bahawa semua £636 juta hasilnya telah “disahkan secara bebas” dan “tidak dipersoalkan”.

Sesetengah ahli lembaga merasakan kenyataan itu adalah “tindak balas berlebihan” dan menunjukkan kekurangan pemahaman tentang maksud pendapat BDO, menurut dua orang yang mengetahui perkara itu.

Kenyataan itu “ditulis oleh orang yang mungkin tidak memahami sepenuhnya nuansa pendapat audit”, kata salah seorang daripada mereka. Ia mengandungi “ketidaktepatan”, kata yang kedua.

Akhbar dan jabatan undang-undang kumpulan itu telah diarahkan untuk tidak mengambil tindakan serupa pada masa hadapan “tanpa perundingan”, kata orang dalam syarikat kanan.

Lembaga itu, yang dipengerusikan oleh veteran City Martin Gilbert dan termasuk bekas jurubank Goldman Sachs, Michael Sherwood dan bekas rakan kongsi Deloitte, Caroline Britton, telah berada di bawah tekanan untuk meningkatkan budaya dan tadbir urus Revolut kerana ia mendapatkan lesen perbankan UK.

Peguam Revolut, Schillings, menulis dua surat kepada Financial Times menuntut perubahan kepada laporan berita mengenai audit itu. Surat-surat itu membuat dakwaan serupa dengan kenyataan awam, termasuk bahawa “laporan tahunan mengesahkan bahawa keseluruhan hasil yang dijana oleh Revolut adalah betul”.

Revolut menerbitkan akaun 2021nya lima bulan selepas ia pada asalnya diperlukan untuk difailkan dan dua bulan selepas lanjutan kepada tarikh akhir tamat.

BDO, yang yuran auditnya daripada Revolut meningkat lebih empat kali ganda kepada £4.5 juta untuk 2021, enggan mengulas.

Kenyataan Revolut berkata laporan BDO harus difahami bermaksud “bahawa tidak mungkin untuk mengesahkan dengan tepat berapa banyak [revenue] dikaitkan dengan setiap perkara tertentu [business] aliran tetapi tidak merujuk kepada kekurangan pengesahan ke atas hasil secara keseluruhan”.

Bagaimanapun, dua orang yang mempunyai pengetahuan tentang audit memberitahu FT bahawa keputusan BDO untuk melayakkan akaun tersebut tidak berdasarkan peruntukan hasil antara aliran perniagaan.

“Jika BDO merasakan bahawa satu-satunya isu ialah isu peruntukan, mereka akan menyatakan pendapat mereka untuk menjelaskannya,” kata seorang lagi yang rapat dengan Revolut yang mengetahui tentang audit itu.

Ada kemungkinan bahawa hasil sebenar mungkin lebih tinggi daripada yang dinyatakan kerana beberapa urus niaga mungkin hilang, atau lebih rendah kerana BDO terpaksa menggunakan prosedur seperti menyemak sampel urus niaga bermakna masalah mungkin terlepas, kata beberapa orang yang mengetahui tentang audit itu.

BDO tidak menimbulkan sebarang amaran mengenai keupayaan Revolut untuk meneruskan usaha berterusan dan berkata ia secara bebas mengesahkan 100 peratus baki tunai yang dipegang bagi pihak pelanggan dengan pihak ketiga dan 99.99 peratus daripada tunai dan aset jangka pendek fintech itu sendiri.

Schillings berkata terdapat “pelbagai pandangan mengenai maksud pendapat yang layak” tetapi ia “tidak akan . . . betul untuk mencirikan kandungan surat kami sebagai tidak tepat”.

“Surat-surat itu mengemukakan kedudukan pelanggan kami dengan jelas dan tidak jelas. Ini tidak mengelirukan dan pada setiap masa kami bertindak selaras dengan tanggungjawab profesional kami,” katanya.

Revolut enggan mengulas.

Laporan tambahan oleh Emma Dunkley

totobet net singapura hari ini

pengeluar sdy

toto sidney

result hk hari ini

totobet spg