site

Keuntungan BlackRock jatuh tetapi aset di bawah pengurusan mencecah $9.1tn

Aset di bawah pengurusan BlackRock meningkat kepada $9.1tn pada suku pertama tetapi pendapatan bersih jatuh 19 peratus tahun ke tahun, apabila pengurus wang terbesar dunia itu bergelut dengan margin yang berkurangan, pasaran yang lemah dan yuran prestasi yang lebih rendah.

Hasil turun 10 peratus tahun ke tahun kepada $4.2 bilion, dengan yuran prestasi ke atas dana lindung nilainya dan tawaran pelaburan alternatif lain turun lebih daripada 40 peratus kepada $55 bilion, kata pengurus wang itu pada hari Jumaat.

Pendapatan bersih turun 19 peratus tahun ke tahun kepada $1.1bn, atau $7.93 sesaham dan mendahului $7.67 yang dijangkakan oleh penganalisis yang ditinjau oleh Bloomberg.

Bagaimanapun, aset di bawah pengurusan meningkat sebanyak $500 bilion pada suku tersebut kepada $9.1tn, lebih daripada jangkaan penganalisis, walaupun ia masih kurang daripada paras tertinggi $10tn pada akhir 2021.

Peningkatan itu didorong oleh pemulihan separa dalam pasaran selepas paras terendah tahun lepas, tetapi BlackRock juga menyaksikan aliran masuk $110bn, dengan dana dagangan bursa bon menunjukkan prestasi yang sangat kukuh.

Ketua eksekutif Larry Fink mencatatkan catatan optimistik pada suku tahun di mana pelabur sedang menantikan jumlah kerosakan ekonomi akibat kejatuhan tiga bank serantau pada Mac.

“Saya percaya krisis keyakinan hari ini dalam sektor perbankan serantau akan mempercepatkan lagi pertumbuhan pasaran modal, dan BlackRock akan menjadi pemain utama,” katanya dalam satu kenyataan.

BlackRock adalah antara pengurus wang pertama yang melaporkan dalam suku pertama yang dijangka menyaksikan sektor itu cuba mengurangkan kos untuk mengimbangi pendapatan yang lebih rendah selepas 2022 yang sukar. Margin operasi suku pertamanya sebanyak 33.9 peratus turun mendadak daripada suku yang sama tahun lepas, dan sedikit meleset dari jangkaan.

Aliran masuk termasuk $103bn kepada dana jangka panjang dan mencerminkan prestasi kukuh di AS di mana BlackRock telah menghadapi serangan berterusan daripada pegawai negeri dan badan perundangan di negeri Republikan berhubung penggunaan faktor persekitaran, sosial dan tadbir urus dalam pelaburan.

Bendahari negara Republik telah menarik lebih daripada $4 bilion pencen kerajaan dan dana perbendaharaan daripada syarikat itu atas alasan ia “memboikot” bahan api fosil. BlackRock telah membalas, menafikan dakwaan tersebut dan berhujah bahawa ia melabur wang seperti yang pelanggan mahukan.

Syarikat itu hanya menerima faedah terhad daripada aliran masuk besar ke dalam dana pasaran wang baru-baru ini daripada pelabur institusi dan runcit yang mencari kadar faedah lebih tinggi dan melarikan diri dari bank serantau. Ia merekodkan $8 bilion dalam aliran bersih kepada produk pengurusan tunainya pada suku tersebut kerana aliran keluar pada Januari dan Februari tetapi $40 bilion dalam aliran masuk pada bulan Mac.

BlackRock menambah perniagaan pengurusan wangnya dengan perniagaan perkhidmatan teknologi besar yang berpusat pada platform pengurusan risiko Aladdinnya. Hasil dalam bahagian itu pada asasnya tidak berubah dari tahun ke tahun pada $340bn, titik terang apabila kebanyakan kawasan lain merosot.

Kyle Sanders dari Edward Jones berkata keputusan itu “melebihi jangkaan rendah” dan menyerlahkan “keupayaan BlackRock untuk mengekalkan aliran masuk aset yang kukuh dalam pasaran yang tidak menentu” tetapi memberi amaran bahawa margin keuntungan akan kekal di bawah tekanan sehingga pasaran pulih.

Saham BlackRock mendatar dalam dagangan pra-pasaran.

totobet singapore hari ini

sidney

hasil togeĺ sdy hari ini 2023

togel hkg 2021 hari ini keluar live result

totobet sg