site

Ketua InterContinental Hotels memberi amaran kepada pasaran saham London ‘bukan tempat yang sangat menarik’

Ketua pemilik Holiday Inn InterContinental Hotels Group telah memberi amaran bahawa pasaran saham UK “bukan tempat yang sangat menarik” untuk syarikat tersenarai dan menggesa pihak berkuasa untuk mengambil alih “kaki depan” untuk menahan penurunan selanjutnya.

Beberapa pemegang saham dalam kumpulan itu, yang telah disenaraikan di London sejak ia keluar daripada perniagaan pub Mitchells & Butlers dua dekad lalu, bertanya pada jerayawara pelabur bulan lepas sama ada ia mempunyai sebarang rancangan untuk menukar penyenaraian utamanya kepada AS, ketua eksekutif IHG Keith Barr memberitahu Financial Times. Kumpulan itu mempunyai penyenaraian kedua di New York.

“Apabila kami menyenaraikan, mungkin tiada sebab untuk memikirkan tentang penyenaraian di AS untuk penyenaraian utama kami kerana FTSE ialah FTSE dan ia sangat cair. . . tetapi keadaan telah berubah,” kata Barr.

Keputusan oleh beberapa syarikat besar untuk menjauhi Bandar ini memihak kepada New York telah mencetuskan kebimbangan tentang masa depan pasaran saham London.

Bulan lalu CRH, kumpulan bahan binaan terbesar di dunia, berkata ia akan disenaraikan semula di New York dan pereka cip yang berpangkalan di Cambridge, Arm menolak penyenaraian London kedua walaupun terdapat rayuan daripada kerajaan UK. Flutter, syarikat perjudian tersenarai terbesar di dunia, sedang menunggu keputusan undian pemegang saham mengenai penyenaraian kedua AS, dengan mata untuk menukar penyenaraian utamanya pada masa hadapan.

Walaupun terdapat sebab tertentu dalam setiap kes, kumpulan modal yang lebih dalam di AS adalah tarikan besar bagi kumpulan yang mencari pertumbuhan.

“Konsensus umum ialah [London’s] bukan tempat yang menarik untuk menyenaraikan syarikat baharu berbanding pasaran lain,” kata Barr. Beliau berhujah FTSE perlu menarik balik pelaburan daripada dana pencen dan insurans untuk meningkatkan kecairan dan memudahkan peraturan tadbir urus berbanding dengan AS.

Pasaran saham London “tidak berada di hadapan untuk seketika dan perlu mencari jalan kembali ke sana”, tambahnya.

Walaupun lebih separuh daripada pendapatan IHG datang dari AS, Barr masih mempertahankan merit UK, dengan mengatakan ia “masih lokasi yang bagus untuk bertapak” untuk sebuah syarikat antarabangsa. IHG beribu pejabat di Windsor, 30 batu ke barat ibu negara.

Beliau juga menegaskan bahawa “tidak ada desakan” untuk pertukaran dalam penyenaraian daripada pemegang saham dan pengurusan “tidak sedang mempertimbangkan” perkara itu, tetapi mengakui “itu boleh berubah pada satu ketika pada masa hadapan”.

Komennya dibuat ketika sektor pelancongan meneruskan pemulihannya daripada wabak itu. Walaupun kebimbangan bahawa kelembapan ekonomi akan menjejaskan lantunan semula, Barr menegaskan bahawa “tiada sesiapa yang melihat sebarang keretakan dalam perjalanan sekarang”.

“Kami telah bercakap tentang memasuki kemelesetan sejak Ogos lalu dan sentiasa dikatakan bahawa mungkin suku depan kemelesetan akan berlaku di sini, tetapi ia tidak tiba,” tambahnya.

Barr berkata IHG, kumpulan hotel keempat terbesar di dunia dengan jualan dengan permodalan pasaran £9.2bn, menghadapi jurang penilaian yang lebih kecil berbanding pesaingnya di AS, Hilton dan Marriott, berbanding dengan sektor tersenarai di London yang lain berkat pemulihan dalam perjalanan meningkatkan prestasinya.

IHG, yang memiliki 18 jenama termasuk Crowne Plaza dan Regent Hotels, melaporkan pendapatan $3.9bn pada 2022, naik 33 peratus pada tahun sebelumnya tetapi masih turun pada jualan $4.6bn pada 2019.

Barr berkata dorongan IHG ke dalam segmen mewah akan membantu merangsang pemulihannya. Hotel mewah dan ‘gaya hidup’ menyumbang 13 peratus daripada bilik IHG, tetapi 20 peratus daripada saluran paipnya berasal dari segmen ini.

“Akan ada lebih banyak perkongsian dan lebih banyak lagi M&A kecil yang akan berlaku, terutamanya sebagai [smaller operators] menyedari betapa sukarnya untuk berkembang terutamanya dalam persekitaran kadar faedah yang lebih tinggi,” katanya.

redult sgp

pengeluaran sidney sidney

info togel sdy

angka hasil hk

sg totobet