site

Kos menginsuranskan terhadap kegagalan AS meningkat di atas kebimbangan siling hutang

Harga insurans terhadap kemungkiran kerajaan AS meningkat ke paras tertinggi baru minggu ini apabila peniaga mula menetapkan harga dalam kebimbangan mereka bahawa ekonomi terbesar dunia itu mungkin tidak memenuhi obligasi kewangannya.

Swap lalai kredit AS setahun – derivatif yang bertindak seperti insurans dan membayar jika syarikat, atau negara, menarik balik pinjamannya dalam 12 bulan akan datang – didagangkan pada 106 mata asas, data Bloomberg menunjukkan.

Itu merupakan paras tertinggi sejak sekurang-kurangnya 2008, meningkat daripada 15 mata asas pada awal tahun, dan jauh melebihi paras 2011, apabila perselisihan di Washington berhubung siling hutang AS menyebabkan negara itu kehilangan kedudukan teratasnya. Kedudukan kredit triple-A notch. Rundingan tahun ini di Washington mengenai menaikkan had pinjaman persekutuan kini menemui jalan buntu.

Kenaikan ini menekankan bagaimana pelabur bergerak untuk melindungi daripada, atau mendapat keuntungan daripada, lalai walaupun ia masih dilihat sebagai tidak mungkin.

Penganalisis berkata pasaran untuk swap satu tahun adalah agak kecil dan tidak cair, menjadikannya sukar untuk digunakan sebagai tolok jangkaan pasaran kemungkiran AS.

Walaupun begitu, CDS untuk negara yang paling layak kredit biasanya berdagang antara 25 dan 50 mata asas, menurut penganalisis di ING. “AS jelas dianggap sebagai risiko lalai yang lebih tinggi daripada kebanyakan [other countries],” kata Antoine Bouvet, ketua kadar Eropah bank itu.

Beliau menegaskan bahawa CDS setara untuk Itali, UK dan Greece kini masing-masing didagangkan pada 39, 14 dan 46 mata asas. Calon lalai jangka pendek “tulen” melihat tahap taburan dalam beribu-ribu. Walaupun begitu, “pasaran tidak tenang tentang risiko lalai AS”, kata Bouvet.

Malah, harga swap lalai kredit lima tahun — bentuk insurans hutang yang paling banyak didagangkan — juga mencapai tahap tertinggi dalam lebih sedekad bulan ini, pada 50 mata asas.

Hasil cukai April yang lebih rendah daripada jangkaan hanya meningkatkan kebimbangan tersebut, menyeret ke hadapan apa yang dipanggil “tarikh-X” apabila Perbendaharaan AS kehabisan wang.

Dana pasaran wang mengalir dengan tunai selepas kejatuhan tiga bank bulan lepas mencatatkan $69 bilion aliran keluar pada minggu yang berakhir pada 19 April ketika rakyat Amerika bergegas untuk memenuhi tarikh akhir untuk menghantar pembayaran kepada Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri.

Baki tunai Perbendaharaan kini berada pada kira-kira $250bn, bermakna tarikh-X boleh datang seawal awal Jun, “lebih awal” daripada anggaran sebelumnya antara Julai dan September, kata penganalisis di Danske Bank. “Penggantungan siling hutang sehingga pusingan seterusnya rundingan bajet pada musim sejuk akan datang mula kelihatan semakin berkemungkinan,” tambah bank itu.

Ditanya tentang kemungkinan akibat daripada lalai, Presiden Joe Biden tidak mengecilkan kata-katanya. Menarik balik hutang negara akan menjadi “malapetaka”, melebihi “apa-apa yang pernah berlaku dari segi kewangan di Amerika Syarikat”, katanya pada Januari.

keputusan sgp hari ini

pengeluaran sidney siang tadi

togel hari ini

keluaran hongkong malam

data hk 4d