Togel

Laporan tahunan industri permainan Jerman 2022 diterbitkan

DPersatuan permainan Industri Permainan Jerman menerbitkan laporan tahunan industri permainan Jerman untuk 2022 pada hari Isnin . Laporan itu memberikan gambaran keseluruhan perkembangan pasaran semasa di Jerman sebagai lokasi permainan, yang boleh melihat kembali pada tahun yang penuh peristiwa.

2021 adalah tahun yang penuh dengan cabaran, kata CEO permainan Felix Falk dalam kata pengantar. Pandemik khususnya telah menjadikan kerja dalam industri lebih sukar, kerana kerja berpasukan kreatif di pejabat rumah lebih sukar untuk dilaksanakan. Di samping itu, syarikat yang lebih kecil khususnya terpaksa bergelut dari segi kewangan.

Tetapi terdapat juga banyak perkara positif untuk dilaporkan. Pertumbuhan kukuh dalam pasaran permainan dapat dilihat. Ini sebahagiannya disebabkan oleh peningkatan bilangan pemain.

perempuan, melengkung

Pasaran permainan berkembang. (Imej: pixabay.com)
Di samping itu, beberapa perkara telah berubah dari segi politik, kerana tanggungjawab telah berubah daripada Kementerian Pengangkutan dan Infrastruktur Digital Persekutuan kepada Kementerian Ekonomi dan Perlindungan Iklim Persekutuan. Ini membawa pengenalan pembiayaan permainan di peringkat persekutuan.

Walaupun kemajuan ini, daya saing Jerman masih rendah dalam perbandingan antarabangsa, kata Falk:

Jadi jika kita ingin menggunakan sepenuhnya potensi budaya, ekonomi dan teknologi industri permainan di Jerman, kita masih mempunyai banyak kerja yang perlu dilakukan.

Rekod jualan dalam pasaran permainan Jerman: permulaan telah dibuat
Menurut Falk, masih banyak yang perlu dilakukan agar mampu bersaing secara serius di pasaran antarabangsa. Walau bagaimanapun, data yang ditentukan oleh permainan harus memberi alasan untuk harapan.

Pada tahun 2021, pasaran Jerman dapat mencatat rekod jualan. Perolehan Keluaran SDY sebanyak 9.8 bilion euro telah dicapai dengan permainan dan perkakasan. Berbanding tahun sebelumnya, ini adalah peningkatan sebanyak 17%.

Dalam ranking antarabangsa, Jerman menduduki tempat kelima dari segi perolehan. Di Eropah, Jerman berada di puncak.

Pembelian dalam apl dan dalam permainan adalah pemacu pertumbuhan terbesar. Juga patut diberi perhatian ialah jualan yang dicapai melalui penjualan perkakasan. Ini meningkat sebanyak 18% kepada EUR 3.6 bilion. Sekiranya tiada kesesakan penghantaran, jualan akan menjadi lebih tinggi.

Permainan semakin popular di Jerman
Hakikat bahawa pasaran permainan Jerman mampu merekodkan pertumbuhan yang besar adalah disebabkan oleh fakta bahawa permainan lebih popular di Jerman berbanding sebelum ini. Enam daripada sepuluh rakyat Jerman yang berumur antara 6 dan 69 tahun kerap menggunakan konsol, PC, tablet atau telefon mudah alih untuk bermain permainan.

Fakta bahawa permainan bukan sahaja menarik minat generasi muda ditunjukkan oleh data yang dikumpul oleh permainan. Para pemain rata-rata berusia 37 tahun. Mereka yang berumur 50-59 tahun dan kumpulan yang berumur lebih dari 60 tahun membentuk kira-kira satu pertiga daripada pemain.

Persatuan Permainan menerangkan:

Ramai pemain dari tahun 1980-an dan 1990-an tetap setia kepada permainan walaupun mereka semakin tua. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kesan ini telah menyebabkan peningkatan berterusan dalam purata umur pemain di Jerman: daripada 37.4 tahun pada 2020, ini telah meningkat sedikit kepada 37.6.

Platform permainan yang paling banyak digunakan ialah telefon pintar . Pada 2021, 23.5 juta pemain akan kerap menggunakan telefon bimbit mereka untuk Result SDY bermain permainan. Ini merupakan peningkatan lebih 800,000 berbanding 2020.

Permainan Retro

Permainan retro sedang mengalami kebangkitan. (Imej: pixabay.com)
Tetapi konsol retro juga telah mengalami kebangkitan semula. Edisi baharu Gameboy, Sega Mega Drive dan Amiga 500 menikmati populariti yang hebat. 3.9 juta peminat akan membeli sekurang-kurangnya satu konsol klasik pada tahun 2021.

Pasaran pekerjaan yang semakin berkembang dalam industri permainan
Dengan pasaran yang semakin berkembang, potensi syarikat dan pekerja meningkat. Pada masa ini terdapat 786 syarikat di Jerman yang membangunkan atau mengedarkan permainan. 11,242 orang bekerja di sana.

Industri permainan lebih berwarna-warni dan pelbagai

Pada 25%, industri permainan mempunyai bahagian wanita yang sangat tinggi Pengeluaran HK berbanding bahagian lain dalam ekonomi digital. Menurut permainan, peningkatan lagi dalam bahagian wanita dalam tenaga kerja dirancang.

tangan dengan peta dunia, langit, awan

Peratusan wanita dan pekerja dari luar negara adalah lebih tinggi dalam industri permainan berbanding cabang ekonomi yang lain. (Imej: pixabay.com)
Peratusan pekerja tanpa kerakyatan Jerman juga lebih tinggi berbanding sektor lain. Ini disebabkan terutamanya oleh hakikat bahawa pasaran buruh Jerman tidak dapat menampung keperluan untuk pakar dan pekerja diambil dari luar negara.

Pasaran buruh yang diperluaskan dalam penyedia perkhidmatan, dalam perdagangan, dalam institusi pendidikan, media dan dalam sektor awam juga menunjukkan peningkatan dalam bilangan pekerja. Ini kini lebih 28,000. Persatuan itu mengandaikan potensi sekurang-kurangnya 60,000 pekerjaan dalam pasaran buruh teras.