site

Krisis identiti N26: Bagaimana fintech terkemuka Jerman sedang bergelut untuk membesar

Pada bulan Februari, N26 telah membuat pengambilalihan yang akhirnya membolehkannya menawarkan dagangan ekuiti kepada 8 juta pelanggannya.

Bagi fintech yang paling berharga di Jerman, membeli broker dalam talian Belanda Bux dengan harga €200jn dalam saham akan menjadi langkah seterusnya dalam mencapai cita-citanya untuk “membiayai apa yang Spotify lakukan untuk muzik”.

Tetapi selepas N26 menolak syarat baharu dan harga yang lebih rendah, Bux pergi, orang yang mempunyai pengetahuan langsung tentang perkara itu memberitahu Financial Times.

Ada yang menyalahkan pengasas bersama dan ketua eksekutif bersama N26, Valentin Stalf, berkata dia telah cuba mengeksploitasi selera Bux untuk perjanjian selepas pusingan pembiayaan yang ditangguhkan. “Valentin cuba menjadi oportunistik,” kata seorang, sambil menambah bahawa dia “meninggalkan bumi yang hangus”.

Yang lain tidak bersetuju, dengan alasan N26 telah menjadi bimbang tentang berapa banyak hasil yang dijana Bux daripada perdagangan kontrak untuk perbezaan yang kontroversi, yang menyebabkan pelabur runcit terdedah kepada kerugian besar.

Memandangkan tuduhan terhadap perjanjian yang dibatalkan semakin berleluasa, episod itu tidak banyak membantu meredakan kebimbangan terhadap perancangan strategik N26, kepimpinan dan tadbir urusnya sama seperti fintech menghadapi kenaikan kadar faedah yang mengancam bekalan tunai sedia mereka.

Dengan Allianz, salah seorang pemegang saham terbesarnya, mencari keluar pada diskaun yang tinggi, kerugian berterusan dan tindakan keras pengawalseliaan yang menghalang pertumbuhan, cita-cita besar N26 untuk mengganggu susunan perbankan yang mantap di Eropah menghadapi ancaman terbesar sejak Max Tayenthal dan Stalf mengasaskan syarikat itu. dekad lalu.

N26, Stalf dan Bux enggan mengulas mengenai sebarang perbincangan penggabungan yang berpotensi. N26 menegaskan bahawa setiap keputusan M&A melibatkan lembaga eksekutif dan penyeliaan: “Keputusan individu oleh mana-mana pekerja N26 – termasuk CEO – oleh itu tidak mungkin.”

Bonggol di jalan raya

Aplikasi telefon pintar licin N26 telah meyakinkan ramai pelanggannya untuk membayar sehingga €16.90 sebulan untuk perkhidmatan premium, termasuk kad kredit logam mewah dan insurans perjalanan.

Bank itu beroperasi di 24 negara di seluruh Eropah, termasuk Jerman, Perancis, Sepanyol dan Itali. Matlamatnya adalah untuk menarik golongan profesional muda dengan harapan mereka akan membeli lebih banyak produk apabila mereka menjadi lebih kaya, mencabar gergasi runcit yang terkenal seperti Deutsche Bank, BNP Paribas dan Santander.

N26 mengira Valar Ventures Peter Thiel dan Horizons Ventures Li Ka-shing antara pelabur yang telah menjaminnya hampir $1.8 bilion, termasuk $900 juta semasa pusingan pembiayaan terakhirnya pada Oktober 2021 apabila ia bernilai $9 bilion.

Halaman perdagangan Bux pada telefon mudah alih

Tetapi walaupun aplikasinya yang memenangi anugerah, N26’s telah bergelut untuk menawarkan beberapa produk yang agak asas. Bank masih tidak menyediakan perdagangan ekuiti dan, setahun selepas ECB mula menaikkan kadar, N26 tidak mempunyai teknologi untuk membayar faedah ke atas deposit semalaman.

Bank itu berkata dalam satu kenyataan bahawa ia akan “melancarkan simpanan berfaedah suku ini”, sambil menambah bahawa “produk dagangan N26” akan disiarkan “dalam tempoh 12 bulan akan datang”.

Orang dalam berhujah bahawa kelewatan itu bukanlah kemunduran jangka panjang kerana ledakan dagangan runcit terkini tidak akan menjadi yang terakhir dan pelanggan N26 sangat setia. Ia juga mula menawarkan perdagangan crypto awal tahun ini.

Ditanya mengenai kelewatan itu, Tayenthal memberitahu FT: “Adakah saya sentiasa gembira [with] bagaimana kemajuan kita? Bukan saya. Tetapi saya tetap berbangga dengan apa yang telah kami capai.”

N26 juga secara tiba-tiba keluar dari UK dan AS pada 2020 dan 2021 dan telah meleset sasarannya sendiri – mengatakan dalam laporan tahunan terbarunya yang tersedia bahawa pada 2021 ia “berlaksana di bawah rancangan”. Tayenthal mengakui pada awal 2022 bahawa ia telah berkembang terlalu cepat.

Baru-baru ini, Allianz telah menawarkan kira-kira 5 peratus kepentingannya untuk dijual pada penilaian $3 bilion, FT telah melaporkan.

Sindrom pengasas?

Skala cita-cita syarikat bermakna bahawa kesakitan yang semakin meningkat tidak dapat dielakkan. Tetapi ada yang mengatakan mereka telah diburukkan lagi oleh tadbir urus dan keputusan yang lemah oleh pengasas firma itu.

Pada Februari 2022, enam eksekutif kanan menuduh Stalf dan Tayenthal sebagai “masalah tingkah laku” termasuk mewujudkan “budaya ketakutan dan menyalahkan”.

“Valentin adalah masalah terbesar,” kata seorang bekas pengurus kanan kepada FT. Seorang lagi mendakwa Stalf mempunyai tabiat “sentiasa mengatasi keputusan orang lain”.

“Dia membina N26 dari awal, tetapi dia tidak faham bahawa peranannya perlu berubah,” kata orang ini sambil menunjuk kepada saiz dan kerumitan N26. Tiga daripada enam eksekutif yang menandatangani memo yang menyatakan aduan mereka telah pergi sepanjang tahun lalu, dengan yang keempat telah mengumumkan hasratnya untuk berlepas juga. N26 memberitahu FT bahawa perlepasan adalah atas “sebab yang sangat berbeza”.

Stalf dan Tayenthal enggan mengulas mengenai perkara itu. N26 memberitahu FT bahawa ia memastikan “pekerja N26 berasa didengari dan dihargai”. Kumpulan itu juga berkata ia mengurangkan pusing ganti kakitangan kepada antara 10 dan 15 peratus setahun, di bawah purata industri sebanyak 20 hingga 35 peratus.

Stalf dan Tayenthal memandang serius kritikan itu, kata orang dalam, dan mempercepatkan usaha untuk menangani isu tersebut. Yang lain berpendapat bahawa isu sebenar adalah “tadbir urus dalaman yang lemah yang gagal mengimbangi” pengaruh pengasas bersama.

Seorang yang biasa dengan kerja dalaman N26 berkata pelabur dan ahli lembaga pengarah harus memikul lebih banyak tanggungjawab untuk mengukuhkan tadbir urus.

N26 berkata ia telah mencapai “beberapa pencapaian penting di sekitar tadbir urus korporat, penyumberan dan struktur dalaman dalam tempoh 12 bulan lalu”.

Bank itu pada akhir 2022 memperkenalkan lembaga penyeliaan yang diketuai oleh Marcus Mosen — seorang veteran industri pembayaran dan pelabur awal N26. “Marcus seorang yang bijak, tetapi dia mengagumi Valentin dan Max,” kata seorang sumber, sambil menambah bahawa ini digabungkan dengan potensi konflik kepentingan daripada peranannya sebagai pemegang saham mungkin melemahkan pengaruhnya.

Mosen memberitahu FT bahawa walaupun dia “menghormati pengasas secara umum, penghormatan ini tidak boleh dikelirukan dengan peranan saya”, termasuk Stalf dan Tayenthal yang mencabar. Dia menafikan sebarang kemungkinan konflik kepentingan.

Diikat oleh anjing pemerhati

Walau bagaimanapun, ia mungkin pertempuran yang semakin meningkat dengan pengawal selia kewangan Jerman yang mungkin menimbulkan masalah terbesar fintech.

Bermula pada tahun 2018, BaFin telah membulatkan organisasi dalaman N26 dan kawalan pengubahan wang haram. Pada tahun 2021 ia mengenakan denda €4.25 juta, dipayung terjun dalam pemantau khas dan, dalam langkah yang tidak pernah berlaku sebelum ini, memutuskan bahawa pemberi pinjaman hanya boleh menerima 50,000 pelanggan baharu sebulan, berbanding 170,000 pelanggan sebelum ini.

“Had pertumbuhan benar-benar menyakitkan,” kata seorang pelabur awal N26, sambil menambah bahawa bank itu sentiasa terlalu optimis tentang berapa lama ini akan kekal. Pada mulanya berharap untuk mendapatkan kelonggaran dalam tempoh enam bulan, kini nampaknya semakin besar kemungkinan bahawa langkah itu akan kekal sekurang-kurangnya sehingga akhir suku ketiga tahun ini, kata orang dalam. BaFin enggan mengulas.

Valentin Stalf, kiri, dan Max Tayenthal

Valentin Stalf, kiri, dan Max Tayenthal mengasaskan N26 sedekad yang lalu © APA-PictureDesk GmbH/Shutterstock

Walaupun terdapat beberapa kesilapan, N26 mendapat isu utama yang betul: pembiayaan 2021nya. Bank itu terpaksa menarik pelabur dengan jaminan pulangan minimum sebanyak 25 peratus, tetapi pusingan itu besar dan tepat pada masanya di puncak mania teknologi.

Walau bagaimanapun, penimbal ekuiti itu tidak boleh kekal selama-lamanya dan janji bank untuk mematahkan modal sebelum ia perlu mengumpul dana baharu kelihatan semakin sukar untuk dicapai. Kerugian bersih tahunan, yang data terkini yang tersedia memberikan sebagai €172juta pada 2021, adalah utara €180juta pada 2022. Dalam rancangan perniagaan dalaman, keuntungan hanya dijangka pada separuh kedua tahun depan, menurut orang yang biasa dengan perkara itu . Pada masa itu, kebanyakan ekuiti yang dibangkitkan pada tahun 2021 akan dibakar atau diikat dalam modal pengawalseliaan tambahan, orang-orang ini memberi amaran.

N26 memberitahu FT bahawa ia akan mempunyai “beberapa ratus juta euro dalam ekuiti yang tinggal dari pusingan pembiayaan terakhir” pada masa ia mencapai keuntungan, berbanding €700 juta pada akhir 2021.

Bank itu baru-baru ini menangguhkan rancangan untuk mengeluarkan €110 juta dalam bon hibrid untuk meningkatkan ekuiti kawal selianya dan memperbaiki struktur modalnya, kata orang yang mengetahui perkara itu. Bukan sahaja bon hibrid menjadi lebih mahal berikutan kejatuhan Credit Suisse, tetapi salah seorang daripada mereka menegaskan bahawa bank itu tidak memerlukan modal tambahan pada ketika ini.

N26 enggan mengulas mengenai prestasi kewangan 2022 dan rancangan modalnya. Ia memberitahu FT bahawa ia “dibiayai dengan baik, bebas daripada modal luaran, dan . . . mampu mencapai keuntungan tanpa pembiayaan tambahan”, sambil menambah bahawa ia telah menguntungkan selama beberapa tahun berdasarkan setiap pelanggan.

Tayenthal memberitahu FT bahawa rancangan bank itu kekal di landasan yang betul. “Pada satu ketika pada 2024, kami akan mendapat keuntungan dari segi operasi,” katanya. Menurut orang dalam, bank itu kini sedang mempertimbangkan pemberhentian terhad untuk mengurangkan kos.

“Kami mempunyai ekonomi unit yang baik dan kami hanya mempunyai sebahagian kecil daripada kos bank lain [per client],” kata Tayenthal. “Pada masa ini, beberapa produk baharu yang kami lancarkan dan kenaikan kadar faedah turut membantu.”

Pelabur awal N26 juga kekal optimistik tentang masa depannya, walaupun rancangan untuk tawaran awam permulaan diletakkan di belakang pembakar.

Sekiranya N26 akhirnya meneruskan IPO, kemunculannya bergantung pada cara ia menangani pelbagai cabaran tahun ini: “Kisah apakah yang anda ingin ceritakan kepada pelabur pada masa akan datang?”

keluaran sgp unitogel

hasil pengeluaran sydney

keluaran sdy hari ini

hasil angka hk

totobet singapure