site

Korea Selatan mengetatkan cengkaman pada perdagangan aset digital

Masalah tahun lepas dengan wemix — syiling digital yang dikeluarkan oleh pembangun permainan Korea Selatan Wemade — merupakan panggilan bangun untuk pelabur dan pengawal selia dalam pasaran mata wang digital yang, walaupun salah satu yang terbesar di dunia, sebahagian besarnya masih tidak dikawal.

Wemade ialah salah satu syarikat permainan utama Korea Selatan yang pertama membangunkan permainan video yang dipanggil “main-untuk-dapatkan”, di mana pemain boleh mengumpul mata wang kripto. Token Wemix, yang digunakan dalam permainan dalam talian Mir 4, cepat mendapat populariti di kalangan pelabur crypto.

Tetapi rasa tidak puas hati meningkat dengan mendadak apabila Wemade mengembangkan pengedaran wemix melebihi jumlah yang dijanjikan untuk membiayai pengembangan perniagaan syarikat.

“Melanggar pendedahan pasarannya adalah perkara yang serius kerana ia boleh menjejaskan nilai syiling dan mengganggu mekanisme pasaran,” ingat Kim Ik-hyun, rakan kongsi di Yulchon, yang mengetuai pasukan aset digital firma guaman Korea Selatan.

Pertukaran mata wang kripto tempatan menubuhkan Perikatan Pertukaran Aset Digital (DAXA) untuk melindungi pelabur pada Jun lalu, selepas ramai yang dilanda kejatuhan $40 bilion pada bulan Mei daripada syiling terraUSD dan luna yang dibangunkan oleh raja kripto Korea Selatan Do Kwon yang memalukan.

Ketika aduan terhadap Wemix meletup, DAXA — terdiri daripada lima platform dagangan utama Upbit, Bithumb, Coinone, Korbit dan Gopax — memutuskan untuk menyahsenarai syiling itu dalam tindakan pengawalseliaan kendiri pentingnya yang pertama, yang berpotensi menjadi contoh untuk pertukaran lain di AS dan Eropah . Tetapi Wemade kemudiannya memfailkan injunksi terhadap DAXA, mendakwa bahawa langkah itu adalah anti-persaingan.

Yulchon, yang mewakili Bithumb, memenangi pertikaian itu dengan berhujah bahawa keputusan itu dibuat untuk melindungi pelabur, menunjuk kepada pendedahan Wemade yang tidak tepat tentang jumlah edaran token.

“Ia adalah kes undang-undang pertama di Korea terhadap pengeluar syiling utama yang menghantar maklumat palsu,” kata Kim. “Ia adalah ketetapan yang menunjukkan bahawa peraturan untuk sekuriti boleh digunakan untuk token digital juga.” Wemix akhirnya dikembalikan semula oleh Coinone pada Februari selepas Wemade mengambil tindakan pembetulan, termasuk membeli balik dan membatalkan beberapa token.

Penduduk Korea Selatan mempunyai minat yang terlalu besar dalam perdagangan crypto. Won Korea menyumbang 13 peratus daripada perdagangan global dalam bitcoin. Tetapi kekurangan kawalan negara ke atas pasaran crypto dan masalah yang melibatkan wemix telah membuatkan pengawal selia menyedari keperluan mendesak untuk perlindungan undang-undang.

Dalam kes lain yang menonjolkan kebimbangan terhadap tingkah laku pengendali kripto, Kang Jong-hyun, pemilik de facto Bithumb, telah didakwa dengan penyelewengan, pecah amanah dan manipulasi saham yang melibatkan ahli gabungan bursa itu. Yulchon tidak mewakili Kang dan peguam Kang telah menafikan pertuduhan di mahkamah.

Yulchon, firma undang-undang utama Korea Selatan pertama yang melancarkan pasukan aset digital, pada 2017, membantu DAXA mengeluarkan garis panduan yang lebih terperinci untuk penyenaraian dan penyahsenaraan aset tersebut dan menasihati kerajaan untuk mengetatkan pengawasan terhadap sektor kripto yang meriah di negara itu.

Pada bulan Februari, kerajaan mengumumkan panduannya sendiri untuk token keselamatan — bentuk digital saham dan bon — dalam usaha untuk meningkatkan keyakinan dalam pasaran aset digital.

Walau bagaimanapun, beberapa rang undang-undang yang bertujuan untuk perlindungan pelabur dan transaksi telus mata wang kripto masih belum selesai di parlimen.

“Berikutan penyahsenaraian wemix, pengeluar token memberi lebih perhatian kepada pendedahan awam dan cuba mengikuti garis panduan DAXA,” kata Kim.

“Korea Selatan menjadi lebih proaktif dalam mewujudkan rangka kerja pengawalseliaan – tetapi rang undang-undang harus diluluskan dengan cepat untuk melindungi pelabur.”

torobet sgp

pengeluaran pengeluaran sidney

keluaran sydney

nomer togel hongkongkong hari ini

sgp138