site

Ledakan masa untuk penceroboh bilik lembaga apabila aktivisme mencecah rekod tertinggi

Pelabur aktivis mencatatkan rekod suku tersibuk mereka dalam tiga bulan pertama tahun itu, didorong oleh harga saham yang tertekan yang telah menyediakan persekitaran yang subur untuk mencari sasaran.

Terdapat 83 kempen baharu yang dilancarkan secara global pada suku pertama, menurut data yang dikumpul oleh Barclays, dengan Eropah dan Asia menyumbang lebih daripada 50 peratus aktiviti secara kolektif buat kali pertama.

Walaupun terdapat beberapa kempen berprofil tinggi di AS, termasuk aktivis berkumpul di kumpulan perisian Salesforce dan pertempuran proksi jangka pendek di Disney yang dimulakan oleh Pengurusan Dana Trian Nelson Peltz, aktiviti di rantau ini menurun sebanyak 30 peratus tahun ke tahun.

Aktivis membeli kepentingan dalam syarikat yang mereka fikirkan kurang nilainya dan gelisah untuk perubahan yang akan membantu meningkatkan harga saham, biasanya melalui pelupusan aset atau perubahan pengurusan.

Penyerang bilik lembaga, seperti yang biasa mereka kenali, telah kembali berkuat kuasa sepenuhnya selepas tempoh yang tenang pada kemuncak pandemik Covid-19 apabila mereka ditangguhkan oleh optik menyasarkan syarikat yang cuba menavigasi krisis kesihatan global.

Aktivis paling prolifik pada suku pertama ialah Align Partners, sebuah firma kecil Korea Selatan yang diasaskan oleh bekas eksekutif ekuiti swasta Changhwan Lee. Aktivis itu, yang melancarkan lapan kempen di Korea pada suku pertama, telah mencipta nama dalam apa yang dipanggil pertempuran K-pop, di mana dia menentang SM Entertainment.

Namun, aktivis terkenal seperti Pengurusan Elliott, Kumpulan Icahn dan Trian terus mendominasi, dengan kesemua mereka mengancam atau memulakan pertempuran proksi.

Carl Icahn terlibat dalam pergaduhan sengit dengan syarikat penjujukan genom Illumina berhubung pemerolehan Grail bernilai $30 bilion walaupun mendapat bantahan daripada pihak berkuasa EU. Illumina bulan lepas mengesyorkan pemegang saham menahan undi untuk tiga pengarah yang dicalonkan oleh Icahn pada mesyuarat tahunan syarikat akan datang, berkata penglibatannya adalah ancaman kepada kejayaan jangka panjang syarikat.

Pertempuran di bilik lembaga ditetapkan untuk dimainkan dalam konteks yang berbeza sekarang apabila peserta pasaran mencerna pelancaran Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa bagi apa yang dipanggil kad proksi universal, yang pada asasnya memberi pemegang saham à la carte pilihan untuk calon pengarah di mana mereka boleh mengundi eksekutif yang disokong syarikat atau yang dikemukakan oleh aktivis.

Menurut Barclays, proksi universal berada dalam “mod tunggu dan lihat”.

ke sgp

pengeluaran sd

pengeluaran sydney

hk prize keluar

penguaran sgp