site

Krisis siling hutang AS mungkin lebih dekat daripada yang anda fikirkan

Harga swap lalai kredit mungkin sudah bergetar, tetapi kami berharap untuk beberapa bulan lagi sebelum kami perlu mula bimbang tentang siling hutang AS.

Tiada nasib seperti itu. Daripada Goldman Sachs sebentar tadi:

■ Walaupun data masih sangat awal, kutipan cukai yang lemah setakat ini pada bulan April mencadangkan peningkatan kebarangkalian itu tarikh akhir had hutang akan dicapai pada separuh pertama bulan Jun. Kami telah mengunjurkan bahawa Perbendaharaan boleh beroperasi tanpa peningkatan had hutang sehingga awal Ogos.

■ Pada ketika ini kita melihat peluang yang lebih besar sedikit bahawa tarikh akhir adalah pada akhir bulan Julai, tetapi ini boleh dengan mudah berubah kepada kes asas awal Jun jika penerimaan cukai terus berkurangan. Kebarangkalian tarikh akhir jatuh di antara tarikh ini adalah jauh lebih rendah, kerana tarikh akhir cukai pertengahan Jun akan mewujudkan beberapa ruang di bawah had dan “langkah luar biasa” tambahan tersedia pada 30 Jun.

■ Tarikh akhir bulan Jun akan menimbulkan kemungkinan lanjutan jangka pendek. Kami secara amnya ragu-ragu dengan laporan bahawa Republikan kongres mungkin meluluskan lanjutan had hutang jangka pendek, kerana mengundi untuk menaikkan had hutang dua kali lebih sukar daripada mengundi sekali. Yang berkata, jika Perbendaharaan mengumumkan pada bulan Mei bahawa tarikh akhir hanya beberapa minggu lagi, akan ada sedikit masa untuk merundingkan perjanjian dan lanjutan jangka pendek boleh memberikan jalan keluar. Walaupun bukan kes asas kami, tarikh akhir bulan Jun akan menjadikan sambungan jangka pendek sebagai senario yang munasabah.

■ Setakat ini, pasaran kewangan nampaknya tidak menggambarkan risiko had hutang dengan pengecualian spread CDS berdaulat, yang telah melebar dengan ketara. Memandangkan tarikh akhir had hutang menjadi tumpuan yang lebih baik dengan data penerimaan cukai tambahan, kami menjangkakan untuk melihat penetapan harga risiko had hutang yang lebih tinggi dalam pasaran kewangan. Yang berkata, kemungkinan pelanjutan jangka pendek—terutamanya jika tarikh akhir jatuh pada awal Jun—mungkin mengurangkan tahap peserta pasaran terlibat dalam isu tersebut.

Jan Hatzius dari Goldman Sachs berkata kami akan mengetahui lebih lanjut apabila lebih banyak data pembayaran cukai dikeluarkan pada akhir bulan ini. Beliau menyatakan bahawa data yang tersedia setakat ini hanya sehingga 14 April, yang biasanya membentuk 15 hingga 17 peratus daripada jumlah resit cukai musim pemfailan yang tidak ditahan.

Tetapi tl;dr adalah bahawa siling hutang jatuh-mati mempunyai mungkin bergerak ke hadapan hingga akhir bulan Julai, tetapi kini ada kemungkinan ia tiba pada awal Jun, kerana pembayaran cukai pertengahan bulan gagal dan gagal mewujudkan sedikit ruang bernafas tambahan. Inilah yang kelihatan dalam bentuk carta:

FTAV bersimpati dengan jeritan utama Anna Gelpern tentang “pertunjukan lampiran manusia yang tidak munasabah, bodoh, tidak rasional, meletup iaitu siling hutang”. Untuk itu kami akan menambah bahawa Republikan masih cuba mendapatkan sesuatu daripada ini – selepas begitu banyak pertarungan memalukan di bawah Obama dan itu Kepresidenan Trump — ialah contoh yang sangat baik tentang sikap tidak bermoral politik atas sebab asas.

Bagaimanapun… Ajay Rajadhyaksha dari Barclays sebelum ini telah menulis di sini di Alphaville bahawa siling hutang sebenarnya tidak sepatutnya itu menakutkan. Rumah Putih jelas akan mengutamakan pembayaran hutang supaya tidak berlaku kemungkiran hutang kerajaan (kecuali sebarang kemalangan), dan kesan ekonomi jangka pendek kerajaan AS secara tiba-tiba mengurangkan perbelanjaan mungkin tidak seteruk yang disangkakan ramai.

Pasaran, bagaimanapun, nampaknya tidak terjamin sepenuhnya:

result singapur hari ini

pengeluaran sidney siang tadi

toto sdy

pembukaan hongkong

totobet sgp pengeluaran