site

Ketua Trafigura berkata kontrak nikel LME ‘tidak sesuai untuk tujuan’

Ketua Trafigura, salah seorang peniaga komoditi terbesar di dunia, telah memberi amaran bahawa penanda aras nikel global London Metal Exchange tidak sesuai untuk tujuan dan memerlukan pembaharuan untuk mencerminkan peningkatan pesat pasaran bateri.

Amaran itu datang hanya beberapa hari selepas LME berkata ia menemui beg batu dan bukannya nikel di salah satu gudangnya, memberi tamparan lanjut kepada kontrak yang sudah mengalami tahap kecairan yang rendah.

Kontrak LME adalah untuk nikel ketulenan tinggi, yang secara kimia sangat berbeza daripada nikel sulfat yang digunakan untuk kebanyakan aplikasi bateri. Yang terakhir telah mengalami lonjakan dalam permintaan kerana kenderaan elektrik semakin popular.

Jeremy Weir, ketua eksekutif peniaga yang berpangkalan di Singapura, memberitahu Sidang Kemuncak Global FT Commodities di Lausanne bahawa kontrak LME “tidak sesuai untuk tujuan industri nikel global apabila kami memasukkan pasaran bateri”.

“Pasaran bateri kini merupakan bahagian terbesar dalam industri, oleh itu kontrak LME tidak semestinya mencerminkan asas [structure] sebahagian besar industri,” katanya. “Kami perlu mempunyai kontrak atau kontrak untuk mencerminkan perniagaan asas dan kami baru sahaja melihat perubahan besar.”

Komen beliau menyertai paduan suara yang semakin meningkat daripada rumah perdagangan dan pelombong, termasuk BHP, yang menggesa penanda aras nikel LME dibaik pulih.

Pasaran telah menjadi lebih rumit dalam beberapa tahun kebelakangan ini oleh pengeluar nikel China di Indonesia yang telah membuat penemuan teknologi, menyebabkan percambahan pelbagai bentuk logam yang tidak boleh dihantar terhadap kontrak LME.

LME, yang bulan ini berhasrat untuk menerbitkan pelan tindakan yang memperincikan cadangannya untuk menambah baik kontrak nikel, berkata dalam satu kenyataan bahawa ia mengiktiraf perubahan struktur dalam pasaran.

“Fokus semasa kami adalah untuk membina semula kecairan dalam kelas 1 kami [high-purity] kontrak nikel dan kami terus meneroka cara bagaimana kami boleh meningkatkan spesifikasi kontrak,” katanya.

Beg batu yang ditemui di gudangnya menyebabkan LME membatalkan sembilan waran nikel, bernilai kira-kira $1.3 juta secara keseluruhan.

Dalam perkembangan berasingan, Trafigura memfailkan saman bulan lalu di London dengan mendakwa ia adalah mangsa penipuan nikel bernilai $577 juta yang dilakukan oleh ahli perniagaan India, Prateek Gupta – salah satu skandal logam terbesar dalam beberapa tahun.

Trafigura berkata ia membeli kontena kononnya nikel yang kemudiannya didapati tidak mengandungi sebarang nikel. Sebaliknya beberapa bekas mengandungi keluli karbon.

Menjawab soalan tentang apa yang berlaku, Weir berkata Trafigura telah menjalankan semakan menyeluruh terhadap operasi dalamannya, dan membuat kesimpulan bahawa tiada sesiapa di dalam syarikat itu terlibat dalam penipuan yang dikatakan.

“Ia adalah audit yang sangat terperinci merentasi banyak aspek organisasi,” katanya. “Adakah orang terlibat secara dalaman? Tidak.”

“Kami mula membuat perubahan itu dan kami akan terus membuat beberapa perubahan,” katanya, tanpa mengulas lanjut

Dikenali sebagai logam syaitan, nikel ialah logam perindustrian yang paling mahal, menjadikannya pilihan semula jadi untuk penipu.

Trafigura mengumumkan penurunan nilai $577 juta yang dikaitkan dengan potensi kerugian daripada kes itu.

Jurucakap Gupta berkata: “Kami sedang menyediakan respons yang kukuh terhadap dakwaan daripada Trafigura dan berhasrat untuk berkongsinya tidak lama lagi.”

Pembelaan sepatutnya dikemukakan kepada mahkamah selewat-lewatnya pada 6 April.

t0gel singapura

angka pengeluaran sidney

togel sdy

keluar angka hongkong

pengeluaran hk