site

Krisis perbankan dan dolar yang amat diperlukan

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Rahsia Perdagangan kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari Isnin

Selamat datang ke Rahsia Perdagangan. Berita besar dalam tadbir urus global ialah pengumuman malam tadi Rizab Persekutuan AS dan lima bank pusat besar lain yang mengaktifkan semula pengaturan swap dolar harian yang mereka gunakan semasa krisis kewangan dan sekali lagi (dengan sembilan bank pusat pada masa itu) pada bulan-bulan awal wabak Covid-19. Di bawah ini saya membincangkan keperluan mata wang AS dalam sistem kewangan dan perdagangan dunia. Secara berasingan, saya akan melihat secara ringkas tentang perdagangan AS-China dan mengeluarkan sedikit kemarahan untuk berpuas hati dalam menghadapi konflik antara Washington dan Beijing.

Hubungi. E-mel saya di alan.beattie@ft.com

Lebih baik Fed daripada mati

Setahun yang lalu, ketika AS mengenakan sekatan ke atas Rusia, kami mengalami satu lagi spekulasi yang sesekali mengenai kematian dolar. Kononnya, beberapa gabungan China, India dan negara-negara di Timur Tengah akan mula berdagang minyak dalam beberapa mata wang lain dan melemahkan penggunaan antarabangsa dolar.

Saya berkata ia akan menjadi karut, dan ia telah berlaku. AS telah meluaskan senjatanya terhadap dolar terhadap Rusia, termasuk pembekuan aset bank pusat yang belum pernah berlaku sebelum ini, tanpa mewujudkan sebarang jenis saingan yang serius.

Kesan rangkaian penguasaan mata wang AS kekal memberangsangkan. Langkah-langkah dan penjelasan konvensional sering terlepas maksud atau mengelirukan sebab dengan kesan.

Ia sebenarnya bukan mengenai rizab pertukaran asing, pinjaman kerajaan sendiri atau invois perdagangan. Rizab kurang penting kerana begitu banyak pasaran baru muncul telah meninggalkan kadar pertukaran yang ditambat; EM telah bergerak ke arah terbitan hutang kerajaan mata wang tempatan; dan perdagangan yang diinvois dalam dolar menjimatkan syarikat AS membayar untuk lindung nilai mata wang, tetapi ia bukan kelebihan yang menentukan.

Semua itu, sebenarnya, lebih banyak akibat daripada sebab. Ia adalah kesan rangkaian peranan dolar dalam penyaluran kewangan global — sistem pembayaran antarabangsa dan sebagai mata wang pembiayaan untuk bank bukan AS — yang memastikan penguasaannya. Lihat carta ini (daripada akaun Fed sendiri tentang fenomena itu) di sini.

Dan itu disokong oleh bank pusat aktivis yang cekap, terlatih dan bersedia untuk menyediakan kecairan dolar melalui rakan sejawatannya yang besar apabila diperlukan. (Tidak semua bank pusat, bersikap adil, yang menyebabkan beberapa kerengsaan kepada mereka yang berada di luar lingkaran terpesona.) Talian swap kini menjadi ciri standard krisis: Fed juga melanjutkannya pada 2020 sebagai kejutan pandemik Covid mengeringkan pembiayaan bank.

Adalah melegakan untuk Fed kerana ia memberi pinjaman kepada bank pusat negara lain, mereka, bukan AS, mengambil risiko untuk memberikan kredit kepada sektor swasta. Terdapat perdebatan yang panjang (berbalik kepada hujah tentang dilema Triffin pada tahun 1960-an) mengenai kos yang ditanggung dengan mengeluarkan mata wang dominan dunia. Tetapi peruntukan kecairan ini bukanlah beban atau bahaya yang ketara kepada ekonomi AS atau pembayar cukai.

Kini, ramai yang menegaskan bahawa bank bukan AS yang bergantung pada pendanaan dolar secara intrinsik berisiko kerana ia mewujudkan ketidakpadanan dalam kecairan dan kematangan bagi bank yang meminjam dan meminjam dalam dolar, menjadikan mereka terdedah kepada turun naik pasaran. IMF memberi amaran tentang perkara ini beberapa tahun lalu, begitu juga dengan Jawatankuasa Sistem Kewangan Global, sekumpulan penggubal dasar besar di bawah naungan Bank untuk Penyelesaian Antarabangsa.

Perkara yang adil, tetapi apa yang akan dilakukan oleh sesiapa mengenainya? Kesimpulan mengenai mengurangkan risiko tersebut adalah mengenai peraturan kewangan yang lebih baik dan pengurusan risiko bank. Tiada siapa yang membuat usaha serius untuk merekayasa peralihan besar kepada sistem mata wang berbilang kutub. Susunan yang kami ada tidak sesuai, tetapi setakat ini Fed telah melakukan cukup pada lebih daripada satu kali untuk mengelakkan keruntuhan sistem global, dan tidak ada prospek sebenar orang lain mengambil alih.

Sedar decoupling dari China

Selama bertahun-tahun saya berada di penghujung spektrum yang yakin bahawa globalisasi, yang ditakrifkan secara meluas, melakukan kerja yang cukup baik untuk bertahan daripada kejutan terkini, antaranya Covid. Adakah saya terlalu optimistik? Dalam satu cara tertentu, mungkin.

Bersama-sama dengan yang lain, saya telah menyebut peningkatan dalam nilai perdagangan barangan antara AS dan China sebagai bukti bahawa usaha Washington dalam pemisahan secara sedar tidak mencapai banyak kejayaan. Di samping itu, Chad Bown dari Peterson Institute di Washington yang berpengetahuan luas menunjukkan bahawa rekod dalam perdagangan dua hala tahun lalu dari segi nilai lebih merupakan artifak harga komoditi yang tinggi dan kebimbangan terhadap keselamatan makanan hasil daripada perang Ukraine daripada apa-apa lagi. .

Dengan menggunakan ukuran relatif yang lebih bermakna, eksport Amerika ke China kini 23 peratus lebih rendah berbanding jika mereka sejajar dengan eksport dunia ke China secara keseluruhan dalam tempoh 2018-22. Jualan kereta AS, pesawat Boeing, semikonduktor — semuanya telah runtuh. Perjanjian “fasa 1” bekas presiden Donald Trump dengan rakan sejawatannya Xi Jinping, di mana China berjanji untuk membeli lebih banyak barangan Amerika, pada asasnya adalah sia-sia.

Sekarang, ini tidak bermakna globalisasi sedang melanda. Kebanyakan perdagangan ini hanya akan beralih ke negara lain sebaliknya. Tetapi ia menggariskan bahawa kejutan seperti Covid yang boleh diusahakan oleh pengurus rantaian bekalan adalah tidak sama dengan kerajaan yang tegas dan berkuasa yang menutup jurang itu sebaik sahaja ia muncul.

Jepun dan Korea telah menamatkan pertikaian mengenai ganti rugi untuk kerja paksa semasa perang dunia kedua dan hubungan diplomatik yang bertambah baik, membuka jalan kepada lebih banyak kerjasama dalam perdagangan dan dasar teknologi. Tokyo menarik balik kawalan eksport ke atas bahan kimia yang dibekalkan kepada industri semikonduktor Korea dan Seoul menggugurkan kes WTO yang dibawanya mengenai isu itu.

The South China Morning Post mengatakan bahawa Inisiatif Belt and Road China, meraikan hari lahirnya yang kesepuluh, akan menumpukan pada projek infrastruktur berkaitan perdagangan yang lebih kecil, kurang berisiko dan lebih menguntungkan berbanding skim mega yang kontroversi dan sering mahal yang menjadi ciri khasnya.

Melalui Scott Lincicome di Cato, kisah kenderaan elektrik Volkswagen yang kecil dan mampu milik yang tidak akan tersedia kepada pengguna Amerika kerana ia tidak dibuat di sana.

Perisikan FDI melihat sama ada Lula, yang dilantik semula sebagai presiden di Brazil, boleh menghidupkan semula perjanjian EU-Mercosur.

Podcast Trade Talks melihat kemungkinan untuk menghidupkan semula Pertubuhan Perdagangan Dunia.


Rahsia Perdagangan disunting oleh Jonathan Molds

Nota Paya — Wawasan pakar tentang persimpangan wang dan kuasa dalam politik AS. Daftar di sini

Britain selepas Brexit — Ikuti perkembangan terkini semasa ekonomi UK menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar EU. Daftar di sini

data singa php

pengeluaran sindy

peng sdy

hk kemarin

totobet data singapura