site

Ketua Teck Resources mengisytiharkan tawaran Glencore sebagai ‘bukan permulaan’

Ketua eksekutif Teck Resources telah menggelar bidaan Glencore tanpa diminta untuk kumpulan perlombongan Kanada sebagai “bukan permulaan” dan menggesa pemegang saham untuk mengundi pemisahan perniagaan sebaliknya.

Jonathan Price, yang telah mengetuai Teck sejak September, berkata dalam temu bual dengan Financial Times bahawa cadangan daripada kumpulan perdagangan komoditi dan perlombongan yang berpangkalan di Switzerland akan memusnahkan nilai pemegang saham, sambil menambah bahawa terdapat “kepincangan asas” dalam struktur perjanjian itu.

Ini adalah kali pertama Price bercakap secara terbuka sejak lembaga Teck menolak pendekatan bermusuhan daripada Glencore awal bulan ini. Kerjasama antara kedua-dua syarikat akan mewujudkan gergasi sumber asli bernilai lebih daripada $90bn.

Dalam pembentangan yang dikeluarkan oleh Teck pada hari Isnin menjelang panggilan dengan pelabur, syarikat itu berkata pemisahannya kepada perniagaan arang batu pembuatan keluli dan pelombong logam kekal sebagai pilihan terbaik bagi pemegang saham mengundi pada mesyuarat tahunannya akhir bulan ini.

“Pilihan untuk pemegang saham kami adalah untuk memisahkan Teck Resources atau mengekalkan status quo,” kata Price. “Tiada transaksi lain di atas meja pada mesyuarat itu.”

Glencore menawarkan untuk membeli Teck untuk premium 20 peratus kepada harga sahamnya pada 26 Mac dalam urus niaga semua saham yang akan menilai syarikat itu pada hampir $23bn.

Di bawah cadangan itu, kumpulan Switzerland itu berkata ia akan mengeluarkan perniagaan arang batunya sendiri yang sangat menguntungkan menjadi sebuah syarikat tersenarai di New York yang dipanggil “CoalCo” yang juga akan menempatkan aset arang batu metalurgi Teck. Entiti “MetalsCo” yang berasingan akan merangkumi perniagaan logam perindustrian Glencore dan Teck, serta perniagaan perdagangan minyak Glencore.

Teck telah menolak rancangan itu atas alasan bahawa ia akan mengurangkan pendedahan kepada tembaga bagi para pemegang sahamnya dan memperkenalkan perdagangan minyak dan arang batu haba yang akan mencairkan nilai perniagaan arang batu logam dan pembuatan keluli.

Syarikat itu juga berkata pelabur akan diperkenalkan kepada “bidang kuasa yang penting, [environmental, social and corporate governance] dan risiko pelaksanaan”, merujuk kepada operasi Glencore di Republik Demokratik Congo dan potensi cabaran dengan pihak berkuasa kawal selia.

Price berkata ia tidak menerima bidaan daripada pelamar lain yang memerlukan semakan lembaga tetapi ia akan terbuka kepada cadangan jika dan apabila ia telah membahagikan perniagaannya sendiri.

“Selepas pemisahan akan ada spektrum peluang penciptaan nilai yang boleh wujud untuk kedua-dua syarikat,” katanya.

Pemegang saham akan membuat keputusan mengenai rancangan spinout Teck sendiri pada 26 April, dengan kelulusan memerlukan majoriti dua pertiga daripada kedua-dua saham kelas A dan kelas B.

Syarikat itu mengendalikan struktur dwi-kelas di mana keluarga pembesar perlombongan berusia 85 tahun Norman Keevil memiliki majoriti saham penyeliaan kelas A, setiap satu bernilai 100 undi. Saham kelas B bernilai satu undi setiap satu.

Keevil, yang menyertai Teck pada 1960-an dan kini merupakan pengerusi emeritus syarikat itu, memberitahu media Kanada bahawa dia tidak akan menjual kepada Glencore tanpa mengira harganya, sambil berkata “Kanada tidak untuk dijual”.

keluaran hk malam ini

pengeluar sidney hari ini

result sydney

angka keluar sgp tercepat hari ini