site

Ketua Persatuan Pembinaan memberi amaran pembaharuan skim deposit akan menjejaskan pemberian pinjaman

Rancangan untuk membiayai semula skim insurans deposit UK akan menjadi “cukai tambahan” ke atas pemberi pinjaman, menjejaskan keupayaan mereka untuk memberikan pinjaman kepada isi rumah dan perniagaan yang kekurangan tunai, badan persatuan bangunan itu telah memberi amaran.

Bank of England sedang mempertimbangkan untuk membaik pulih Skim Pampasan Perkhidmatan Kewangan UK yang mungkin akan melibatkan pra-pembiayaan sistem supaya wang tunai akan segera tersedia untuk membayar pendeposit bank yang gagal.

Langkah itu berikutan kesan daripada kejatuhan Silicon Valley Bank pada Mac, apabila BoE terpaksa memberi amaran kepada pelanggan mengenai cabang UK pemberi pinjaman untuk menunggu tujuh hari untuk deposit terjamin mereka jika ia telah runtuh, disebabkan oleh keperluan pembiayaan skim itu.

Penggubal dasar berharap bahawa memperkukuh sistem akan melindungi bank dan membina masyarakat daripada menjalankan deposit masa depan, tetapi Robin Fieth, ketua eksekutif Persatuan Persatuan Pembinaan, berkata bahawa pemberi pinjaman pra-pembiayaan sistem akan membawa akibat yang merosakkan.

“Persoalan yang kami akan kemukakan ialah, memandangkan kami mempunyai rangka kerja kewangan yang kukuh di UK . . . adakah kita perlu mengetepikan lebih banyak modal dalam bentuk dana periuk kegagalan yang telah dibiayai terlebih dahulu yang kita lencongkan daripada pertumbuhan?” kata Fieth. “Titik permulaan kami ialah skim sedia ada berfungsi dengan baik dalam konteks itu, kami lebih suka untuk terus menyokong pasaran gadai janji.”

Beliau menambah bahawa sebarang levi harus mencerminkan jenis deposit yang diambil oleh institusi. BSA akan tahan untuk memasukkan dana tambahan untuk perniagaan kecil dan sederhana, kerana ahlinya tidak memegang deposit besar daripada sektor itu, katanya.

BoE masih belum menerbitkan sebarang butiran mengenai reka bentuk skim yang disemak, yang juga dijangka meningkatkan had £85,000 semasa meliputi deposit ke paras yang serupa dengan $250,000 untuk sistem AS yang dibiayai sebelumnya.

Eamonn White, bekas pegawai BoE yang kini menasihati IMF dan lain-lain mengenai skim jaminan deposit dan dasar yang berurusan dengan bank yang gagal, berkata bank pusat boleh melihat untuk membiayai semula skim itu dengan nilai £30 bilion hingga £60 bilion. Ini akan membolehkan BoE menampung pembayaran untuk dua hingga empat bank kecil secara serentak, tahap yang disyorkan oleh penilaian sektor kewangan IMF di UK tahun lepas.

Jangka masa untuk membiayai sepenuhnya skim itu boleh antara lima dan 10 tahun, White mencadangkan, yang membayangkan levi sebanyak £12 bilion hingga £6 bilion setahun ke atas bank UK dan bangunan persatuan, yang mungkin semua akan diminta membayar kerana mereka semua mendapat manfaat. daripada kestabilan sektor perbankan.

Walaupun levi mungkin menjadi beban bagi sesetengah institusi individu, sesetengah pakar percaya ia tidak mungkin menjejaskan keseluruhan pinjaman UK disebabkan saiz pasaran. Menurut data BoE, pasaran pinjaman UK termasuk £1.8tn pinjaman kepada individu, £200bn pinjaman kepada perniagaan kecil dan hampir £340bn pinjaman kepada syarikat yang lebih besar setakat Februari.

Penghantaran terbaharu daripada Jawatankuasa Dasar Kewangan BoE — yang melihat risiko seluruh pasaran — berkata bank tidak menarik balik pinjaman untuk menjimatkan modal tetapi terdapat beberapa bukti mengetatkan pinjaman kerana kebimbangan tentang keupayaan pelanggan untuk membayar balik pinjaman dalam ekonomi yang semakin teruk.

Fieth turut membangkitkan kebimbangan mengenai jurang simpanan antara isi rumah.

Walaupun baki keseluruhan untuk deposit isi rumah meningkat hampir £6 bilion pada Februari kepada £1.9tn berikutan jangkaan penurunan selepas Krismas, beliau berkata bahawa stratifikasi nampaknya semakin teruk.

“Di barisan teratas ia agak sihat, tetapi sebaik sahaja anda mula mendalaminya, terdapat ‘ada’ di satu hujung dan ‘tidak mempunyai’ di hujung yang lain,” kata Fieth. “Mungkin terdapat beberapa tekanan tambahan juga di tengah-tengah di mana tidak ada ketika inflasi lebih rendah.”

result.sgp

hasil pengeluaran sdy hari ini

totobet data sydney

angka hk keluar malam ini

totober sgp