site

Larry Fink dari BlackRock cuba mengelak kemarahan Republikan

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Moral Money kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda.

Lawati hab Moral Money kami untuk semua berita, pendapat dan analisis ESG terkini dari seluruh FT

Helo dari Washington, tempat penduduk tempatan bersaing untuk meramalkan masa “puncak mekar”. Cuaca panas yang tidak mengikut musim bermakna kuntuman bunga sakura di bandar ini boleh menjadi sepenuhnya dan tercantik pada hujung minggu ini.

Sementara itu, pakar politik mempertaruhkan bagaimana kejatuhan Silicon Valley Bank akan membentuk keutamaan pengawal selia dan penggubal undang-undang dalam beberapa bulan akan datang.

Walaupun Demokrat berdebat sama ada untuk mengembalikan peraturan yang menganggap bank sederhana sebagai berisiko secara sistemik, Republikan berhujah minggu ini bahawa golongan elit di ibu kota AS tidak menyentuh kebimbangan rakyat Amerika setiap hari.

Pada taklimat akhbar selepas makan tengah hari di Capitol Hill, Steve Daines, seorang senator Republikan dari Montana, mengkritik keputusan untuk menyelamatkan pendeposit SVB, kebanyakan mereka pemula teknologi, menggunakan levi ke atas bank lain di seluruh negara.

“Penyelamatan akan meletakkan banyak bank Montana dan keluarga Montana terjebak untuk salah urus [San Francisco] Bank Kawasan Teluk,” katanya. “Perkara terakhir yang perlu dilakukan oleh kerajaan persekutuan ialah memihak kepada golongan elit kaya berbanding keluarga yang bekerja keras.”

Ia adalah peringatan bahawa tindak balas sayap kanan terhadap “kapitalisme bangun” direka untuk memanfaatkan kebimbangan yang lebih mendalam tentang ketidaksamaan pendapatan dan betapa tidak sekata faedah globalisasi diagihkan di seluruh negeri AS.

Teruskan membaca untuk cerita Patrick tentang bagaimana ketua eksekutif BlackRock Larry Fink menari di sekitar isu politik dalam surat tahunannya kepada pelabur.

Dan, menurut prinsip “tanggungjawab politik korporat” baharu, syarikat harus dilarang daripada membiayai kempen pilihan raya. –Kenza Bryan

Surat Larry Fink mengelak politik, tetapi penelitian akan dipergiatkan dalam beberapa minggu akan datang

Dalam surat tahunannya kepada pelabur, ketua eksekutif Larry Fink mempertahankan BlackRock sambil mengelak secara bijaksana serangan Republikan AS terhadap syarikatnya sebagai sebahagian daripada perang salib mereka yang lebih luas terhadap pelaburan alam sekitar, sosial dan tadbir urus.

Sesetengah pelanggan BlackRock ingin melabur dalam cara yang sejajar dengan peralihan kepada ekonomi rendah karbon – atau bahkan mempercepatkan peralihan itu, tulis Fink. “Kami mempunyai pelanggan yang memilih untuk tidak melakukannya,” katanya.

Dari situ, Fink menarik perhatian kepada alat pilihan pengundian baharu syarikatnya, yang diumumkan pada 2021 dan membenarkan pelabur mengundi saham dan bukannya melepaskan kuasa ini kepada BlackRock. Pelabur yang memegang sejumlah lebih daripada $500bn telah memilih untuk mengambil bahagian dalam pilihan pengundian untuk menyatakan pilihan mereka pada mesyuarat tahunan syarikat, Fink menulis.

Pengundian kekal sebagai persoalan penting bagi pencinta alam sekitar dan penyokong hak asasi manusia yang menekan syarikat untuk mengubah tingkah laku. Ada yang memberitahu Moral Money sebab mereka menghadapi “ancaman wujud” jika BlackRock menarik balik sokongannya untuk cadangan pemegang saham alam sekitar dan sosial. Tahun lepas, sokongan BlackRock untuk cadangan pemegang saham AS mengenai isu alam sekitar dan sosial jatuh hampir separuh. Hakisan selanjutnya dalam sokongan terhadap iklim dan punca pekerja akan memberi syarikat kelebihan dalam mengekalkan status quo, kata sumber.

Tetapi secara keseluruhan, surat pelabur Fink mengesahkan bahawa pemanasan global kekal penting kepada BlackRock, Moira Birss, pengarah kewangan iklim di Amazon Watch bukan keuntungan alam sekitar, memberitahu saya.

“Saya optimistik dengan berhati-hati bahawa dia benar-benar menjelaskan bahawa risiko iklim adalah risiko pelaburan,” katanya. “Itu menggalakkan untuk melihat.”

Dan sementara Republikan telah menarik lebih daripada $4bn daripada BlackRock atas kebimbangan ESG, pengurus aset telah menjaringkan kemenangan ketara tahun ini. Pada bulan Februari, pelan pencen UK Royal Mail bernilai £8.8 bilion memilih BlackRock untuk menguruskan wangnya, beralih daripada pengurusan dalaman. The Royal Mail tahun lepas menetapkan sasaran pelepasan gas rumah hijau sifar bersih 2050 untuk portfolio pelaburannya.

Walaupun Fink kekal di atas pergaduhan dengan surat pelabur tahunan ini, BlackRock tidak dapat mengelak daripada pemerhatian politik dari kiri dan kanan pada minggu-minggu hadapan apabila musim mesyuarat tahunan bermula dengan sungguh-sungguh. Sebagai contoh, sejumlah rekod cadangan pemegang saham pengguguran akan mendapat undian tahun ini. Kami akan memerhatikan mesyuarat dengan teliti untuk mendapatkan petunjuk pengundian daripada BlackRock dan pengurus aset besar yang lain. (Kuil Patrick-Barat)

Bagaimana untuk melakukan CPR pada politik badan

Serangan 6 Januari 2021 ke atas Capitol Hill mendorong penelitian terhadap syarikat yang telah membiayai Republikan © Reuters

Gas pemedih mata hampir hilang dari Capitol Hill pada 6 Januari 2021 sebelum orang ramai mula mencabar syarikat yang telah membiayai Republikan yang menggalakkan fiksyen “pilihan raya dicuri” yang mengilhamkan serangan hari itu ke atas Kongres. Kejatuhan itu memberi tumpuan baharu pada konsep “tanggungjawab politik korporat” atau CPR yang sebelum ini agak kabur.

Menentukan tanggungjawab syarikat dalam hal perbelanjaan politik, melobi dan kesihatan demokrasi yang lebih luas adalah sukar. (Lihat penyelaman mendalam Forum Wang Moral mengenai topik ini untuk percubaan kami sendiri untuk berbuat demikian.) Namun, dua tahun kemudian, Institut Erb Universiti Michigan telah menghasilkan apa yang dipanggil rangka kerja pragmatik bukan partisan untuk membimbing penglibatan syarikat dalam hal ehwal politik.

Anda boleh membaca prinsip CPRnya di sini tetapi ia termasuk melarang penggunaan dana perbendaharaan korporat untuk pembiayaan pilihan raya, dan menerima pakai piawaian pendedahan sedia ada seperti kod kelakuan Pusat Akauntabiliti Politik mengenai perbelanjaan politik. Antara pengguna awal ialah IBM, Danone USA dan Pirelli Tyre North America.

“Saya fikir prinsip itu benar-benar boleh meningkatkan kesedaran dan memberi kita jeda untuk merenung tujuan melobi,” Maureen Kline, naib presiden hal ehwal awam dan kemampanan Pirelli, memberitahu Moral Money.

“Saya fikir terdapat perdebatan di luar sana mengenai sama ada dunia korporat harus kurang berpolitik atau menggunakan kuasanya untuk kebaikan. Dengan kuasa yang besar datang tanggungjawab yang besar jadi saya fikir ia harus menjadi sedikit daripada kedua-duanya.” (Andrew Edgecliffe-Johnson)

ECB meletakkan permintaan iklim baharu kepada pemula ABS

Ibu pejabat Bank Pusat Eropah

Bank Pusat Eropah telah menambah tekanan kepada bank untuk mengumpul maklumat mengenai risiko perubahan iklim © Reuters

Di tengah-tengah krisis perbankan dan kenaikan kadar faedah, Bank Pusat Eropah minggu ini menambah tekanan kepada bank untuk mengumpul maklumat mengenai risiko perubahan iklim ketika mereka menyusun sekuriti yang disokong aset.

Negara-negara Eropah mengeluarkan €20.3bn ABS pada 2022, turun daripada €30bn, pada 2021, menurut S&P. ABS, yang kebanyakannya terdiri daripada pinjaman kenderaan dan pengguna, lazimnya kekurangan maklumat iklim untuk aset asas dan menyukarkan klasifikasi bagi peraturan pendedahan kewangan mampan EU, kata ECB dan Penguasa Sekuriti dan Pasaran Eropah dalam satu kenyataan minggu ini.

“Walaupun keperluan pendedahan mandatori belum ada, ECB dan ESA tetap memanggil pemula [banks] untuk sudah mengumpul, pada masa permulaan pinjaman, data yang pelabur perlukan untuk menilai risiko berkaitan iklim bagi aset asas,” kata kedua-duanya.

Kenyataan ECB ini membina momentum untuk tindakan iklim. Pada bulan Februari, ECB berkata ia akan terus membeli bon hijau di pasaran utama kerana ia mula menghentikan program pembelian asetnya bulan ini.

ECB berkata ia akan menggunakan “kecondongan yang lebih kuat” terhadap penerbit bon dengan prestasi iklim yang lebih baik. “Pendekatan ini akan menyokong penyahkarbonan beransur-ansur pegangan bon korporat Eurosystem, selaras dengan matlamat perjanjian Paris.”

Tindakan iklim ECB dalam tempoh dua bulan yang lalu sahaja agak menarik jika dibandingkan dengan Rizab Persekutuan. Pada bulan Januari, pengerusi Jay Powell berkata Fed tidak akan menjadi “pembuat dasar iklim”. Walaupun dengan Demokrat yang bertanggungjawab di Washington, Fed masih ketinggalan di belakang ECB mengenai kebimbangan iklim. (Kuil Patrick-Barat)

Bijak membaca

Negara-negara kaya tidak kelihatan baik dalam pertikaian minyak sawit, tulis kolumnis FT Alan Beattie. The Financial Times berkata minggu ini bahawa UK sedang merancang untuk menghapuskan tarifnya ke atas minyak sawit Malaysia sebagai harga untuk memasuki Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik, permata dalam perjanjian perdagangan mahkota Britain selepas Brexit yang tidak mengagumkan.

“EU dan ekonomi kaya lain gagal menangani kebimbangan bahawa tindakan mereka sewenang-wenangnya dan tidak mempunyai niat baik. Terdapat kes untuk peraturan alam sekitar mengenai perdagangan, tetapi Brussels menjadikannya buruk pada masa ini, dan membawa keseluruhan idea itu menjadi buruk.

Pengurusan Aset FT — Kisah dalaman mengenai penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Sumber tenaga — Berita tenaga penting, analisis dan kecerdasan orang dalam. Daftar di sini

result sgphari ini

pengeluaran angka sdy

totobet data sydney

hk totobet

pasaran hari togel