site

Ketua minyak negara Libya menekankan sokongan di seluruh negara yang berpecah belah

Ketua syarikat minyak negara Libya berkata beliau mendapat sokongan kedua-dua kerajaan di Tripoli dan jeneral pembelot Khalifa Haftar yang mengawal timur negara itu, sambil menggariskan rancangan untuk menarik pelaburan dan meningkatkan pengeluaran.

Pertempuran untuk mengawal hasil minyak telah menjadi nadi konflik di negara Afrika utara itu sejak sedekad lalu. Kumpulan bersenjata yang bersekutu dengan Haftar, yang mengetuai Tentera Nasional Libya, sering menyekat medan minyak dan terminal eksport sebagai sebahagian daripada usaha untuk memberi tekanan kepada kerajaan, mengurangkan eksport minyak sebanyak satu pertiga pada separuh pertama 2022 kepada kurang daripada 800,000 tong sehari.

Farhat Bengdara, pengerusi Perbadanan Minyak Nasional Libya sejak Julai, berkata beliau menikmati sokongan di seluruh negara yang berpecah itu, yang telah membenarkan anggota OPEC itu memulihkan pengeluaran kepada 1.2 juta b/d.

“Saya boleh mengembara ke mana-mana sahaja di Libya – selatan, timur, barat, utara, di mana sahaja – dan saya telah bekerjasama dengan semua pihak,” katanya dalam satu temu bual. “Sokongan seperti itu sangat penting untuk NOC meneruskan pengeluaran dan meneruskan penambahbaikan.”

Bengdara berkata matlamatnya adalah untuk meningkatkan pengeluaran kepada 2 juta b/d dalam tempoh tiga hingga lima tahun, kerana beliau berjanji untuk mengkaji semula rejim fiskal Libya untuk menarik lebih banyak pelaburan asing.

Ketua NOC, bekas gabenor bank pusat Libya, menunjukkan perjanjian $8 bilion yang ditandatangani pada Januari dengan Eni dari Itali untuk membangunkan medan gas luar pesisir sebagai bukti kemajuan. “Anda akan melihat lebih banyak projek besar ini di Libya,” katanya.

Perubahan yang dirancang kepada rejim fiskal untuk pelaburan minyak dan gas akan menjadikan Libya lebih “menarik kepada pelabur antarabangsa”, katanya, tanpa memberikan butiran lanjut.

Beliau juga berkata NOC sedang menubuhkan jabatan berasingan untuk memberi tumpuan kepada pengeluaran gas, dengan tujuan mengeksport lebih banyak ke negara Eropah yang ingin menggantikan bekalan dari Rusia. Libya membekalkan kira-kira 8 bilion meter padu gas ke Eropah setiap tahun melalui saluran paip ke Itali, cukup untuk memenuhi kira-kira 2 peratus daripada permintaan benua itu.

Fasa terbaru dalam konflik sivil selama sedekad Libya meletus pada 2019 selepas Haftar melancarkan serangan ke atas Tripoli untuk menggulingkan kerajaan lemah yang disokong PBB. Perdana Menteri Abdul Hamid Dbeibeh, seorang ahli perniagaan kaya, dilantik melalui proses tajaan PBB untuk menganjurkan pilihan raya pada akhir 2021 tetapi undian tidak pernah diadakan di tengah-tengah pertikaian mengenai peraturan.

Bengdara sebelum ini berpangkalan di Emiriah Arab Bersatu, di mana beliau mengendalikan sebuah bank yang dimiliki bersama oleh UAE, Libya dan Algeria. Pelantikannya di NOC adalah sebahagian daripada perjanjian, yang dimediasi oleh UAE, antara Haftar dan Dbeibeh, yang kini mahu memegang kuasa, menurut penganalisis.

Mohamed Eljarh, ketua firma perunding Libya Meja, berkata Bengdara adalah “penjamin untuk apa jua persefahaman yang dicapai antara kedua-dua pihak”. Sebagai sebahagian daripada pengaturan itu, anggota LNA Haftar kini menerima gaji tetap daripada kerajaan yang berpangkalan di Tripoli sebagai balasan untuk membenarkan minyak mengalir, tambahnya.

Bengdara dilantik berikutan penyingkiran kerusi lama Mustafa Sanalla, yang tahun lalu memberitahu Financial Times bahawa Dbeibeh tidak mempunyai kuasa untuk memecatnya dan bahawa “lelaki bertopeng dan bersenjata” telah memaksa masuk ke ibu pejabat NOC untuk menyediakan penyerahan. .

Bengdara berkata beliau tidak mempunyai pengetahuan mengenai dakwaan serbuan itu atau terma sebarang perjanjian antara Dbeibeh dan Haftar. “Saya memegang jawatan, mengikut pelantikan kerajaan, dan saya menjalankan tugas saya,” katanya.

Bagaimanapun, dia juga mencadangkan bahawa pendahulunya mungkin terlalu konfrontasi. “Keperibadian Sanalla ialah . . . berdepan dengan orang ramai, yang menimbulkan ketegangan dengan Haftar dan dengan kerajaan,” katanya. “Bank pusat tidak menyokongnya kerana dia mempunyai masalah dengan bank pusat.”

Kebanyakan diplomat memuji Sanalla kerana telah mengekalkan NOC di atas pergaduhan politik. Sanalla tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen.

Laporan tambahan oleh Heba Saleh di Kaherah

totobetnet sgp

pengeluaran sidney tadi siang

result sydney

angka hk keluar hari ini

totobet singapura