site

Krisis tenaga baharu dalam perancangan

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Sumber Tenaga kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap Selasa dan Khamis

Selamat datang ke Sumber Tenaga yang lain.

Peningkatan harga minyak OPEC+ nampaknya semakin pudar. Penanda aras antarabangsa Brent ditutup pada hanya lebih $83 setong semalam, turun 2 peratus pada hari itu dan meninggalkannya hanya 4 peratus di atas parasnya sebelum kartel mengumumkan pemotongan mengejutnya awal bulan ini. Harga kini lebih rendah berbanding sebelum OPEC+ mengumumkan pemotongan bernilai 2 juta pada bulan Oktober. Kurang bekalan untuk harga yang lebih rendah: aduh!

Apa yang sedang berlaku? Kemungkinan kenaikan kadar faedah lebih banyak daripada Rizab Persekutuan AS, ditambah pula dengan kebimbangan asas – dan berkaitan – tentang kemelesetan bermakna latar belakang makro kekal menurun. Beberapa laporan pendapatan bank yang lemah semalam juga mencetuskan penjualan yang lebih meluas dalam pasaran ekuiti. Itu menjejaskan harga minyak walaupun terdapat tanda-tanda kebangkitan semula dalam ekonomi China dan ramalan untuk lonjakan permintaan minyak global pada akhir tahun ini. Dan bayangkan di mana harga minyak jika Arab Saudi tidak menolak OPEC+ untuk mengurangkan bekalan sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

Kelemahan relatif harga minyak dan gas mungkin menunjukkan bahawa krisis tenaga besar yang mengancam banyak kemudaratan kepada ekonomi di Eropah dan di tempat lain telah berlalu. Mungkin. Tetapi minyak masih boleh menghasilkan kejutan tahun ini. Itu nota pertama kami.

Myles memilih pendapatan suku pertama daripada Baker Hughes — dan memberitahu kami apa yang diharapkan daripada sektor tenaga suku ini. Dan Amanda mengambil hidrogen dan Akta Pengurangan Inflasi dalam Latihan Data.

Adakah krisis tenaga ini sudah berakhir?

Kenaikan harga bahan api di Eropah tahun lepas mengancam malapetaka ekonomi dan kekacauan politik.

Seperti yang dilaporkan oleh rakan sekerja saya Shotaro Tani dan Laura Dubois minggu ini, Eropah telah menentang percubaan Moscow untuk mendorong kekurangan gas asli di benua itu. Tahap storan berada pada tahap tertinggi mereka untuk masa tahun ini sejak 2011.

“Nampaknya Eropah akan mempunyai terlalu banyak gas sekitar musim panas ini dan bukannya sebaliknya,” kata Natasha Fielding, ketua harga gas Eropah di Argus Media, dalam bahagian itu.

Kelimpahan itu mengejutkan, memandangkan apa yang mungkin berlaku. Pada satu ketika tahun lepas, gas asli Eropah mencecah harga rekod lebih daripada €343 per megawatt jam ($100 per juta unit terma British). Semalam, mereka berdagang pada kira-kira €40/MWj, hampir 90 peratus lebih rendah.

Bagaimana Eropah mengelak daripada yang terburuk kini difahami dengan baik. Permintaan menurun apabila industri intensif tenaga mengurangkan penggunaan atau malah menutup kapasiti: satu bentuk catuan yang menyakitkan yang akan meninggalkan parut berpanjangan pada sektor perindustrian benua itu. Bekalan dari AS, Norway dan lain-lain membantu menggantikan tenaga Rusia. Cuaca panas yang tidak sesuai telah menjejaskan rancangan Vladimir Putin untuk mencetuskan kejutan tenaga gaya 1970-an.

Kini nampaknya, seperti yang diberitahu oleh bos Agensi Tenaga Antarabangsa Fatih Birol kepada saya tahun lepas, Rusia sememangnya “kalah dalam pertempuran tenaga”. Dan seperti yang kami nyatakan dalam ES awal minggu ini, walaupun had harga G7 pada eksport minyak laut Rusia nampaknya melebihi jangkaan. Harga minyak kira-kira 25 peratus lebih rendah berbanding tahun lalu.

Tetapi adakah ekonomi pengguna keluar dari hutan? Jauh daripada itu – sekurang-kurangnya dalam pasaran minyak.

Sentimen menurun dan pergerakan harga berdasarkan pertaruhan spekulatif adalah satu perkara. Dan bentuk keluk niaga hadapan minyak tidak menunjukkan banyak penggera — harga minyak yang akan dihantar beberapa bulan pada masa hadapan adalah lebih murah daripada harga spot. Tetapi ini adalah teka-teki, kerana asas bekalan dan permintaan kelihatan lebih menaik pada akhir tahun ini.

Permintaan global akan menjadi 2.6 juta tong sehari lebih tinggi pada suku keempat berbanding suku pertama, IEA percaya, kerana ia menetapkan rekod tahunan baharu melebihi 100 juta b/d. OPEC menjangkakan lonjakan permintaan adalah sama, tetapi berlaku lebih cepat, antara suku kedua dan keempat.

Kedua-dua peramal ini berpendapat bekalan akan berterusan.

Kami telah menulis berulang kali dalam beberapa bulan kebelakangan ini tentang perjuangan dalam patch syal, sebelum ini pembekal swing. Tetapi pertimbangkan bahawa antara sekarang dan akhir tahun, Pentadbiran Maklumat Tenaga AS menjangkakan pengeluaran negara meningkat kurang daripada 100,000 b/d — sebahagian kecil daripada kadar pertumbuhan bekalan tahun-tahun ledakan pra-pandemik.

Sementara itu, OPEC+ telah berjanji untuk mengurangkan lebih daripada 1 juta b/d daripada bekalannya dari Mei hingga akhir tahun. IEA menjangkakan semua ini bermakna bekalan global antara suku pertama dan keempat akan meningkat sebanyak hanya 300,000 b/d atau lebih. Jika semua ini berlaku, minyak perlu diambil daripada stok untuk menyamai permintaan.

Apabila harga meningkat, AS mungkin berharap ia mempunyai simpanan kecemasan yang lebih teguh di tangan. Pentadbiran Biden mula-mula mengumumkan rancangannya untuk mula mengurangkan Rizab Petroleum Strategik pada November 2021, apabila harga minyak mentah Brent didagangkan pada pertengahan $80s dan harga petrol AS purata kira-kira $3.40 segelen.

Carta garisan Harga purata petrol ($/gelen) menunjukkan ...tetapi harga di pam masih lebih tinggi daripada harga sebelum ini...

Brent adalah beberapa dolar lebih murah sekarang. Dan harga petrol beberapa sen lebih mahal. Tetapi SPR – direka untuk kecemasan – berada pada tahap paling rendah sejak awal 1980-an.

AS hanya akan mula membeli minyak mentah untuk menambah SPR akhir tahun ini, menurut setiausaha tenaga Jennifer Granholm. Itu adalah tepat pada masanya apabila penganalisis menjangkakan pasaran yang lebih ketat untuk mendorong harga minyak mentah lebih tinggi.

Pendek kata, satu krisis tenaga – kekurangan gas asli – di Eropah mungkin telah berlalu, buat masa ini. Tetapi undang-undang ekonomi penawaran dan permintaan belum dikalahkan. Ketakutan terhadap kemelesetan dan kebimbangan mengenai permintaan mungkin mempengaruhi harga minyak, tetapi bekalan semakin berkurangan. Separuh kedua tahun ini mungkin bergelombang. (Derek Brower)

Perlahan patch syal

Musim pendapatan tiba lagi.

Kumpulan perkhidmatan medan minyak Baker Hughes memulakan prosiding semalam, dengan set keputusan yang lebih baik daripada jangkaan didorong oleh perniagaan Timur Tengah dan gas asli cecairnya.

Bos Baker Lorenzo Simonelli yakin, meramalkan “peningkatan dua digit” dalam perbelanjaan huluan global tahun ini dan momentum kekal selepas itu juga.

“Kami terus percaya bahawa persekitaran semasa kekal unik, dengan kitaran perbelanjaan yang lebih tahan lama dan kurang sensitif terhadap perubahan harga komoditi, berbanding kitaran sebelumnya.”

Kini semua mata akan tertumpu kepada penyedia perkhidmatan antarabangsa besar yang lain, SLB (artis yang dahulunya dikenali sebagai Schlumberger) dan Halliburton, yang melaporkan dalam beberapa hari akan datang. Bersama-sama, syarikat-syarikat ini bertindak sebagai penggerak untuk mood dan kesihatan industri minyak.

Penganalisis akan memerhatikan bukti aktiviti yang perlahan dalam tampung syal AS. Kiraan pelantar telah menurun selama beberapa bulan kerana harga yang lebih lemah memaksa pengendali untuk mendail kembali penggerudian.

Harga gas Henry Hub telah meningkat sedikit daripada paras terendah baru-baru ini, tetapi pada $2.35/mmbtu mereka kekal turun 60 peratus sejak Jun. Dan penggerudi gas menarik balik pelantar dan kru frack.

“Di Amerika Utara, aktiviti secara bermusim menjadi lebih lemah untuk memulakan tahun seperti yang dijangkakan, dengan kebarangkalian yang tinggi untuk lebih lembut apabila aktiviti dalam lembangan gas bertindak balas terhadap kelemahan harga gas asli baru-baru ini,” kata Simonelli.

Harga minyak juga goyah dalam beberapa bulan kebelakangan ini, merosot ke bawah ke arah paras pulang modal bagi pengendali. Pemotongan mengejut daripada OPEC+ baru-baru ini “menghapuskan senario pengeluaran syal AS yang lebih lemah yang membimbangkan pelabur bulan lepas”, kata Chase Mulvehill di Bank of America. Tetapi penurunan harga semalam akan membunyikan beberapa penggera sekali lagi.

Faktor lain yang perlu diperhatikan daripada tiga syarikat perkhidmatan medan minyak besar ialah berita mengenai harga mereka sendiri. Inflasi perkhidmatan medan minyak telah melonjak sepanjang tahun lalu apabila pengendali berebut untuk mencari peralatan. Tetapi dengan permintaan yang semakin meningkat, kenaikan harga dalam perkhidmatan medan minyak semakin berkurangan.

“Mungkin ada yang boleh menolak harga,” kata Michael Bradley, rakan kongsi di perundingan Veriten. “Tetapi saya fikir kenaikan harga yang telah kita lihat sejak beberapa suku yang lalu – ia akan menjadi sangat sukar untuk ditolak. Jadi kami fikir harga pergi ke tepi.”

(Myles McCormick)

Latih Tubi Data

Perdebatan berbilion dolar mengenai definisi hidrogen bersih semakin hangat apabila syarikat dan kumpulan tenaga tidak sabar menunggu keputusan pentadbiran Biden.

IRA termasuk subsidi yang besar untuk hidrogen bersih, termasuk kredit cukai pengeluaran sebanyak $3/kg yang serta-merta menjadikan AS salah satu destinasi paling menarik untuk pemaju yang berharap.

Tetapi Perbendaharaan AS perlu memutuskan apa yang dimaksudkan IRA dengan hidrogen “bersih”. Minggu lalu, lebih daripada 40 pengeluar hidrogen besar, termasuk Air Liquide, Linde dan NextEra, menulis surat kepada pentadbiran Biden meminta tafsiran kriteria yang lebih longgar dalam menentukan projek mana yang mendapat kredit cukai.

Untuk menyelam mendalam tentang perbahasan, lihat Sumber Tenaga edisi awal ini. Pendek kata, penyokong iklim berpendapat bahawa hidrogen bersih mesti menggunakan tenaga boleh diperbaharui untuk setiap jam pengeluaran – tanpa mengambilnya daripada bekalan sedia ada. Tetapi sesetengah syarikat dan perunding berpendapat bahawa langkah-langkah ini mahal dan boleh mencekik industri sebelum ia boleh meningkat.

Laporan daripada Princeton Zero Lab yang dikeluarkan hari ini menolak pertukaran ini. Laporan itu meneliti kajian bersaing mengenai kredit cukai dan mendapati bahawa kajian yang memerlukan pelaksanaan yang lebih longgar telah mengandaikan kos yang lebih tinggi untuk elektroliser dan elektrik daripada anggaran konsensus. Apabila laporan itu melaraskan penemuan kajian untuk outlier, ia mendapati bahawa lebih separuh daripada kajian menyokong tafsiran ketat hidrogen yang berdaya saing dari segi kos.

“Apa yang kami fikir ini menunjukkan bahawa bukan sahaja terdapat banyak projek yang berdaya saing di luar pintu gerbang, [but] walaupun pada kos elektroliser yang paling mahal,” kata Wilson Ricks, salah seorang pengarang laporan itu.

Power Points


Sumber Tenaga ditulis dan disunting oleh Derek Brower, Myles McCormick, Justin Jacobs, Amanda Chu dan Emily Goldberg. Hubungi kami di energy.source@ft.com dan ikuti kami di Twitter di @FTEnergy. Ikuti edisi lepas surat berita di sini.

Wang Moral — Surat berita kami yang tidak boleh dilepaskan mengenai perniagaan yang bertanggungjawab secara sosial, kewangan mampan dan banyak lagi. Daftar di sini

Grafik Iklim: Diterangkan — Memahami data iklim yang paling penting dalam seminggu. Daftar di sini

sgp hari ini

pengeluaransdy

togel sidney.

pengeluaran hk kemarin

www.totobet.com singapore