site

Krisis kredit melonjak ke puncak senarai kebimbangan pelabur

Ancaman krisis kredit yang mencetuskan gelombang kejutan yang merosakkan seluruh sistem kewangan global telah mengatasi inflasi apabila kebimbangan terbesar pelabur berikutan kejatuhan bank AS yang bertimpa-timpa.

Hampir satu pertiga daripada pengurus dana menyerlahkan “peristiwa kredit sistemik” sebagai risiko terbesar kepada pasaran, menurut tinjauan bulanan Bank of America yang diawasi rapi, yang meninjau pandangan pelabur yang mengawasi gabungan aset bernilai $621bn. Tinjauan itu dijalankan berikutan kegagalan Silicon Valley Bank dan Signature Bank, tetapi sebelum kerajaan Switzerland memaksa melalui pengambilalihan oleh UBS untuk menyelamatkan pemberi pinjaman Credit Suisse yang sakit.

Masalah dalam sistem perbankan AS mencetuskan rempuhan pelabur keluar dari sektor itu, yang sehingga Februari telah menjadi antara yang paling digemari oleh pengurus aset global. Pengurus dana beralih kepada kurang wajaran bersih 3 peratus dalam sektor bank AS, penurunan 22 mata peratusan sejak bulan lepas.

“Risiko penularan di seluruh bank serantau AS mendorong pelabur keluar dari sektor bank AS bulan ini pada kadar terpantas sejak pencerobohan Rusia ke atas Ukraine,” kata Michael Hartnett, ketua strategi pelaburan di penyelidikan global BofA.

Indeks bank KBW, penanda aras perbankan AS yang luas, telah turun 27 peratus sejak awal Februari.

Peralihan dalam sentimen pelabur menggemakan komen oleh ketua eksekutif BlackRock Larry Fink, yang awal bulan ini memberi amaran tentang risiko “krisis yang perlahan” dalam sistem kewangan AS “dengan lebih banyak rampasan dan penutupan” berikutan kegagalan SVB.

Pelabur juga berundur daripada sektor perbankan Eropah pada bulan Mac apabila krisis di Credit Suisse semakin rancak selepas ia mengakui “kelemahan material” dalam kawalan dalaman ke atas pelaporan kewangan. Saudi National Bank, pemegang saham CS terbesar, kemudian menolak memberikan sebarang bantuan kewangan lagi dalam undi tidak percaya yang terang-terangan terhadap pemberi pinjaman Switzerland yang terkepung itu.

Lebih satu pertiga daripada pengurus dana global juga bimbang bahawa kemungkinan besar sumber krisis sistemik terletak pada sektor “perbankan bayangan” di mana pemain yang kurang dikawal, seperti pengurus kredit swasta, telah berkembang dengan besar dalam sedekad yang lalu dan menjadi pesaing penting kepada bank yang ditubuhkan.

Kebimbangan bahawa masalah timbul di tempat lain terbukti dengan bersih 46 peratus pengurus dana menggambarkan persepsi mereka terhadap risiko rakan niaga sebagai “di atas biasa”, lonjakan 25 mata peratusan sejak bulan lepas ke tahap tertinggi sejak peringkat awal Covid- 19 wabak pada Mei 2020.

Sebanyak 42 peratus bersih pengurus dana juga berkata mereka menjangkakan kemelesetan global tahun ini, peningkatan pertama dalam langkah ini sejak November 2022.

“Tidak kira sama ada lebih banyak institusi kewangan menghadapi masalah, kemungkinan besar kita akan melihat pengetatan keadaan kredit yang lebih besar yang akan menjejaskan aktiviti ekonomi,” kata Vicky Redwood, penasihat kanan di Capital Economics.

Bank bergolak

Sistem perbankan global telah digegarkan oleh kejatuhan Silicon Valley Bank dan Signature Bank dan penyelamatan saat akhir Credit Suisse oleh UBS. Semak analisis terkini dan komen di sini

resul shp

pengeluaran sidny

sidney sidney

hasil angka hk

keluaran hk malam ini