site

Keuntungan komoditi mencecah rekod pada 2022, kata ketua kewangan rumah dagangan

Ketua kewangan rumah perdagangan komoditi terbesar di dunia berkata 2022 merupakan tahun rekod untuk keuntungan, menetapkan tanda tinggi bagi industri yang tidak mungkin berulang pada 2023.

Trafigura, Vitol, Gunvor, Mercuria dan CCI memberitahu Sidang Kemuncak Global FT Commodities keuntungan mungkin akan lebih rendah tahun ini kerana pasaran komoditi telah kembali menghampiri tahap turun naik biasa.

Peniaga komoditi terbesar meraih keuntungan besar pada 2022 didorong oleh turun naik yang melampau dalam pasaran tenaga, termasuk kenaikan sepuluh kali ganda dalam harga gas Eropah selepas Rusia memotong bekalan ke Eropah berikutan pencerobohan Ukraine.

“Magnitud itu adalah sesuatu yang saya tidak fikir mana-mana pasaran tenaga telah melihat,” kata Jeff Webster, ketua pegawai kewangan kumpulan di Gunvor yang berpangkalan di Switzerland.

Jeff Dellapina, ketua pegawai kewangan Vitol — peniaga tenaga bebas terbesar di dunia — berkata tahun ini berkemungkinan akan menyaksikan “mampatan turun naik” dalam pasaran komoditi.

Vitol mendedahkan minggu ini bahawa perolehannya hampir dua kali ganda pada 2022 kepada $505bn, meningkat daripada $279bn pada tahun sebelumnya.

Vitol tidak mendedahkan keuntungan 2022nya, tetapi beberapa peserta pasaran percaya pendapatan bersihnya meningkat lebih daripada dua kali ganda daripada paras rekod yang sedia ada pada 2021 untuk meningkat melebihi $10 bilion tahun lepas, walaupun akaunnya masih dimuktamadkan. Syarikat itu enggan mengulas.

Rumah perdagangan yang lebih besar mendapat manfaat daripada akses mereka kepada modal tahun lepas, membolehkan mereka terus berdagang walaupun dalam pasaran yang sangat tidak menentu apabila keperluan modal meningkat.

“[Last year] adalah peluang untuk memanfaatkan margin yang baik. Saya rasa itu semua berubah sedikit sekarang,” kata Dellapina. “Tahun lepas mungkin kitaran tinggi.”

Webster bersetuju, berkata “itu mungkin kemuncak tahun lepas dari segi keterukan turun naik dan kemudian berkemungkinan untuk keuntungan juga”.

Richard Dolcetti, yang mengendalikan kewangan di CCI yang berpangkalan di AS, berkata: “Pada masa-masa apabila terdapat turun naik dalam pasaran dan terdapat ketidakseimbangan bekalan dan permintaan yang melampau, peranan kami untuk mengambil bahagian.” Apabila anda berjaya melakukannya, “anda akan menjana wang”, tambahnya.

Walaupun beberapa turun naik dalam pasaran komoditi telah reda, Christophe Salmon, ketua pegawai kewangan di Trafigura, berkata beliau menjangkakan kembali kepada corak dagangan yang lebih liar pada tahun-tahun akan datang.

“Saya percaya bahawa turun naik dalam pasaran komoditi akan kekal,” katanya. “Bukan sahaja kita bercakap tentang Rusia, tetapi juga China. Saya bercakap tentang peralihan tenaga, yang secara intrinsik akan mencetuskan lebih banyak turun naik dalam beberapa pasaran.”

Guillaume Vermersch, ketua pegawai kewangan kumpulan di Mercuria, menambah bahawa “kemeruapan intrinsik kekal” dan “masalah asas tidak diselesaikan”.

Kebanyakan rumah perdagangan swasta menyimpan keputusan kewangan mereka hampir di dada mereka, tetapi beberapa angka yang didedahkan setakat ini semuanya memecahkan rekod.

Trafigura, satu-satunya syarikat perdagangan swasta besar yang menerbitkan keputusannya, mencatatkan rekod keuntungan suku tahunan sebanyak $3.5 bilion pada suku berakhir pada Disember, di atas keuntungan bersih $7.1 bilion pada tahun kewangan berakhir pada Oktober, rekod tahunan.

Mercuria, yang berpangkalan di Switzerland dan berdaftar di Cyprus, melaporkan pendapatan bersih $3bn pada tahun 2022, meningkat daripada $1.25bn tahun sebelumnya, dengan perolehan $174bn.

Di Glencore yang disenaraikan secara terbuka, pendapatan sebelum faedah dan cukai dalam bahagian dagangannya meningkat kepada $6.4 bilion tahun lepas, meningkat 73 peratus daripada tahun sebelumnya.

resut sgp

pengeluaran angka sdy

lagu togel sdy

info hk

pengeluaŕan hk